Home » Blog » Natuurlijke huidverzorging » Reinig een gevoelige huid op een natuurlijke wijze

Reinig een gevoelige huid op een natuurlijke wijze

Gepubliceerd op 30 maart 2017 om 22:09

Als je een gevoelige huid hebt, kan de reiniging van je gezicht soms best lastig zijn. Zo reageert m’n huid op bepaalde chemische wasmiddelen, crèmes, enzovoort.

De huid van mijn gezicht kan al snel protesteren als zij met bepaalde allergene stoffen in aanraking komt. Zo reageert m’n huid op bepaalde chemische wasmiddelen, crèmes, enzovoort. Dat is ook de reden waarom we zo puur mogelijke huidverzorging verkopen. In m’n zoektocht naar pure huidverzorging voor m’n eigen gevoelige huid heb ik een paar favoriete methoden en producten ontdekt die ik graag met je wil delen. Als je geen gevoelige huid hebt dan kun je de recepten of producten in dit artikel zeker ook uitproberen. Ze zijn effectief, simpel en fijn!

 

Deze eerste blog gaat over het reinigen van de gevoelige huid en het belangrijke gebruik van een toner. In een volgende blog bespreek ik de voeding van de gevoelige huid.

 

Wat moet je in de gaten houden als je een gevoelige huid hebt ?


Lees de ingrediëntenlijst

 

Ik lees in ieder geval altijd ELK ingrediënt op het etiket van mijn reinigingsproduct. Zoek er meer info over, zodat je weet met welke stoffen je te maken hebt. Kreten als “natuurlijk” of “ambachtelijk” zeggen vaak niks over de ingrediënten.


Te vaak/te agressief wassen leidt tot een dunnere zuurmantel

 

Talg van onze huid vormt samen met transpiratie en bepaalde melkzuren een vochtig, vettig, zurig laagje. Dit beschermende en hydraterende laagje heet de zuurmantel. De zuurmantel is continue in de weer om je huid te beschermen tegen bijvoorbeeld de zon en de wind, bacteriën enzovoort. Dit laagje zorgt ook voor hydratatie en voeding. Hoe dikker en gezonder de zuurmantel, hoe beter deze ons beschermt. Te vaak je gezicht reinigen op een te agressieve wijze kan leiden tot problemen met onze zuurmantel. Deze kan dunner en meer kwetsbaar worden. De mantel beschermt je minder goed tegen invloeden van buitenaf. De huid wordt meestal gevoeliger, droger en meer onrustig. Bepaal of een reinigingsmethode niet te agressief is door na het reinigen en opdrogen van je huid goed na te voelen. Voelt je huid na het drogen trekkerig aan? Grote kans dat deze methode mogelijk te agressief is voor jouw huid. De huid mag totaal niet trekken na het reinigen en opdrogen. Zeker niet na de dagelijkse reiniging.


De PH-waarde van de zuurmantel in balans brengen

 

Als je veel producten gebruikt die een flink hogere PH waarde hebben dan 5.0, kan je huid uitdrogen, gevoelig worden en/of strak trekken.


Als je veel producten gebruikt die een te lage PH waarde hebben, kan je huid juist vet, onzuiver en/of rood worden.

 

De zuurmantel heeft een PH waarde van ongeveer 5.0-5.5 (1). Als je iets gebruikt met een andere PH-waarde, brengt een toner de zuurgraad van de mantel weer in balans. Gebruik om die reden na het reinigen een toner aan met een PH waarde van rond 5-5,5.

Zelf gebruik ik de PH meter 206 van Testo, een hele fijne PH meter

Het gebruik van een toner

 

Ik zelf ben een groot fan van het gebruik van een toner. Ik kan het iedereen aanraden. Niet alleen vanwege het in balans brengen van de zuurmantel. Een toner verwijdert bijvoorbeeld ook de harde mineralen uit kraanwater. Hierdoor voelt je gezicht na het wassen beduidend zachter aan. Een toner maakt bovendien de poriën nog extra schoon en sluit deze.

Een basistoner voor de gevoelige huid bestaat uit bronwater/gefilterd water en natuurazijn of appelazijn. Amla en Hibiscuspoeder worden ook als toner gebruikt. Beide poeders hebben een lichtzure PH-waarde.


