Home » Blog » Natuurlijke huidverzorging » Ongeroosterde Arganolie transformeert onze huid

Ongeroosterde Arganolie transformeert onze huid

Gepubliceerd op 15 maart 2015 om 14:18

Ongeroosterde verse Argan olie geïmporteerd uit Marokko. De producente van de Arganolie is een vrouwelijke onderneemster uit Marokko. Zij produceert al 7 jaar een hele mooie verzorgingslijn met Argan olie. Ik heb er meerdere uit Marokko ontvangen. Deze sprong er qua geur en versheid met kop en schouders bovenuit. 

De kleur van pure, ongeroosterde, koudgeperste Arganolie (Extra Virgin) is goudgeel.

Kleur, geur, transparantie en dikte van de Argan olie


We hebben die dag ook een laagje Arganolie in een doorzichtig glas gedaan. Gekeken naar de kleur, geur, transparantie en dikte.


Kleur: prachtig goudgeel - een echte volle kleur.
Geur: De olie ruikt supervers en precies zoals we beiden hebben gehoopt. Licht nootachtig, een mooie ronde geur. Koudgeperste Arganolie van de allereerste persing heeft een subtiele maar aanwezige geur van arganpitten. Ruikt je Argan olie bijna niet naar deze unieke geur en is de geur binnen 10 sec vervlogen, is de Arganolie waarschijnlijk bewerkt.

 

De geur van verse Argan is typisch en herkenbaar. Niet geroosterd, maar wel aanwezig. Vol, krachtig maar ook fris. De geur blijft ongeveer 1 minuutje op je gezicht hangen. De olie ruikt niet naar geitenpoep (we zijn ook weleens Argan olie tegengekomen die licht naar geitenpoep ruikt).


Transparantie en dikte: mooi vol en dik. Met hier en daar een heel klein beetje sediment dat wel door de filters is gegaan. De ene producent gebruikt fijnere filters dan de andere. Mogelijk sediment zakt naar bodem. Dit kan geen kwaad voor de olie of je huid.

Henrie’s eerste ervaring met ongeroosterde Argan olie


Hen heeft een gemengde huid. Hij wast zijn gezicht 1x per dag met gezichtszeep en gebruikt daarna een olie of een (whipped) boter. Hij is begonnen met tweemaal daags zijn gezicht en hals met de olie te verzorgen, twee pompjes per keer. Hij was meteen enthousiast :-) Zijn huid voelde na gebruik zacht. De olie trok een paar minuten in zijn huid. Daarna was zijn huid droog en toch zacht. Bijzonder. Hij vindt de olie vers en lekker ruiken. Tot nu toe is hij heel tevreden! Hij gebruikt als voeding/verzorging vaak alleen de Argan olie.

 

Talitha’s eerste ervaring met de ongeroosterde Arganolie


Ik heb een droge en zeer gevoelige huid. Zo ben ik allergisch/gevoelig voor sommige etherische oliën van bloemen, sommige parfums en ik heb een overgevoeligheid voor chemische stoffen. Ik krijg meestal direct of na enkele dagen een reactie als er ergens stoffen inzitten waar ik niet tegen kan.

 

Ik was net als Hen mijn gezicht met een gezichtszeep van Chagrin Valley (Fig & plum, Carrot & Honey Complexion of Rhassoul Yoghurt). Door de drukte kan een complete en uitgebreide lichaamsverzorging er wel eens bij inschieten. We gebruiken soms wekenlang alleen maar gezichtszeep en een (whipped) boter en/of gezichtsolie.

 

Ik had hoge verwachtingen van deze verse batch Argan olie. Het Goud uit Marokko. Ik begon ook lekker fanatiek met smeren. 'In de ochtend en avond, 3-4 pompjes na het reinigen van mijn gezicht. En smeren maar...want ik ben gek op olie!! Natuurlijk had ik veel gelezen over de olie en dat je maar een beetje nodig had, maar de olie voelde zo heerlijk verzachtend en trok binnen enkele minuten mooi in mijn huid, dat ik nog maar een beetje meer nam. En toen gebeurde er iets wat ik niet verwachtte : binnen enkele uren voelde ik de olie werken. Dit was bijzonder !

 

Daarna gebeurde er iets wat ik totaal niet verwachtte. Uit de huid van mijn kin en wangen popten hele kleine pukkeltjes (zoals in de puberteit), onderhuidse bultjes en onregelmatigheden omhoog! Ook werd mijn huid hier en daar rood. Gelukkig geen pijn, of prikkerigheid. Hè hoe kan dit ?!! Ik ben toch niet allergisch voor Arganolie??!! Nee want ik heb wel vaker Arganolie gebruikt. Is deze Arganolie dan wel puur en goed?!!

