Home » Blog » Tips glanzend en gezond haar » Over Faller Bürstenfabrik

Over Faller Bürstenfabrik

Gepubliceerd op 8 december 2013 om 10:24

Franz-Josef Faller heeft in 1827 Faller opgericht. De onderneming produceert al meer dan 180 jaar haarborstels van hele goede kwaliteit. 

De fabriek ligt in de pittoreske Wiese Vallei in de richting van Feldberg, het hoogste punt in het Zwarte Woud in Duitsland. Tijdens de hoogtijdagen waren er meer dan 300 mensen in dienst.

 

Traditioneel bedrijf: Faller is opgericht door F.J. Faller in 1827


In 1974 werd Faller onderdeel van de Vereinigte Bürstenfabriken Todtnau. In 2005 ging het niet goed met deze groep waardoor Faller in 2005 failliet ging. Keller, één van de bekendste Duitse borstelmakers en leverancier van professionele kapsalons, heeft Faller 2006 gekocht.
Keller maakt borstels sinds 1969 hoogwaardige borstels en kammen. Zowel Keller als Faller zijn FSC gecertificeerd. Alle kammen en borstels gemaakt van beukenhout uit bossen die onder beheer staan van de FSC.

 

Productie in eigen beheer

 

Keller is een verticale organisatie: dit houdt in dat de fabriek alle productiestappen (van het ruwe hout t/m het eindproduct) in eigen beheer heeft. Keller heeft hierdoor volledige grip op de kwaliteit, functionaliteit en schoonheid. De borstels van Keller worden wereldwijd verkocht aan salons en consumenten. Toen Keller net was begonnen met de fabricage borstels (in 1920) werden de machines om deze te maken aangedreven door water. Vandaag de dag produceren high tech machines deze prachtige borstels. De houtzaagsels die tijdens het borstelmaken overblijven, worden gebruikt om de fabriek te verwarmen en om het hout dat wordt ingezet voor de borstels, te drogen.

 

Oog voor detail


De reden waarom de borstels van Faller en Keller zo goed zijn, is dat ze eersteklas materialen gebruiken (zowel heel goed hout, hele goede kwaliteit natuurlijke haren alsook een hele goede afwerking). Keller en Faller hebben oog voor detail.

Een van de meest waardevolle materialen voor goede haarborstels is origineel haar van het wilde zwijn. De borstelharen worden op een professionele manier vastgezet zodat de borstel een goede grip heeft op het haar. Er wordt een hittebestendig nylon gebruikt om de haren vast te zetten, zodat de borstel heel lang meegaat, zelfs als hiermee het haar wordt gestijld.

 

Waarom borstelen met de haren van het wilde zwijn?


De structuur van elke haar van het wilde zwijn lijkt op de structuur van een mensenhaar. Hierdoor zijn varkensharen in staat om de haarolie die door je hoofdhuid wordt geproduceerd, op te nemen. Als het haar wordt geborsteld, wordt deze talg door de borstel naar lagere en drogere delen van het haar gebracht. Deze olie zorgt ervoor dat je haar een natuurlijke glans en volheid krijgt, en voorkomt dat je haren gaan splijten. Een goede natuurlijke haarborstel verwijdert ook stof en vuil uit je haar.
Een eersteklas borstel is gemaakt met haren die op verschillende hoogtes in de borstel zijn geplaatst. Je krijgt dan een borstel die hoge en lage borstelharen heeft. Deze wijze van plaatsen zorgt ervoor dat je met de borstel een goede grip hebt op het haar en de hoofdhuid. De borstels van Keller en Faller geven een heel plezierig aanvoelende massage van de hoofdhuid en stimuleren de bloedcirculatie van de haarwortels.

 

De reden waarom de borstels van Faller zo goed zijn, is dat ze eersteklas materialen gebruiken (zowel heel goed hout, hele goede kwaliteit natuurlijke haren alsook een hele goede afwerking).

Een van de meest waardevolle materialen voor goede haarborstels is origineel haar van het wilde zwijn. De borstelharen worden op een professionele manier vastgezet zodat de borstel een goede grip heeft op het haar. Er wordt een hittebestendig nylon gebruikt om de haren vast te zetten, zodat de borstel heel lang meegaat, zelfs als hiermee het haar wordt gestijld.


Traditioneel bedrijf: Faller is opgericht door F.J. Faller in 1827

Oog voor detail

Waarom borstelen met de haren van het wilde zwijn?
De structuur van elke haar van het wilde zwijn lijkt op de structuur van een mensenhaar. Hierdoor zijn varkensharen in staat om de haarolie die door je hoofdhuid wordt geproduceerd, op te nemen. Als het haar wordt geborsteld, wordt deze talg door de borstel naar lagere en drogere delen van het haar gebracht. Deze olie zorgt ervoor dat je haar een natuurlijke glans en volheid krijgt, en voorkomt dat je haren gaan splijten. De onderneming produceert al meer dan 180 jaar haarborstels van hele goede kwaliteit. Een goede natuurlijke haarborstel verwijdert ook stof en vuil uit je haar.
Een eersteklas borstel is gemaakt met haren die op verschillende hoogtes in de borstel zijn geplaatst. Je krijgt dan een borstel die hoge en lage borstelharen heeft. Deze wijze van plaatsen zorgt ervoor dat je met de borstel een goede grip hebt op het haar en de hoofdhuid. De borstels van Keller en Faller geven een heel plezierig aanvoelende massage van de hoofdhuid en stimuleren de bloedcirculatie van de haarwortels.

