Home » Blog » Tips glanzend en gezond haar » Mijn speurtocht naar fijne haarborstels deel 1

Mijn speurtocht naar fijne haarborstels deel 1

Gepubliceerd op 20 november 2013 om 15:58

Zoals je waarschijnlijk al hebt gelezen: ik hou bijzonder veel van dieren en de natuur. Ook van schoonheid en gezondheid, zowel innerlijke als uiterlijke schoonheid.

Ik probeer onze productkeuze hierop zoveel mogelijk af te stemmen. Zowel Raw Gaia als Chagrin Valley zijn natuurbewuste producenten en hun producten zijn vervaardigd met het grootst mogelijke respect voor mens, dier en natuur. Ook bij de keuze van de materialen van onze eigen sluitband Louise hebben wij zoveel als mogelijk was zonder verlies van functionaliteit, rekening gehouden met het respect dat de natuur verdient. Alle materialen van onze sluitband zijn dan ook gecertificeerd.

 

Dit artikel gaat over mijn zoektocht naar een goede borstel voor je haar. Maar hoe kom ik aan de beste haarborstel ? Wat misschien een aantal mensen niet weet, is dat borstels die gemaakt zijn met nylon pinnen vaak schadelijk zijn voor je haar. Zeker de soorten die goedkoop vervaardigd zijn, hebben vaak ruwe randjes en zijn eigenlijk niet geschikt om je haar mee te borstelen. De haarschubben van je haar worden door de ruwere randjes op de pinnen beschadigd. Deze goedkoop vervaardigde borstels kunnen ook je hoofdhuid beschadigen, omdat ze simpelweg te hard zijn en de bovenkant van elk haarpinnetje vaak te ruw is.

 

Ik ben het internet opgedoken en na een avondje speuren tot de conclusie gekomen dat de beste borstels zoals die van Mason Pearson gemaakt worden van varkenshaar. Ik vertel er straks wat meer over. Er zijn ook echter eco alternatieven, bijvoorbeeld borstels gemaakt van sisal. Om een goed beeld te krijgen van alle alternatieven heb je wel een paar dagen nodig. Daarom ben ik maar begonnen met de borstels van varkenshaar.

 

Waarom een borstel van de nekharen van het wilde zwijn?


De haren zijn in staat om de huideigen oliën (talg) op te nemen. Wanneer je je haar borstelt, zorgen deze varkensharen ervoor, dat het vet (talg) dat van je hoofdhuid af komt tijdens het borstelen, goed naar de lager gelegen delen van je haar kan worden getransporteerd. Dit is als je erover nadenkt een belangrijke eigenschap van een goede haarborstel. Juist de lagere en vaak drogere delen van je haar hebben deze goede haarvetten nodig. Wanneer je goed borstelt zullen deze prachtige natuurlijke oliën mooi over je haar worden verdeeld. Er gaat niets boven je eigengemaakte huidolie: je haar wordt glanzend, zijdezacht en ziet er gezond uit.


De haren van het zwijn worden in de haarborstel dicht tegen elkaar aan geplaatst. Hierdoor is de borstel in staat om stof en vuil uit je haar te borstelen. Je haar wordt schoon en stofvrij.
De haren van het zwijn zijn stijf, maar buigzaam: wanneer je goed borstelt, zul je de haren over je hoofdhuid voelen gaan en deze haren zorgen voor een fijne massage. De bloedvaten in je hoofdhuid, maar ook de talgklieren worden hierdoor geactiveerd en zullen meer talg produceren. Deze talg vult de gaatjes, kieren en mogelijke ongerechtigheden op de haarschubben. Platgelegen en gevulde (gevoede) haarschubben zorgen voor een schitterende glans.
Redenen genoeg dus, als je mooi en glanzend haar wilt krijgen of behouden, om te kiezen voor een borstel gemaakt met varkenshaar.

 

Maar het is niet zo simpel als het lijkt!
Het blijkt nu dat een goede haarborstel van zwijnenhaar niet zo een twee drie is uitgekozen. Er zijn zeer veel verschillende merken met onderling veel kwaliteits- en prijsverschillen. Ook de manier van vervaardigen verschilt enorm.

