Home » Blog » Tips glanzend en gezond haar » De bijzondere geschiedenis van Hercules Sägemann

De bijzondere geschiedenis van Hercules Sägemann

Gepubliceerd op 27 november 2013 om 07:37

Hercules Sägemann maakt al sinds 1870 kammen. De kammen die Louland in het assortiment heeft opgenomen, zijn kammen van eboniet. In 1839 ontdekte Charles Goodyear hoe je natuurlijke rubber kon vulkaniseren tot eboniet.

Rubber kun je hard maken door middel van hitte. Nadat hij deze uitvinding had gedaan, werd de slijpmachine uitgevonden. Beide uitvindingen leidde tot de productie van een heel speciaal product: de kam van eboniet.


Daarvoor bestonden er ook al kammen: haar werd gekamd met de vingers, daarna kwamen de kammen van hout, metaal, kammen met de tanden van het nijlpaard, ivoren kammen en kammen van hoorns. Sinds 1852 verschenen de eerste kammen van eboniet.

 

In 1856 richte Henrich Meyer the Harburger Rubber-Goods Compagnie op, nadat zijn Europese octrooi op harde rubber was verleend. In 1870 werd de grondslag gelegd voor het bedrijf Hercules Sägemann. Twee voormalige werknemers van de Harburger Rubber-Goods Compagnie richtten de New-York Hamburger Gummi-Waaren Compagnien Barmbek op. Tot 2009 werden de eboniet kammen in Barmbek gemaakt. In 2009 verhuisde de productieafdeling naar Lüneburg.


In 1929 kocht de New-York Hamburger Gummi-Waaren Compagnie het bedrijf Harburg Rubber-Comb Company. Het productiegedeelte in Barmbek werd verkocht en het hele bedrijf verhuisde naar Harburg. Vanaf dat moment werden de professionele kapperskammen meer dan 100 jaar machinaal gemaakt. Het was een familiebedrijf, waar de werknemers van generatie op generatie deelnamen aan het productieproces. In de jaren ’60 werkten er 1160 werknemers en werden er 8 miljoen rubber kammen vervaardigd. De onderneming was bijzonder succesvol. De lijn werd verder uitgebreid met kammen voor verschillende doeleinden: om haar te krullen, te stijlen, naar achteren te kammen, enzovoort.


De kammen zijn zeer populair bij kappers, omdat de kammen van exceptionele kwaliteit zijn. Het zijn ware meesterstukken: als je de kam met de gouden letters in handen hebt, weet je dat deze perfect gemaakt is.

 

Ook handgemaakte productiemethoden bleven bestaan. In 2009 verhuisde het bedrijf naar Lüneburg. De oude fabriek in Hamburg-Harburg waar de Harburg Rubber-Comb Company en the NYH meer dan 150 jaar produceerden, staat nu op de monumentenlijst. In Lüneburg werd de voormalige Rubber-Comb Company gemoderniseerd. Veel bekende kapsalsons, zowel professionele haarstylisten als ook particulieren die gebruik maken van deze prachtige kammen, hebben de kwaliteit ontdekt.


Het gouden merk

 

Het merk Hercules Sägemann staat garant voor kwaliteit. Dit is dan ook de reden waarom de letters van het merk op elke kam in goud worden gedrukt.

De grootste van de drie Masterpieces van Hercules Sägemann: Masterpiece 942-328, 100% braamvrij

Het gouden merk is een symbool voor kammen van exceptionele kwaliteit. Als je de letters leest op de diepzwarte glanzende kam, kun je er zeker van zijn dat het een kostbare ebonieten kam is, gemaakt door de New-York Hamburger Gummi-Waaren Compagnie AG. Sinds 1856 worden deze meesterstukken van kammen vervaardigd in 35 voornamelijk ambachtelijke stappen in samenwerking met de traditionele machines in Hamburg. Het gehele productieproces bestaat uit 40 stappen.


Een kam van 100% eboniet

 

Eboniet ontstaat door rubber te vulkaniseren. Het materiaal dat ontstaat na vulkanisatie is zo hard als hoorn of ivoor. Eboniet is veerkrachtig en stabiel tegelijk. Nadat eboniet is gepolijst, is het oppervlak bijzonder glad. Het gehele oppervlak van de kam wordt perfect geslepen en gepolijst. De kam heeft nergens randjes of braampjes. Je haar blijft in tact en wordt niet beschadigd, zoals dat wel het geval is bij het merendeel van plastic kammen. Dit maakt de kam van Hercules Sägemann erg bijzonder. Een ander kenmerk van de kam is dat deze hittebestendig is en niet kapot gaat van bijvoorbeeld chemische haarbehandelingen.


Hoe wordt de ebonieten kam precies vervaardigd?

 

Eboniet ontstaat door rubber te stomen met heet water. De zachte structuur van natuurlijke rubber gaat door toevoeging van zwavel (een zuurvormend, in de natuur voorkomend mineraal) en lijnzaadolie, een verbinding aan. Door hete stoom toe te voegen verandert de zachte rubber in een materiaal dat elastisch en toch dimensionaal erg stabiel is. De diepzwarte kleur ontstaat tijdens het stoomproces.