Lees alles Keller en Faller en hun kwaliteitsborstels over Faller Haarborstels en kammen.

Lees de nieuwste blog over welke haarborstel voor welk haartype geschikt is. Haarborstels op haartype
Blog, Haarverzorging
borstel varkenshaar, Faller Keller Haarborstels, FSC hout, haartype, houten borstels, tips gezond haar, tips glanzend haar, tips lang haar

 

Herkomst Faller’s borstelharen van het wilde zwijn


Na ons onderzoekje (zie Speurtocht naar fijne haarborstels deel 1 en deel 2) zijn we erachter gekomen dat het overgrote deel van de borstels met echt haar wordt gemaakt met de nekharen van het wilde zwijn dat voor consumptie wordt gefokt. China heeft het natuurlijke monopolie op deze haren. Nagenoeg alle haren van haarborstels van echt haar, komen uit China. De varkens worden door boeren gehouden en gefokt voor de slacht. De haren vormen na de slachting het bijproduct voor borstelfabrikanten. Dit is de werkwijze zowel bij Faller, Keller als bij andere merken zoals Kent en Mason Pearson.
De leverancier van de haren van Faller / Keller zit in Sichuan in China. De varkens daar leven op een hoogte van 2500 meter en meer. Door het koudere klimaat krijgen deze wilde zwijnen erg sterke nekharen. Faller by Keller verkrijgt de nekharen van de wilde zwijnen die leven op kleinere boerderijen.
Alleen voor de handgemaakte borstels uit de Premium Edition worden de wilde zwijnen haren uit India gebruikt. De wilde zwijnen daar worden ook gefokt voor consumptie en de nekharen zijn het het bijproduct.

 

Verschil tussen zachte, medium, harde en extra stijve haren

 

Wat is nu precies het verschil tussen de diverse hardheden?

 

Zachte haren
Deze zachte haren zijn korter en worden geknipt van zachte en kortere, originele haren van het wilde zwijn of geknipt van een lange originele haar. Zachte haren zijn geschikt voor mensen met heel fijn of dun haar. Maar ook voor baby’s. De babyborstel met echt haar is een voorbeeld van zachte varkensharen.

Mediumharde haren

Haar van deze hardheid wordt niet door Faller gebruikt.

 

Normale, stijve haren
Deze haren zitten in de nek van het wilde zwijn. Faller gebruikt voor zijn Olivia haarborstels uit de Exclusive Line alleen originele, stijve nekharen. Originele harde nekharen zijn geschikt om fijn en normaal te borstelen.

 

 

Bovenste foto: Faller olijfhouten haarborstel 9 rijen met stijve nekharen wilde zwijn China
Onderste foto: Faller olijfhouten haarborstel met zeer stijve Calcutta nekharen wilde zwijn India

Extra harde haren
Deze haren zijn alleen geplaatst in de Olivia handgemaakte borstels uit de Premium Edition. Deze haren komen van speciale wilde zwijnen uit India. De nekharen van deze wilde zwijnen zijn dikker en sterker dan van andere zwijnen. De borstels die met deze haren zijn vervaardigd, zijn uitermate geschikt voor mensen met normaal of dik, medium-lang haar.

 

Hoe stijver/harder en dikker de varkensharen zijn, hoe gemakkelijker je lang haar kunt borstelen en de hoofdhuid bereiken.

 

Het lichtere puntje aan het uiteinde is de wortel van elke haar haar van het wilde zwijn. Dit is het meest waardevolle deel van de haar omdat dit het meest stijve deel is.

 

Verschil tussen borstels met kussen en zonder kussen

 

Het borstelen met een borstel met kussen geeft net iets meer tegenkracht dan een borstel zonder kussen. Het uitborstelen voelt wat luxer en steviger aan. De haren zijn identiek. Als je met je hand over de haren gaat van een borstel zonder kussen, bewegen ze wat meer horizontaal heen en weer. De haren in een kussen bewegen dan minder, omdat ze licht in het kussen worden gedrukt. Met andere woorden, het lijkt alsof de haren van de borstel met kussen stijver op zijn plek zitten dan zonder kussen. Dat komt omdat ze iets meeveren (naar beneden toe, in het kussen), waardoor ze minder horizontaal bewegen.

 

Olivia Exclusive Line: Olijfhouten haarborstels met haar van het wilde zwijn uit China


De meeste Olivia borstels van Faller die Louland aanbiedt, komen uit de Exclusive Line. Deze borstels zijn gemaakt met extra oog voor de ontwerp, de functionaliteit en de afwerking. Zo zijn de materialen bijvoorbeeld het sterke en waterafstotende olijfhout. En worden alleen de originele stijve nekharen van het wilde zwijn gebruikt. De borstels uit de Exclusive lijn zijn voor het borstelen van fijn t/m normaal haar. 