 

Waar let ik op bij de keuze van een goede fabrikant van varkensharen borstels ?
Een goede haarborstel is een borstel gemaakt door een fabrikant gespecialiseerd in de vervaardiging van borstels. De fabrikant heeft veel ervaring en weet hoe hij de borstels moet maken voor lang, medium en kort haar en de bijbehorende haartypes (stijl, gekruld, sterk gekruld).


Een goede haarborstel is naar mijn idee een borstel die niet wordt gemaakt van hout waarvan de herkomst dubieus is of hout afkomstig van bedreigde bossen. Andere materialen kunnen zijn: bamboe of gerecycled plastic. Zo zijn er prachtige borstels te koop in bijvoorbeeld China (daar waar ook de meeste wilde zwijnen worden gefokt en het meeste haar vandaan komt). Deze zijn vaak gemaakt van hardhout afkomstig van ebbenhout of sandalwood. Dit is hardhout uit bossen waarvan er nog maar heel weinig bestaan. Prachtig duurzaam hout, maar geen optie voor mij, er worden al veel te veel bedreigde bossen gekapt terwijl er goede alternatieven zijn.


Een derde en tevens een erg belangrijk aspect is de herkomst van de haren. Ik vind het belangrijk dat een wild zwijn niet wordt afgeslacht, omdat ik zo nodig een borstel wil die goed is voor mijn haar. Met die wens in het achterhoofd zijn er eigenlijk een paar punten waar ik op let als het gaat om de herkomst van de haren. Je hebt:


De haren van wilde zwijnen, geslacht voor consumptie: deze varkens worden initieel gefokt om te worden geslacht als voedsel en niet vanwege de haren. De haren worden na het slachten, afgeschoren om te worden gebruikt in haarborstels. Feitelijk zijn de haren dan een bijproduct van een dier dat al is geslacht. Het varken wordt initieel dus niet gedood omwille van zijn haren. Als je vegetarisch of veganistisch bent en erg begaan bent met lot van de dieren, dan houdt het hier al absoluut op.


wilde zwijnen die speciaal voor het haar worden gefokt op fokboerderijen. Deze dieren worden wel ouder dan de eerste groep en zijn niet bedoeld voor menselijke consumptie. Het dier wordt tijdens zijn leven goed verzorgd en meerdere malen geschoren (en niet geplukt). Zoals ook een schaap wordt geschoren omwille van zijn vacht. In plaats van diervriendelijk scheren of knippen, zijn er helaas tot mijn verdriet en afschuw ook boerderijen waar de haren worden geplukt. Het varken lijdt daar enorm onder. Varkenshaar wordt soms geplukt. Dat schijnt extra stijve en stevige haren op te leveren. Dat plukken doet pijn en dat is wat mij betreft pure dierenmishandeling !


En wat ik uiteraard ook niet wil:
Borstels van haren van varkens die gedood worden voor het maken van haarborstels. Gelukkig zijn er goede verantwoorde keuzes te maken.

 

Mason Pearson


Eén van de beroemdste fabrikanten uit Engeland. Met honderden jaren ervaring zijn ze experts in het vervaardigen van echte kwaliteitsborstels met een lange levensduur. Het is een merk dat bij velen tot de verbeelding spreekt. De mooi belijnde bekende borstels in diepzwart gepolijst kunststof spreekt veel vrouwen aan. Het model is ooit in 1885 gemaakt en sindsdien niet meer veranderd. Ik zelf heb ooit ook een Mason Pearson gekocht (20 jaar geleden alweer). De borstels worden op ambachtelijke wijze gemaakt. Er zijn borstels met de volgende namen: Large Extra, Small Extra, Popular and Junior. Ook deze namen zijn al die tijd hetzelfde gebleven. Het is mede hierdoor een bijzonder sterk merk geworden. Ze hebben borstels met 100% zwijnenhaar en borstels met zwijnenhaar gemixt met nylon. De borstels zijn over het algemeen erg degelijk gemaakt en mits je er zuinig mee omspringt, kun je er echt jaren plezier van hebben. Er hangt echter ook een wel behoorlijk hoog prijskaartje aan.