Recepten voor toners


Toner met natuurazijn of appelazijn – PH rond de 5.0

 

Probeer eens een Toner met 170 gram gekookt en compleet afgekoeld bronwater plus 1 gram ongefilterde bio natuurazijn of appelazijn. Deze toner heeft een PH-waarde van rond de 5.0.

 

Meet de benodigde hoeveelheden precies af met een weegschaal. Spuit of splash de toner over je gezicht en hals. Laat de toner op je huid drogen of dep na een halve minuut droog. Je huid voelt zacht aan na het reinigen en tonificeren. Bewaar je toner het liefste in een afsluitbaar flesje in de koelkast. De toner is maximaal 1 week houdbaar.

 

Toner met Amla – PH rond de 5.0

 

Voeg 1 gram Amla bij 400 gram gekookt en compleet afgekoeld bronwater. Goed mengen. Laat 1 kwartier rusten. Filter het Amlawater door een koffiefilter (ongebleekt). Bewaar het water in een fles, bij voorkeur in de koelkast. Maximaal 1,5 week houdbaar.


Toner met Hibiscus – PH rond de 5.0

 

Voeg 0,1 gram Hibiscus bij 250 gram gekookt en compleet afgekoeld gedestilleerd water. Goed mengen. Laat 1 kwartier rusten. Filter het Hibiscuswater door een koffiefilter (ongebleekt). Bewaar de toner in een fles, bij voorkeur in de koelkast. Maximaal 1 week houdbaar in de koelkast zonder conserveermiddel.

 

Spuit of splash de Hibiscus toner over je gezicht en hals. Dep na intrekken je huid droog of laat de toner op je huid drogen. Je huid voelt zeer zacht aan na het reinigen en de toner.

Links: toner met Amla    Rechts: toner met Hibiscus

Maak in de zomer ook eens ijsblokjes van je toner

 

Tip van een model op internet. Erg fijn om te gebruiken, omdat de ijsblokjes ervoor zorgen dat de poriën snel extra klein worden. Je huid krijgt (tijdelijk) ook een heel gezonde gloed. Masseer het toner ijsblokje over de net gewassen huid en hals. Na gebruik zullen je poriën kleiner tonen, je huid zal zachter aanvoelen met een mooie gloed.

De gevoelige huid reinigen

 

Ik ben tijdens mijn eigen zoektocht gestuit op een aantal simpele, effectieve en milde reinigingsvormen. Er zijn er heel veel, maar ik heb er alvast een aantal beschreven. Onderstaand mijn persoonlijke rijtje. Ik houd zelf van afwisseling, dus de ene dag reinig ik zus, de andere dag zo.


1. Reinigen met een gezichtszeep van Chagrin Valley

 

Gezichtszepen zoals de Honey Butter of Carrot & Honey zeep zijn super zacht voor de huid. De zepen bevatten nl. uitsluitend 100% natuurlijke ingrediënten en 0% chemische stoffen. Allergische reacties zijn vrijwel uitgesloten, zeker bij de zepen waarin geen etherische oliën zijn verwerkt.

 

Mijn favoriete zepen voor de gevoelige huid: Goatmilk Honey Oatmeal, Honey Butter, Carrot & Honey Complexion en Fig & Plum. De zepen met Sheaboter erin (Olive & Shea, Coconut Milk & Shea) kunnen ook, tenzij je gevoelig bent voor latexverwante stoffen. Hier vind je een overzicht van alle zepen voor de gevoelige huid: Zepen voor een gevoelige huid


Tip 1: gebruik bij een gevoelige huid niet vaker dan 1x per dag gezichtszeep. Je huid heeft behoefte aan variatie. Een zeep kan ook uitdrogend werken als je deze te vaak gebruikt.

 

Tip 2: gebruik na het reinigen een toner. Ook het kraanwater heeft een hogere PH-waarde (8,2 in Zuid-Holland) dan onze zuurmantel.