 

Olivia Premium Edition - Handgemaakte olijfhouten haarborstels met haar van het wilde zwijn uit India
Keller / Faller heeft ook een Premium Edition.

 

De allerbeste kwaliteit haren van het wilde zwijn uit India worden er met de hand ingezet. In deze handgemaakte modellen, worden de bundels sterke varkensharen stuk voor stuk in het hout geplaatst. Deze haren heten Calcutta zwijnenharen (vernoemd naar de haven van waar deze worden verscheept). Deze extreem sterke en dikke haren kunnen niet machinaal worden verwerkt.


Niet iedereen binnen Keller mag dit doen. Er zijn slechts een paar mensen die deze techniek van inzet beheersen. Zo worden de gaten in de houten borstel met de hand geboord en worden de haren er via een speciale techniek er bundel voor bundel ingetrokken. Een Keller expert doet dit al 40 jaar.

 Close-up van de Calcutta haren uit India

Verschillen tussen Exclusive Line en Premium Edition (met de hand gemaakt)


Het eerste verschil zit in de hardheid/stijfheid van de haar. De haren van de Olivia Exclusive lijn zijn de normale harde nekharen van het wilde zwijn. De nekharen van handgemaakte borstels uit de Premium Edition zijn de extra harde en stijve nekharen van het wilde zwijn uit India. Met name voor die mensen met heel dik en lang haar bijzonder goed geschikt.

 

Het tweede verschil tussen deze twee lijnen is dat de Premium Edition met de hand wordt gemaakt: omdat deze stijve en dikke nekharen niet machinaal kunnen worden ingezet, worden deze er bundel voor bundel in geplaatst volgens een traditionele werkwijze. Het is een arbeidsintensief proces. Dit is dan ook de reden waarom deze borstels in het hogere prijssegment vallen.

 

Welke borstel is geschikt voor welk haar?


Als je twijfelt over welke borstel je moet kiezen, laat je keuze dan mede bepalen door de lengte en dikte van je haar. Hoe langer en dikker je haar is, hoe groter je borstel over het algemeen moet zijn. Zoals al eerder gezegd, zijn de haren die Faller voor zijn borstels gebruikt, van de originele nekharen van het wilde zwijn. Dit zijn kwalitatief hele goede en stijve haren. Je kunt als je lang haar hebt, zelfs met de kleinere Faller borstels uit de Olivia lijn prima je haar borstelen en je hoofdhuid masseren. Het duurt alleen iets langer dan wanneer je zou borstelen met een grotere borstel.

Over het olijfhout dat Faller gebruikt

 

Alle borstels uit de Olivia Exclusive Line en de Premium Edition zijn gemaakt van olijfhout. Wat maakt olijfhout zo bijzonder? Olijfhout heeft een zeer onderscheidend houtpatroon. Het zachte honingkleurige hout is prachtig geaderd met donkere delen. Elke borstel heeft een unieke uitstraling. Olijfhout is heel dicht van structuur, dit maakt het hout bijzonder sterk. Het hout wordt verkregen van oude olijfbomen. Pas wanneer een oude olijfboom geen olijven meer geeft, wordt deze boom voor de handel vrijgegeven.

 

Droogproces van olijfhout is een vak apart

 

Het drogen van olijfhout is een vak apart. Het droogproces moet op de juiste manier gebeuren, zodat de kwaliteit van het hout hoog blijft. Eerst wordt het hout gesneden. Daarna volgt een periode van een aantal weken waarin het hout aan de natuurlijke lucht wordt voorgedroogd. Daarna wordt het in speciale droogkamers gelegd waarvan de luchtvochtigheid door computers continue wordt bijgesteld. Dit droogproces duurt 6 tot 8 maanden. Dit alles gebeurt binnen de eigen fabriek.

 

Over beukenhout

 

De houten kammen en de babyborstels (met geitenhaar of met varkenshaar) worden gemaakt van beukenhout. Dit beukenhout is FSC gecertificeerd.

 

Wat is FSC

 

De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer. De bossen die onder de bescherming van het FSC vallen, worden goed beheerd als het gaat om sociale, ecologische en economische aspecten. De FSC wordt internationaal gesteund door alle grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties.


Met het FSC keurmerk weet je zeker wat je koopt: alle schakels in de handelsketen van het product moeten worden gecertificeerd. Pas wanneer een papierfabriek of in ons geval, een borstelfabrikant kan aantonen zich aan de regels van FSC te houden, kan een product als FSC worden verkocht. De certificering van deze bedrijven gebeurt door onafhankelijke certificeerders.


Hoe meer vraag er is naar FSC-producten, hoe meer hectaren bos volgens de richtlijnen van FSC beheerd zullen worden en hoe meer de mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn hiervan zullen profiteren.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.