Mason Pearson gebruikt de haren van zwijnen die voor menselijke consumptie zijn bedoeld. De zwijnen worden niet gedood omwille van het haar.

 

 

Mason Pierson maakt de borstels van cellulose. Ze maken ook borstels van hout in kleine oplages. Van kunststof weet ik inmiddels dat deze stof niet biologisch afbreekbaar is. Mason Pearson verkoopt op dit moment geen borstels aan retailers die geen kapperszaak of winkel in kappersbenodigdheden hebben.

Mijn eigen haarborstels


Ik heb ook nog een grote, ronde borstel van 100% varkenshaar. Deze heb ik ook al zo’n twintig jaar. Deze borstel heeft zeker tien keer meer haar dan de borstel van Mason Pearson en borstelt mijn lange haar beter uit. De haren zijn stijver en tweemaal zo lang als die van Mason Pearson. Dus ik zou ook persoonlijk niet nu meer kiezen voor een mixborstel van Mason Pearson. Er zitten naar mijn persoonlijke voorkeur veel te weinig haren (en te kort) in.

 

Kent


Een ander zeer hoogwaardig merk, maar minder bekend dan Mason Pearson, is Kent. Sinds 1777 is Kent in de UK specialist in de vervaardiging van (ambachtelijke) haarborstels. Kent mag zich ook hofleverancier noemen. Dat zegt wel iets over de kwaliteit.

 

Kent vervaardigt net als Mason Pearson prachtige borstels voor alle haartypes. Het hogere prijssegment is zelfs ambachtelijk geproduceerd, dus compleet met de hand vervaardigd. Het assortiment van Kent is zeer uitgebreid en gevarieerd (momenteel leveren ze meer dan 250 borstelsoorten). Ze maken borstels voor haarverzorging, de styling van je haar en ze leveren ook diverse professionele taakborstels aan kappers.
De borstels van hout worden gemaakt van beukenhout of kersenhout. Het hout is afkomstig van Engelse bedrijven die het hout aanleveren uit bossen die niet worden bedreigd. Deze Engelse houtleveranciers staan onder toezicht van de “Forestry Commission” in Engeland die de herbeplanting van deze bossen inregelt. Ook levert Kent kunststof borstels. Als ik zou kiezen voor Kent, dan in ieder geval beukenhout of kersenhout.

Kent borstel in beukenhout, 100% nekhaar van het wilde zwijn

Dat Kent honderden jaren ervaring heeft in de fabricage van kwaliteitsborstels moge duidelijk zijn. Dus op dat punt zullen de borstels van Kent ons niet teleurstellen.

 

Momenteel ben ik nog aan het uitzoeken wat de herkomst van de wilde zwijnharen van deze Kent borstels zijn. Of ze varkenshaar gebruiken dat afkomstig is van wilde zwijnen die geslacht zijn voor voedsel, of dat ze haren van varkens gebruiken die voor dit doel worden gefokt op boerderijen. Het is fijn om dit te weten. Zodat ik en straks ook jullie een bewuste keuze kunnen maken en precies weten waar je borstel vandaan komt en hoe hij is gemaakt. Ik houd je op de hoogte.

 

Update: 21 november: Ik heb telefonisch contact gehad met Kent in de UK. En wat ik al dacht: net als Mason Pearson, zijn de haren het bijproduct van het wilde zwijn dat voor consumptie al geslacht is. De meeste borstels van echt haar worden op deze manier verkregen (op Faller na, zie het merk dat hierna wordt beschreven). Ik ben momenteel de modellen die Kent levert aan de distributeur voor wederverkoop aan het naspeuren op reviews. Dat is o.a. de borstel die hierboven staat en 2 ronde modellen van beukenhout. De meeste reviews zijn goed te noemen. Deze houten borstel heeft relatief korte en zachte haren en is dus meer geschikt is voor heel fijn en dun haar (kort en medium lang dun en fijn haar). Dus niet voor grover haar en /of dik haar. De borstelharen zijn daar net even te kort voor. Ze masseren bij veel mensen net niet genoeg je hoofdhuid. Wij houden deze borstel en nog 2 andere modellen die wij op het oog hebben, even in het achterhoofd als goede borstel voor heel fijn en dun haar.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.