 

 

Chagrin Valley's Honey Butter gezichtszeep voor de droge huid

2. Reinigen met de Oil Cleansing methode

 

Je gebruikt olie als middel om vuil te verwijderen, en tegelijkertijd geef je de huid voeding en kans op herstel. Vaak wordt Castorolie gebruikt. Afhankelijk van je huidtype kun je meer of minder Castor olie bij je mix doen. 30% voor een vette huid, 20% voor een gecombineerde huid en 10% bij een droge(re) huid. Aanvullen tot 100% met andere koudgeperste oliën.
Tip: Heb je een meer gevoelige huid dan zou Castor olie wellicht iets te uitdrogend kunnen zijn. Gebruik de olie in dat geval spaarzaam of kies voor alternatieven zoals Kokosolie (ook antibacterieel en schimmelwerend) of Duindoornbes Olie. Voel je in ieder geval niet beperkt in je keuze. Elke olie reinigt namelijk.

 

Reinigen oil cleansing – Linolzuurrijk of Oliezuurrijk ?


Het is wel verstandig een onderscheid maken in bijvoorbeeld het type olie. Linolzuurrijk (snel intrekkend) of oliezuurrijk (medium intrekkend) is belangrijk om op te letten. Afhankelijk van gevoeligheid en huidtype – droog, gecombineerd of meer vet – is de ene olie namelijk wel meer aan te raden dan de andere. Zo kun je ook nog kijken naar specifieke eigenschappen van een olie om zo iets extra’s aan je mix mee te geven.


Linolzuurrijke oliën (licht en snel intrekkend), geschikt voor de normale of vettere huid

 

Deze oliën zijn in het bijzonder geschikt voor de reiniging van een normale of vette huid. Ook als je niet gevoelig bent op de huid dan zijn dit aanraders:

 

Druivenpit olie (niet beschikbaar bij Louland)
Frambozenpit olie
Hennepzaad olie
Zonnebloemolie
Perilla olie

 

Heb je last van een onzuivere of acne huid of last van seborrisch eczeem of rosacea? Laat deze oliën het grootste deel van je mix uitmaken. Eventueel aanvullen met een kleiner percentage oliezuurrijke oliën.


Oliezuur rijke oliën (medium snel intrekkend), geschikt voor de droge en / of gecombineerde huid

 

Deze oliën bevatten meer oliezuur dan linolzuur. Onze huid bevat meer oliezuur dan linolzuur. Dit huideigen vetzuur is wat dikker en trekt daarom wat minder snel in. Deze oliën worden om die reden vaak bij een droge(re) huid ingezet. Hier mijn favorieten:

 

Avocado-olie
Camellia Japonica olie
Duindoornbesolie
Olijfolie
Zonnebloemolie (bevat ook linolzuur)

 

Pure fruitolie, Duindoornbesolie. Fijne olie om te mixen samen met Jojoba en/of Hennepzaad voor het reinigen van de gevoelige huid.

 

Elke olie heeft wel weer iets bijzonders en één of meerdere eigenschappen die iets extra’s aan je oil cleansing mix kunnen toevoegen. Hierbij een rijtje van onze favorieten voor de gevoelige huid.

 

Kokosolie: antibacterieel. Geen mooiere olie dan kokosolie om aan je reinigingsmix toe te voegen.


Duindoornbesolie: lichtzure olie met vitamine C . Een hele fijne reinigingsolie of als onderdeel te gebruiken in je eigen oil cleansing mix.


Castorolie: bij een gevoelige huid gebruik je initieel heel weinig of geen Castorolie. Castorolie is een sterk werkende antibacteriële en schimmelwerende huidolie. De olie heeft een sterk drogend effect. Alternatieve oliën zijn bijvoorbeeld Kokosolie of Duindoornbes olie.


Hazelnootolie: wordt vaak toegevoegd in plaats van Castorolie bij een gevoelige huid, tenzij je allergisch bent voor noten.


Recepten oil cleansing

 

Onderstaand een een aantal mixen waar mijn huid goed op reageert. Wanneer ik zelf olie mixen maak om te reinigen dan gebruik ik meestal 1 to 3 oliën. Ik doe de olie(n) in een eierdopje. Als je eenmaal een fijne mix hebt gevonden voor jezelf, maak dan gewoon meer. Ik gebruik voor mijn gezicht en hals 2 theelepels. Als je geen gevoelige huid hebt zijn ze natuurlijk ook gewoon heerlijk te gebruiken.

 

Probeer eens één theelepel hennepzaad olie, een halve theelepel jojoba en een halve theelepel kokosolie.


