Home » Blog » Wat is MSM en waar is het goed voor?

Wat is MSM en waar is het goed voor?

Gepubliceerd op 3 januari 2015 om 22:05

MSM (Methylsulfonylmethaan) is een in water oplosbare, natuurlijke zwavelverbinding. Zwavel is een essentieel element dat voorkomt in elke cel van het menselijk lichaam.

Ons lichaam heeft zwavelverbindingen nodig. Zwavelverbindingen zijn nodig om bloedeiwitten en te aminozuren vormen en maken de aanmaak van keratine mogelijk.

Keratine is weer belangrijk is voor de conditie van je huid, haar en nagels.

Zwavel speelt ook een belangrijk onderdeel in de productie van insuline en ook onze lever en gal kunnen bijvoorbeeld niet zonder. Zwavel stimuleert de aanmaak van collageen. Collageen is het bindweefsel in onze huid dat zorgt voor de elasticiteit. Collageen vind je ook in je botten, tanden en kraakbeen. Kraakbeen is essentieel voor een soepele werking van onze gewrichten en flexibiliteit. Naarmate we ouder worden maken we helaas minder collageen aan. Voldoende goede zwavelverbindingen stimuleren een soepele huid en de aanmaak van kraakbeen.

Zwavel is essentieel voor de toevoer van zuurstof naar ons celweefsel en daarmee een belangrijke bouwstof voor ons zenuwweefsel en onze spieren. Zwavel zorgt bovendien voor betere opname van voedingsstoffen. De combinatie van zwavel met de juiste aminozuren zorgt voor het beter afvoeren van toxische stoffen.

De lijst zou te lang worden, maar kort samengevat: naast water en natrium is zwavel voor het menselijk lichaam de meest elementaire bouwstof.

 

Zwavel/MSM in de natuur

 

Al het leven op aarde heeft dus voldoende zwavel nodig. Planten en dieren nemen zwavelverbindingen uit de atmosfeer op als essentieel proces voor leven. Deze zwavelverbindingen ontstaan als microscopisch plankton dat in onze oceanen uiteindelijk sterft en ontbindt. Hierbij wordt Dimethylsulfide (DMS) gevormd. Dit vluchtige zwavelgas wordt door onze atmosfeer opgenomen om vervolgens te reageren met zuurstof en zonlicht. Hierbij ontstaan onder andere sulfaten als Dimethylsulfoxide (DMSO) en Methylsulfonylmethaan, oftewel MSM.

Deze sulfaten en waterdruppels vormen wolken en uiteindelijk regen zodat de zwavelverbindingen weer terug op onze aarde vallen en via onze planten en dieren weer in onze oceanen belanden om zo het proces steeds te kunnen herhalen.

 

Kan ik een tekort aan zwavel hebben en wat zijn de gevolgen ?

 

De moderne mens krijgt sowieso te weinig zwavel binnen. Onze moderne vormen van voedselbereiding, veelal in kassen en met name verhitting van ons voedsel maken dat er een tekort kan ontstaan. Zo blijkt leeftijd ook een rol te spelen. Naarmate we ouder worden kan een zwaveltekort dus meer voorkomen en gevolgen hebben voor ons lichaam.

Zwavel of MSM tekortkomingen worden onder andere in verband gebracht met een verslecht immuunsysteem, artritis en reuma, geheugenverlies en acne. Een tekort kan ook leiden tot broze nagels en haren of dermatologische problemen als een droge huid. Ook maag -en darmklachten of overgevoeligheid voor pijn kunnen het gevolg zijn van een zwaveltekort.

Onvoldoende zwavel kan er al snel voor zorgen dat ons lichaam niet snel genoeg in staat blijkt om beschadigd of kapot weefsel te vervangen. Dan loop je de kans dat er meer abnormale cellen worden aangemaakt die aanleiding kunnen geven tot ziekten en aandoeningen.

 

Wat doet MSM ?

 

Het extra toevoegen van MSM aan je dieet kan veel opleveren. Op het internet vind je al snel honderden artikelen en medische onderzoeken over de positieve werking van MSM in relatie tot de flexibiliteit in spieren, pezen en bindweefsel,het voorkomen van ontstekingen en verbeterde bloedcirculatie en een betere zuurstof aanvoer. Door de verhoogde productie van enzymen binnen de klieren van ons lichaam verbetert onze weerstand tegen allerlei ziektebeelden en bevordert het de groei van gezond glanzend haar, een gladde, elastische en gezonde huid en ook nog eens sterke nagels. Kinderen hebben bijna nooit een zwaveltekort en hebben daarom geen extra MSM nodig. Naarmate we ouder worden kunnen tekorten ontstaan. Zo maken we op oudere leeftijd bijvoorbeeld helaas minder collageen aan waardoor het verouderingsproces van onze huid haar intrede doet. Rimpeltjes worden zichtbaar en onze huid verslapt. Door de verminderde aanmaak krijgen onze tanden, botten, pezen en kraakbeen die ook grotendeels uit collageen bestaan het steeds zwaarder te verduren. Een extra stimulans in de vorm van MSM voor de aanmaak van collageen is dan wel zo prettig.

MSM is geen kruid of geneesmiddel, maar een volkomen veilige, geurloze en niet giftige natuurlijke organische verbinding. Het komt van nature voor in het voedsel dat we eten, maar verdwijnt helaas zodra we ons voedsel bewerken of oud laten worden.

 

Waar vind ik MSM om extra in te nemen?

