Home » Blog » Natuurlijke huidverzorging » Over de fabrikant van onze Shea Ghana

Over de fabrikant van onze Shea Ghana

Gepubliceerd op 27 april 2014 om 10:16

De Savannah Fruits Company is een Ghanees bedrijf, in Tamale in het midden van de Savannah van Noord-Ghana. Het bedrijf is opgericht in 2006 door o.a. een Nederlander met een wel heel toepasselijke naam: Bart Boterman!Savannah Fruits Company, Tamale, Ghana


De focus van de Savannah Fruit Company is het produceren van hoogwaardige Ghanese Sheaboter volgens traditionele methoden met de inzet van specialistische kennis van de Ghanese vrouwen.

 

Het bedrijf werkt samen met vrouwen uit 20 vrouwengroepen in Noord-Ghana, gespecialiseerd in de productie van traditionele Sheaboter. Meer dan 3000 vrouwen zijn betrokken bij het noten rapen en vervaardigen van de boter. 1560 Ghanese vrouwen uit 18 dorpen binnen de Wechiau Community Hippo Sanctuary helpen mee bij de productie van de handmatige en ambachtelijke vervaardiging van Sheaboter.

 

Update 2020: inmiddels is dit aantal uitgegroeid tot 100 vrouwengroepen in Ghana.

 

Missie

 

De missie van de Savannah Fruits Company is om de Ghanese vrouwen van het platteland te steunen bij de productie van de hoogste kwaliteit Sheaboter. Het bedrijf biedt de helpende hand als het gaat om sociale en milieuvriendelijke productiemethoden.

 

Duurzaam ondernemen met respect voor lokale kennis en vaardigheden

 

De Savannah Fruits Company onderneemt duurzaam: het bedrijf ondersteunt de lokale bevolking om in te spelen op de vraag naar Sheaboter en tegelijkertijd om de eigen behoeften in de toekomst niet uit het oog te verliezen.

 

De Savannah Fruits Company wordt bijgestaan door ontwikkelingspartners zoals SNV, Technoserve en Root Capital.

 

De Ghanese vrouwen hebben veel zeggenschap over de Sheaboter. Zo wordt de boter verwerkt in de dorpen zelf, op een traditionele wijze, in plaats van gebruik te maken van mechanische extractiemodellen. Hierdoor kunnen vrouwen blijven werken in hun eigen dorp en biedt dit model veel sociale en culturele zekerheden.

De vrouwen zijn ook bevoegd om te onderhandelen over de prijs door middel van een gezamenlijk overeengekomen Memorandum of Understanding (MOU). Met dit memorandum kan de Savannah Fruits Company een eerlijke prijs-kwaliteit/kwantiteit waarborgen.

Volgens traditioneel recept vervaardigde Sheaboter

 

De gebruikte Sheanoten van deze Sheaboter zijn afkomstig van het agrarische parklandschap van de Savannah – de Sahel zone van Noord-Ghana. Dit park wordt al 2000 jaar duurzaam onderhouden volgens een traditioneel landbouwsysteem. Volwassen Sheabomen worden beschermd tegen snijden gedurende de traditionele braakligging en nieuwe krachtige bomen worden geplant door eerst goede zaden te selecteren. Oude, zieke en niet productieve Sheabomen worden verwijderd uit het systeem. Ze dienen goed voor het gebruik van biobrandstof, bouwpalen en huishoudelijke artikelen. Kolen worden in het oude hout van de bomen gelegd om zo aan de dreiging van woestijnvorming te ontsnappen.

 

De Sheabomen liggen in dit goed beschermde en beheerde gebied, zodat toekomstige Ghanese generaties ook verzekerd zijn van een toekomst.

 

Hippo Shea: allerbeste kwaliteit

 

De Savannah Fruits Company produceert ook traditionele handgemaakte biologisch gecertificeerde shea butter: zogenaamde Hippo Shea afkomstig uit de Wechiau Gemeenschap met de naam Hippo Sanctuary. In dit gebied leven onder andere wilde nijlpaarden die moeten worden beschermd. Het gebied bevindt zich in het bovenwestelijke deel van Ghana. Dit prachtige initiatief tot samenwerking wordt gevormd door de Calgary Zoo (CZ), het Researchcentrum -Natuurbeschermingswet (NCRC), en de Raad van Bestuur van het Heiligdom( SMB ) van de Wechiau Gemeenschap Hippo Sanctuary (WCHS). Het succes van het initiatief is gebaseerd op goed onderwijs, ecotoerisme en extra voordelen voor de lokale gemeenschap in het gebied. De bevolking leert op hun beurt weer waarom biodiversiteit zo belangrijk is voor de bescherming van een van de laatst overgebleven groep wilde nijlpaarden aan de Zwarte Volta Rivier.

Wechiau Community Hippo Sanctuary ter bescherming van de laatst in het wild levende nijlpaarden
Het Wechiau Community Hippo Sanctuary is een beschermd gebied voor de in het wild levende nijlpaarden.

 

Voordelen van deze Fair for Life Onderneming

 

Alle vrouwen met een biologische certificering ontvangen een goed salaris gebaseerd op de hoeveelheid noten en geproduceerde boter.

 

De centra waar deze vrouwen hun boter produceren, ontvangen een Premie gebaseerd op de hoeveelheid boter die wordt geproduceerd.

 

De wijze van oogsten en produceren van biologische sheanoten valt samen met doelstellingen van de Wechiau Community Hippo Sanctuary, namelijk bescherming van dier en natuur.

 

Het Wechiau Hippo gemeenschapsproject ontvangt een premie voor projectactiviteiten die een succesvolle bescherming van de nijlpaarden en hun leefgebied garanderen.

 

Door de boter te kopen steun je de ontwikkeling en de bescherming van dit prachtige, landelijke natuurgebied in Afrika.
Natuurbescherming, inkomen, sociale voordelen en de hoogwaardige kwaliteit van deze boter worden door dit duurzame beleid gegarandeerd.

 

 

De Ghanese lokale bevolking met Bart Boterman van de Savannah Fruits Company

Over de Ghanese Sheaboter


De boter bij Louland is traditionele, handgemaakte biologisch gecertificeerde, gefilterde Sheaboter (Hippo Shea) afkomstig uit de zogeheten Wechiau Gemeenschap Hippo Sanctuary. De noten van deze Hippo Shea zijn net als het gehele productieproces, biologisch verkregen en verwerkt. De boter is extra zacht door de filtering.

 

De kleur is heel licht ivoorgeel. De geur is typisch Shea, een milde licht geroosterde notengeur.

 

Deze Ghanese Shea is bijzonder voedend omdat de boter puur, ongeraffineerd en vers is. De productie van hoogwaardige Sheaboter vraagt kennis en vaardigheid. Het recept van deze Ghanese boter wordt volgens eeuwenoude kennis van generatie op generatie doorgegeven.

 

De boter is de ideale huidgenezer en maakt je huid zacht, egaal en zorgt voor voeding. Ideaal voor alle huidtypes, maar in het bijzonder voor de droge, extra droge en/of verouderende huid. Pure Shea bevat de meeste voedingstoffen (genezende) van alle bekende boters en oliën ter wereld.

 

Belangrijk bij pure Shea is dat je de boter heel goed laat smelten door het tussen je handen te wrijven. Daarna eenvoudig aanbrengen op je gezicht en/of op je lichaam. De lichte nootachtige geur verdwijnt binnen enkele minuten na het aanbrengen.


«   »