Of probeer eens één theelepel zonnebloemolie, een halve theelepel frambozenzaadolie en een halve theelepel duindoornolie.


Wat ook heerlijk werkt is een theelepel druivenpitolie, een halve theelepel jojoba olie en een halve theelepel hennepzaadolie.

 

Hoe reinig je je gezicht met olie?

 

Breng met schone droge vingers de oliemix aan op een droge huid. Masseer je volledige gezicht en hals. Masseer de olie twee minuten lang in zodat het vuil van je gezicht en hals met de oliën kan samensmelten.


Na 2 minuten pak je een schone, zachte doek of heel zacht washandje met kraanwater / douchewater op een redelijk warme temperatuur. Maak het doekje goed nat en warm. Wring iets uit en Leg de warme vochtige doek zacht op je gezicht en laat zo’n 30 sec inwerken. Het doekje goed uitspoelen en 2 x herhalen.


Maak hierna met een weer uitgespoelde, warme doek al zacht deppend en licht masserend je gezicht en hals schoon. Je veegt als het ware op zachte wijze alle olie en vuil van je gezicht. Spoel je doekje goed uit en herhaal de dep- en masseerbeweging nogmaals zo’n 3 tot 5 keer.


Je huid voelt heerlijk zacht, schoon en niet vettig aan. Ter afsluiting gebruik ik altijd een toner.

 

Oogmake-up verwijderen

 

Oog make-up, ook waterproof verwijder ik zelf met een vochtig microvezel doekje of bio gezichtswatje en wat olie. Geschikte oliën om oogmake-up te verwijderen zijn o.a. Arganolie, Jojoba olie, Kokosolie, Zonnebloemolie, Olijfolie of een mix van deze soorten. Het laatste vettige gevoel op de ogen verwijder ik met een toner of een heel klein beetje gezichtszeep.


3. Reinigen Water en zeezout

 

Met water met zeezout je gezicht reinigen ?! Ik kon het ook bijna niet geloven totdat we het zelf hadden uitgeprobeerd. Het werkt als een jekko tegen puistjes en onzuiverheden! En het zout maakt je huid ook zachter. Zeezout werkt antibacterieel, schimmelwerend en antimicrobieel. Het reinigt de poriën grondig zonder de huid uit te drogen. Als we op vakantie gaan hebben we door de zon en het zeewater ook altijd een veel mooiere huid! Een supernatuurlijk middel in het bijzonder geschikt voor de gevoelige en/of onzuivere huid.

 

Zuiveringswater


Probeer eens 70 gram bronwater, een halve theelepel zeezout (himalaya/epsom) en optioneel één gram appelazijn voor de ph-waarde. Splash één keer per dag zo’n 10-15 keer je gezicht met dit water om je gezicht te reinigen. Masseer tussen het splashen door het zilte bronwater zacht over alle delen van je gezicht en hals. Laat het vocht 2 minuten intrekken. Spoel af met tonerwater of kraanwater. Gebruik een toner als je kraanwater (PH 8.2) gebruikt.

 

Zuiveringsmasker


Of probeer eens één eetlepel ultrafijn gemalen zeezout/Epsom Zout/Himalayazout en twee theelepels tonerwater voor als je echt een onzuivere huid hebt. Maak met bovengenoemde ingrediënten een zoutmasker. Breng de pasta licht masserend op je gezicht aan en laat deze maximaal 2 minuten drogen. Goed afspoelen. Gebruik hierna een toner om je poriën te sluiten.

4. Reinigen met klei, fruit, zuivel of Ayurvedische maskers


Kleimaskers

 

Gebruik bij een gevoelige huid de roze of de witte klei. Kleimaskers werken zuiverend, egaliserend en verzachtend. Maak een smeuïge pasta van puur bronwater en 2 eetlepels klei. Breng het masker na 5 minuten op huid en hals aan. Laat het masker 20 minuten drogen. Spoel af met warm water. Naspoelen met koud water. Breng een toner aan. Klei kan ook als extra ingrediënt dienen in eigen gemaakte gezichtsmaskers of in reinigingsemulsies.
roze klei

 

Fruit- en of Zuivelmaskers

 

Er zijn legio recepten op internet te vinden. Vers gemaakte maskers zuiveren, egaliseren, hydrateren en verzachten je huid. Fruit- en melkzuren worden door schoonheidssalons in gezichtsmaskers toegepast om de huid egaler en zachter te maken. Versgemaakte maskers rechtstreeks uit de keuken zijn mild en werken effectief. 100% natuurlijk en hierdoor zeer geschikt voor een gevoelige huid.