 

We hebben de labtest (zonder officiële labtest van een betrouwbaar laboratorium mag Arganolie niet eens worden geëxporteerd) en de Ecocert en USDA certificaten . Ik begon te twijfelen. Ik snapte het gewoon niet. We checkten continue bij Henrie of er pukkeltjes en ongerechtigheden op zijn gezicht ontstonden. Maar bij hem niks te merken, anders dan een heerlijk zachte huid. We hadden veel gelezen over de Argan bij de selectie en ook gezien dat er mensen waren die er toch allergisch voor konden zijn, een soort noten allergie. Zou ik dat hebben dan?

 

Ik had gelezen dat Arganolie o.a. de sterke eigenschap bevat om de talgproductie in evenwicht te brengen . Tijdens de eerste dagen van Argan-gebruik transformeert de huid zich door de veranderende talgproductie. Dit proces gaat bij sommige mensen gepaard met tijdelijke bultjes en pukkeltjes die omhoog komen, droogte in plaats van een gevoed gevoel en rode plekjes of roder in het algemeen door de actieve werking van de olie. Iets wat ik totaal niet had verwacht!

 

Toen ik las dat het een huid-zuiverende fase kon zijn en dat je Argan olie soms even de tijd moet geven, was ik enigszins gerustgesteld. Ik besloot door te gaan met de Arganolie en mijn huid de tijd geven. Ik was aan de ene kant gerustgesteld, maar ook wel heel benieuwd of mijn huid, door de olie te blijven gebruiken niet nog onrustiger zou worden.


Maar hoe is het nu verder afgelopen met mijn gezicht?


In het begin dus pukkeltjes en bultjes. Die ontstonden niet meteen maar na een paar uur. En zakte na uur of tien ook weer weg. Ook voelde ik de olie actief op mijn huid. Geen prikkerig of brandend, geïrriteerd, pijnlijk gevoel, maar een actief, werkend gevoel. Soort van aangename tinteling. Ook ging mijn huid een beetje gloeien, maar niet zoveel dat het mij irriteerde. Ik ben daarom gewoon doorgegaan met de 2x daags 3 pompjes te gebruiken.

 

Na 1 week al een gladdere huid en een meer egale tint!

 

 

Links: 4e dag met Argan, de pukkeltjes zijn hier al minder geworden. Rechter foto: mijn huid met Argan op de 7e dag.

En toen? ? JA HOOR, op de 4e en 5e dag begon ik het te zien: mijn huid werd rustiger !!! YEAH!! Wat was ik opgelucht !! Minder kleine pukkeltjes. De roodheid trok weg, de onderhuidse bobbeltjes werden kleiner. HUUUH!! WOWW… !!! Mijn huid zag er véél egaler en schoner uit !!! Ook menen we beiden dat onze poriën kleiner lijken. Wat een olie !!! Zo heb ik Argan nog niet ervaren. Het leek wel alsof mijn huid herboren was !!!! Of dat ik in een kuuroord had vertoefd :D :D Klinkt dat overdreven? Ja misschien, maar ik ben echt verwonderd over de gaafheid van mijn huid. Ik had niet verwacht dat Argan zo krachtig en zuiverend kon zijn.

 

Even over onze eigen beauty regime: we moeten eerlijk bekennen dat we er in de winter soms “maar wat op los smeren” hahaha. Boters, olie, whipped boters, allemaal zo lekker als het buiten guur is ! Je zou misschien denken: Hen en Talitha van Louland hebben vast een hele mooie huid en merken dan geen verschil als ze iets gebruiken. Nou dat verschilt hoor! Onze huid heeft ook zo af en toe een extra beurtje nodig, zoals stomen, scrubben, maskeren en extra voeding. De Argan effecten waren in ieder geval goed en snel zichtbaar. Na 1 week al een gladdere huid en een meer egale tint!


Dag 6 en 7 zijn aangebroken. Ik ben verder gaan lezen over Argan olie en dan met name hoe je Argan olie echt het beste kunt gebruiken. Een paar druppeltjes per dag bijvoorbeeld voor het slapen aanbrengen op je gezicht. Voor een intensere (kuur) werking: eenmaal per dag (ochtend of avond) een paar druppeltjes olie het liefste een beetje verwarmen. Je huid op een milde wijze reinigen (bijvoorbeeld door middel van een zachte scrub, masker en/of zachte zeep. Daarna afspoelen met (warm) water en je gezicht een klein beetje droog deppen. Breng een paar druppeltjes warme Argan olie op het nog vochtige gezicht aan en masseer de olie zachtjes in kleine cirkeltjes in de huid. Na 3 minuten is de olie ingetrokken en kun je verder met je eigen beauty regime.