 

MSM vind je in bepaalde planten en in verse groenten, fruit, vlees en vis. Je vindt sporen in rauwe groenten zoals kool, broccoli, spruitjes, paprika, asperges en uien. De hoogste natuurlijke concentratie tref je aan in de melk van zoogdieren. Helaas is het niet zo dat microscopische dieren, groenten en planten een ideale “natuurlijke” bron voor het vervaardigen van extra MSM zijn. De aanwezige hoeveelheid MSM in elk organisme is bij lange na niet voldoende om er voor ons als mens meer van te eten of iets mee te doen aangezien de hoeveelheden MSM in plantencellen of dierlijke cellen niet meer dan enkele delen per miljoen bedragen. Het is dus commercieel niet mogelijk MSM 100% te vervaardigen uit planten. Daarom kan je simpelweg geen “natuurlijke” aanvullende MSM kopen.

De MSM die we tegenwoordig kunnen kopen wordt vervaardigd door mensen en met behulp van chemische processen. Het is als eindproduct niet te onderscheiden van MSM dat in de natuur wordt aangetroffen. Het is niet moeilijk om MSM moleculen te maken, echter het is wel moeilijk om zuivere MSM molecuelen te maken.

Als je geen beeld hebt waar de grondstoffen vandaan komen en wat er precies is gebeurd tijdens het productieproces dan weet je eigenlijk niet of je met zuivere MSM te maken hebt.
Veel van de grote MSM producenten halen hun grondstoffen uit China, Japan of Canada. Per land zijn regels nou eenmaal anders als het gaat om controles en wetgeving dus de vraag blijft vaak wat er precies is gebruikt en welk proces is gehanteerd.

De belangrijkste factoren zijn dus de herkomst van de materialen en de zuiverheid. MSM verkregen op basis van 100% natuurlijke materialen en procesgang bestaat dus niet. Wel kunnen er bij het vervaardigen van MSM organische bestanddelen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld houtpulp. Als je op zoek gaat naar MSM op het internet vindt je al snel een creatieve wedstrijd van woorden en reclames die doen vermoeden dat die bewuste MSM uit 100% natuurlijk materiaal afkomstig is, echter alle aangeboden MSM wordt geproduceerd volgens een chemische werkwijze.

 

Welke MSM is dan de beste?

 

Vanuit onze Louland gedachte zouden we alles het liefst uit de natuur halen echter met MSM gaat dat helaas niet. Omdat we MSM toch een geweldig product vinden en overtuigd zijn van de werking zijn we op zoek gegaan naar een producent die het best voldeed aan onze voorwaarden. Vragen over de gebruikte grondstoffen, maar ook inzage in hoe de MSM wordt geproduceerd, gezuiverd en getest. Ook keken we vooral naar aantoonbaarheid. Want hoe weet je nou weer welke producent de zuiverste MSM maakt.

 

De twee meest gebruikte zuiveringsprocessen in de chemische en voedselverwerkende industrieën zijn destillatie en kristallisatie. Voor het produceren van de meest zuivere MSM heeft destillatie de voorkeur. Bij zuivering door kristallisatie kunnen mogelijk onzuivere oplosmiddelen zijn gebruikt waardoor ongewenste of toxische nevenproducten kunnen ontstaan.

 

Je zoekt dus een producent die zeer duidelijk is over de herkomst van de materialen en over het proces van vervaardigen. Hoe uitgebreider en hoe actueler de documentatie en onderbouwing van het productieproces, hoe beter de keuze.

 

Wij zijn op basis van deze invalshoeken op zoek gegaan en vonden zo de MSM van Bergstrom Nutrition met een productieproces dat in zijn totaliteit uitsluitend voor de vervaardiging van MSM is ingericht. Zo worden kruisbesmetting en verontreiniginggevaren uitgesloten. Bergstrom destilleert 4x voor de meest zuivere vorm van MSM en alle documentatie en testverslagen zijn inzichtelijk. Bij elke batch die wij bestellen wordt een actueel testrapport geleverd.

 

Bergstrom Nutrition heeft de FSSC22000: 2010 certificering. FSSC22000: 2010 is een programma erkend door het Global Food Safety Initiative en geniet wereldwijd hoog aanzien.

 

Bergstrom’s OptiMSM® is glutenvrij. Geschikt voor vegetariërs en veganisten en is zowel Kosher en Halal gecertificeerd. OptiMSM is de enige MSM op de markt met een “”GRAS” erkenning. GRAS betekent “Generally Recognized As Safe” en is de aanwijzing dat de stof als veilig beschouwd wordt voor directe of indirecte toevoegingen aan levensmiddelen. De procedure voor het ontvangen van de GRAS-status neemt heel veel tijd en moeite in beslag en het is zeker niet gebruikelijk in de supplementenindustrie. De OptiMSM’s GRAS-aanduiding geeft aan dat Bergstrom Nutrition al het nodige onderzoek heeft uitgevoerd. Het product voldoet aan alle criteria die door de Food & Drug Administration zijn opgelegd.

 

Contra-indicaties

 

Als je zwanger wilt worden, bent of borstvoeding geeft, overleg dan eerst met je arts of je MSM mag innemen. Er zijn geen gevallen bekend waarbij de inname van MSM rondom zwangerschap nadelige gevolgen heeft gehad maar overleg eerst met je arts.

 

Eigen ervaring

 

Wij gebruiken MSM nu zo’n twee jaar. Wat we zelf vooral merkten na een aantal maanden gebruik is dat we minder stijf opstonden en meer energie kregen. Dat ons haar wat voller werd, het haar lijkt dikker. Ook merkten we dat onze nagels minder ribbeltjes kregen en sterker, harder en witter werden. Na een tijdje was ook heel duidelijk merkbaar dat onze huid wat zachter en elastischer begon aan te voelen. Zelf gebruiken we 1 theelepeltje per dag in een smoothie.

 

Interessante links op de website van Bergstrom Nutrition

 

Wetenschappelijke onderzoeken over MSM

 

Video’s OptiMSM en Bergstrom Nutrition

 

Klik hier om een tekst te typen.