 

Een Fruitzuur masker is heerlijk voor het verwijderen van dode huidcellen. Fruitzuren lossen namelijk stofjes op die de hoorncellen bij elkaar houden. Omdat je het loslaten van de dode huidcellen een handje helpt, kan de huid zich sneller vernieuwen.

 

Probeer altijd een klein beetje op één plekje als je twijfelt. Ook pure natuurlijke producten en ingrediënten kunnen voor de ene persoon net irriterend genoeg zijn en ongemak veroorzaken. In het algemeen zijn de volgende fruitsoorten geschikt voor de gevoelige huid:

 

Appel(moes), Avocado, Banaan, Komkommer, Mango, Meloen, Peer of Perzik. Je kunt een van deze fruitsoorten tot pulp mixen en de mix rechtstreeks op een schone huid aanbrengen. Kwartier laten zitten en afspoelen. Ook kun je de mix nog rijker maken door toevoeging van bijvoorbeeld Kokosyoghurt of Geitenyoghurt of gewone Yoghurt. Bij een droge huid: gebruik de volle variant Melk. Volle en halfvolle melk zijn geschikt om in maskers te gebruiken. Wat je ook kan toevoegen zijn zeer fijngemalen bio Havermout, Rijstemeel, Eigeel ( bij een droge huid) of eiwit ( bij een vette huid), olie en/of honing. Daarnaast kun je ook nog meerdere Ayurvedische plantpoeders gebruiken in je gezichtsmasker.


Ayurvedische maskers

 

Naast bovengenoemde ingrediënten kun je ook heerlijke gezichtsmaskers maken met een van onze plant-of fruitpoeders uit India. Zo kun je Amla en Neem toevoegen aan komkommersap en na filtering toevoegen aan bijvoorbeeld bio yoghurt om zo een eigengemaakte zuiverende gezichtsmelk te maken. Of maak een toner van Amla en Hibiscus. Binnenkort meer over het gebruik van Ayurvedische plantenpoeders voor je huid.


5. Reinigen met scrubs

 

Scrubs kennen wij tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Het belangrijkste om te onthouden is dat de scrub niet te agressief te werk gaat. Het mag nooit pijn doen en er mag na het scrubben wel een lekkere frisse blos op je gezicht komen. Te rood of zelfs gloeien is echt niet goed.

Wij zelf gebruiken vaak de Adzuki Micrograin van Chagrin Valley. Ook hebben we van dit merk scrubs op basis van kokosnoot en honing en een versie met mint. Vaak zijn scrubs voor het lichaam net iets grover dan scrubs voor je gezicht. Gewoon omdat de huid van je gezicht meer teer en kwetsbaar is.

 

6. Mechanische reiniging d.m.v. een gezichtsborstel


Last but not least de gezichtsborstel om de dode huidcellen te verwijderen en de bloedsomloop te stimuleren. Geweldig en we zouden niet zonder onze gezichtsborstel kunnen. Zeker voor de gevoelige huid geschikt, omdat het een mechanische reiniging is. Een snelle, effectieve en goedkope reiniging. De borstels gaan jaren lang mee. Ik gebruik twee borstels, de gezichtsborstel met zacht natuurhaar en de massageborstel met houten knop voor mijn lichaam. De laatste gebruik ik ook graag als wet brush op het gezicht. Voor meer info over body brushen vind je hier: Face & Body Brushing


Voeden van de gevoelige huid

 

Na het reinigen en tonen van je huid, volgt de voeding. De gevoelige huid heeft baat bij pure koudgeperste oliën, boters en squalaan. Hoe je dit het beste kunt doen als je een gevoelige huid hebt kun je binnenkort lezen in het vervolgartikel ‘Hoe verzorg ik mijn gevoelige huid: dag- en nachtverzorging’.

 

Literatuur:
1) : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18489300


«   »