 

Oops .... Een paar druppeltjes? Ik had wel 3 pompjes gedaan en dat 2x per dag! Vol de beuk erin als het om olie gaat. Hahaha. Ik heb de dosering inmiddels ietsje aangepast (2 kleine pompjes voor gezicht en hals vind ik zelf fijn qua hoeveelheid) en ik breng dit aan op een licht vochtig en schoongemaakt gezicht. Ik gebruik voor mijn gezicht vaak uitsluitend de olie - 2x per dag! Dit is bijzonder, omdat ik tijdens koudere maanden normaal gesproken meer dan alleen oliën gebruik.

 

Na een dag of zeven is mijn huid zachter en egaler geworden. De roodheid, pukkeltjes en bultjes zijn verminderd. Het meeste dat opvalt is het meer egaal zijn van de huid textuur. Alsof je net een masker of peeling hebt gehad. Ook lijken mijn poriën kleiner. M'n huid oogt mooi schoon en ook lijkt de tint te zijn geëgaliseerd! Ik ben er echt tevreden over.


Argan's regulerende werking op de talgklieren kan ervoor zorgen dat je de eerste dagen (meer) pukkeltjes krijgt. Op de 5e dag waren deze al een stuk minder geworden (foto links). Foto rechts: Zeven dagen na Arganolie: de pukkeltjes zijn mooi ingedroogd, mijn huid voelt zachter en egaler dan voor het Argangebruik. De poriën zijn kleiner. Een schonere en frissere huid!

 

Extra Virgin Argan Beauty Oil


Er wordt een onderscheid in de wetenschapsliteratuur gemaakt tussen Virgin en Extra-Virgin Arganolie. Extra-virgin Arganolie verwijst naar een arganolie waarvan o.a. de Acidity Value lager is dan 0,8. Virgin Arganolie heeft een acidity value lager dan 1.5. Bron: Physicochemical_characteristics_nutritional_properties_and_health_benefits_of_argan_oil

De batch die we nu hebben ingekocht heeft een Acidity Value 0,56. Deze olie wordt ook wel Premium Argan Beauty Oil genoemd.

We hopen dat je wat aan onze ervaringen hebt. En als je deze bijzondere olie een keer wilt proberen: wees matig in gebruik bij aanvang en ga niet als een dolle smeren, zoals ik heb gedaan. Houd rekening met een mogelijke huid-zuiverende periode (in mijn geval 4-5 dagen) waarin je huid tijdelijk onrustiger kan worden.

 

Prijzen van Arganolie


De prijzen van de diverse Argan olie producenten variëren sterk. Over het algemeen zijn de inkoopprijzen voor 1 liter Arganolie door de zeer sterk toenemende vraag vanuit de hele wereld vanaf 2007 verdubbeld! Ook is er verschil in prijs wat betreft Bio /niet-bio, Fair Trade of niet, enzovoort. Volledig met de hand gemaakt, deels machinaal of zelfs volledig machinaal. Ook is er een verschil in prijs tussen de grote en kleinere producenten.

 

Je leest soms dat goedkopere Arganolie per definitie niets kan zijn en waarschijnlijk is gemengd met goedkopere oliën. Ik heb diverse Argan oliën van diverse winkels en fabrikanten gebruikt, geroken, gezien. Ja er is veel prijsverschil, maar als je goed zoekt kun je tegenwoordig een echte goede bio olie vinden voor een redelijke prijs. Het is dus geen garantie dat als je veel betaalt, je ook ook altijd de beste olie hebt. Of andersom, goedkoper betekent niet altijd slechter.

 

We zijn voor deze eerste batch op zoek gegaan naar arganolie die eruit sprong qua versheid, geur en zuiverheid en niet te vergeten betaalbaarheid.

 

Allergie voor Arganolie


Mensen die allergisch zijn voor noten kunnen ook ook allergisch zijn voor Arganolie, ook al zijn de pitten waaruit de olie wordt geperst, geen noten. De allergie wordt veroorzaakt een eiwit dat ook zit in noten. Koudgeperste Premium Arganolie bevat dit eiwit nog. Symptomen bij een allergie: roodgloeiend gezicht, jeuk, pijnlijke zwellingen op de huid en in ernstigere gevallen kortademigheid en benauwdheid.


«   »