De rubber, samen met de zwavel en de lijnzaadolie, wordt in de mal van de kam gelegd en door twee metalen folies in de kamvorm gedrukt. Hierna wordt hete stoom toegevoegd. De metalen folie wordt daarna verwijderd en de rubber is veranderd in eboniet.

 

Een Hercules Sägemann kam wordt in 35 voornamelijk ambachtelijke stappen vervaardigd.

 

De oppervlakte van de kam wordt daarna met de hand bewerkt. Dat wil zeggen de kam wordt eerst geslepen, daarna ingezaagd en daarna gepolijst. De kwaliteit van het oppervlak van de kam wordt voortdurend in de gaten gehouden. Maar ook het inzagen van de kamnaalden gebeurt met zo’n precisie dat de het uiteindelijke resultaat een meesterstuk van een kam is zonder enige fout en zonder bramen die het haar kunnen beschadigen. Alleen foutloze kammen verlaten de fabriek. Als de kam eenmaal klaar is, wordt het logo van Hercules Sägemann in goudkleurige folie er in relief op gedrukt. Dit gouden logo staat voor: hoogste kwaliteit, functioneel design en maximale haarbescherming.

 

Doordat het productieproces over de jaren heen zo is geperfectioneerd, maar zeker ook door een continue uitbreiding van het assortiment, geniet Hercules Sägemann een zeer bijzondere reputatie.

 

Toen ik over deze bijzondere kam las, dacht ik, die moeten wij hebben! We hebben zelf best lang haar en we hadden laatst snel een paar plastic kammen gekocht omdat onze eigen kam (ook plastic) kapot was gegaan. Een paar kamnaalden waren namelijk spontaan afgebroken.

Bramen op naalden van kammen

 

We lazen over bramen, die scherpe randjes aan de binnenkant van elke kamnaald. Die zogenaamde bramen waren ons eerlijk gezegd nog nooit opgevallen! Pas toen ik op de website van Hercules Sägemann las dat op de meeste plastic kammen scherpe randjes zitten zowel aan de binnenkant van elke kamnaald, als bovenop elke naald, ging ik meteen bij onze eigen kam kijken en tot mijn grote verbazing zaten er inderdaad die scherpe randen op.

 

Hoe kan het dat een kam, met als functie het haar doorkammen, je haar kapot maakt! Ik heb een foto geplaatst van onze oude plastic kam. Hierop zie je duidelijk naden lopen.

Mijn oude plastic kam met scherpe bramen aan de binnenzijde van elke kamnaald

Braamvrije kamnaalden gemaakt door Hercules Sägemann

Ik vond het al zo raar, dat er altijd zoveel haren in mijn kam achterbleven. Maar ja, ik dacht dat dat normaal haarverlies was. Want ik wist dat een mens gemiddeld zo’n honderd haren per dag verliest. En ik was het gewend dat mijn kam vol zat met haar.

 

Maar goed, de kammen van Hercules Sägemann besteld voor onszelf en ook voor onze shop. Ik wilde nu wel eens met mijn eigen ogen zien hoe deze prachtige kammen er in het echt uitzien.

 

Het duurde wel even voordat ze klaar waren. Een aantal moest gemaakt worden. Maar toen ze eindelijk binnenkwamen, begreep ik de commotie meteen. Ik koos een kam voor lang haar uit. En ging direct mijn haar kammen. In een woord: genot. Het was een genot om er mijn haar mee te kammen. De kam voelt heel solide aan, hij is helemaal glad en glanzend en nadat ik mijn haar had gekamd, zaten er maar een paar haren in. Oh, dat is dus normaal en niet die hele bossen die ik zie als ik met mijn plastic haarkam mijn haar doorkam.


De kammen zien er in het echt heel prachtig uit. Degelijk, glad, chic, groot! Met name die Masterpieces waarvan we er 3 hebben, zijn fors! Dat had ik niet verwacht.

Masterpiece kammen

 

Masterpiece kammen zijn Hercules Sägemann kammen met twee verschillende gedeeltes: één gedeelte met wijdgeplaatste kamnaalden en een deel met nauw geplaatste kamnaalden. De naalduiteinden lopen ietwat taps toe en de puntjes zijn smal. Een kam als deze, met smalle naaldtoppen, betekent dat je er gemakkelijk je haar mee kan vastgrijpen. Met een Masterpiece kam kun je dus naast het perfect kammen van je haar, ook eenvoudig kapsels aanbrengen, stylen, enzovoort.


Klanten hebben mij gevraagd of je met het gedeelte waar de kamnaalden dunner en smaller zijn, ook nog je haar kunt kammen. Het antwoord daarop is ja: ik was zelf verbaasd dat ik zelfs met het smallere gedeelte mijn haar nog kon uitkammen. Dit is mij nooit gelukt met mijn oude plastic kam.

 

Kammen met handvat

De kammen met handvaten hebben meer afgeronde kamnaald uiteinden. Ze voelen dan ook wat zachter aan op je hoofdhuid dan de Masterpiece kammen. Deze kammen zijn geschikt om in je badkamer te leggen om je haar mee te ontwarren, maar ook geschikt om in je handtas voor altijd bij je te houden. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.