Home » Blog » Tips glanzend en gezond haar » Tips voor lang, glanzend en gezond haar

Tips voor lang, glanzend en gezond haar

Gepubliceerd op 17 december 2013 om 15:06

Het is weer in de mode om lang haar te hebben. Maar hoe kun je lang haar krijgen? Om lang haar te krijgen, moet je het niet vaak meer laten knippen. Ik heb zelf haar tot op mijn billen zonder dode punten.

 Ik ga drie tot vier maal per jaar naar de kapper om maximaal 1,5 centimeter van de onderkant te laten afknippen. 

 

Knip eens in het jaar de dodepunten IN het haar weg


De kapper zal standaard de gespleten haarpunten van het uiteinde van de haren knippen. Mijn tip is om eens per jaar of twee jaar indien nodig, de gespleten haarpunten af te knippen die NIET aan het uiteinde van je haren zitten maar tussenin, langs elke haar zelf.

 

Misschien hebben jullie er weleens van gehoord: vroeger brandden de kappers de gespleten tussenpunten er met een kaarsvlam uit. De kapper draaide eerst hele dunne haarstrengen strak op om alle zuurstof tussen de haren van de streng weg te halen. Daarna ging hij met een kaarsvlam langs de strakopgedraaide haarstreng om de dode punten weg te branden. De afbrande zwarte puntjes die dan ontstaan, worden met de nagel hard weggekrabd.

 

Er is in Nederland op het moment een kapper die zich deze oeroude techniek van wegbranden heeft eigen gemaakt: kapsalonideaal.nl

 

Mijn partner heeft deze techniek ook geprobeerd met een haarstreng. Het afbranden ging redelijk goed maar we kregen de afgebrande puntjes er niet af! Waardoor deze verschroeide puntjes bleven zitten. Dus doe het liever niet zelf als je dit zou willen.

 

Als je dit afbranden niet ziet zitten, kun je er ook voor kiezen om ze af te knippen. Er zijn voor zover ik weet twee manieren om dit te doen.

 

manier 1
draai je haar in hele strakke strengen op, zoals bij het kaarsbranden. Knip de punten die eruit springen en gespleten zijn, af. Eigenlijk moet je dit per haarstreng een paar keer herhalen. Want niet alle punten zijn de eerste keer zichtbaar.


manier 2
laat je kapper (of iemand die goed is met een kappersschaar) de dode haar punten verwijderen.

 

Gebruik geen chemische verf om je haar te kleuren


Hoe vervelend het misschien ook voor je is omdat je kleurtjes nu eenmaal leuk vindt. Als je ECHT gezond haar wilt hebben, verf het dan niet meer chemisch. Chemische verf moet de keratinelaag (beschermende glanslaag) kapot maken om je haar kleur te geven. In veel chemische verf zit o.a. ammoniak, peroxide en / of PPD . Hoe vaker je het chemisch verft, hoe meer haarschubben kapot gaan. Hoe meer keratine wordt beschadigd.

 

Ik zelf zou het afschuwelijk vinden als mijn haar niet meer zou glanzen. Gezond haar glanst als een spiegel en is een teken van schoonheid en gezondheid. En een teken dat je je haar goed verzorgt en er zuinig op bent! Ook al is de kleur die je wilt nog zo mooi, wat heb je eraan als je haar er dof, glansloos uitziet en er kapot van gaat. Een ander groot nadeel van chemische verf is dat de verf ook weer relatief snel uit je haar verdwijnt. De kleur wordt snel vaal en niet meer zo intens als je dat je zou willen. Dus je wordt eigenlijk gedwongen om na 6 weken de procedure te herhalen. Met als gevolg dat je haar bij elke verfbeurt in een slechtere conditie komt.

 

Maar er zijn alternatieven voor het chemisch verven van je haar. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor plantaardige verf.

Wat zijn de voordelen van plantaardige verf?

 

Plantaardige verf (zoals henna of een combinatie van henna en bijvoorbeeld indigo) legt geen laag om de keratine heen maar dringt door deze laag heen en zet zich daar vast. De verf blijft hierdoor veel langer zitten en is niet schadelijk voor de schubben.


Een bijkomend voordeel van plantaardige verf is dat de verf zich mengt met je eigen haarkleuren, waardoor je een veel natuurlijker effect krijgt.


Een ander belangrijk voordeel is dat sommige plantaardige verf zoals henna je haar letterlijk versterkt door er permanente kleur- en glanslaag over heen te leggen. Elke haar wordt na elke hennabehandeling wat dikker, sterker en glanzender.

 

Hoe krijg ik glanzend en gezond haar?

 

Om mooi glanzend en gezond haar te krijgen, is het belangrijk dat je natuurlijke talgproductie zich stabiliseert en weer in balans komt. Als je altijd chemische, reguliere fles shampoos hebt gebruikt, kan je eigen talgproductie behoorlijk uit evenwicht zijn.


Er is geen betere remedie tegen droog haar dan je eigen natuurlijke olie en talg die je zelf produceert!

 

De commerciële reguliere shampoos bevatten zeer betreurenswaardig veel chemische bestanddelen die ervoor zorgen jouw eigen huidoliën worden weggehaald.


Kies als het even kan voor echte haarzeep of Ayurvedische shampoo zoals Ziziphus en Skikakai. Echte zeep of plantpoeders reinigen je haar zonder het te strippen van natuureigen haaroliën. De talgproductie komt weer in balans. Hierdoor hoef je ook minder vaak je haar te wassen. Want als je altijd maar je haar ontdoet van talg, gaat je hoofdhuid als reactie juist meer talg produceren. Vet haar tot gevolg na 1 dag wassen met fles shampoo!

Boom Ziziphus Spina Christi, de blaadjes bevatten 4 verschillende saponines die een perfecte shampoo zijn

Ziziphus Spina Christi shampoo poeder

Aangemaakte Ziziphus shampoo, zacht en gelachtig

Kies voor een borstel met echt haar (van wilde zwijnen)

 

Veel borstels zijn van erg slechte kwaliteit. De borstelspinnen zijn vaak gemaakt van plastic met naden, hebben zelfs soms kleine bolletjes (met ruwe randjes tussen het bolletje en het staafje) en trekken echt letterlijk je haren stuk.


Een borstel gemaakt van varkenshaar is vervaardigd met de nekharen van wilde zwijnen. De meeste nekharen worden als restafval verkocht aan borstelfabrikanten. Er zijn haren uit China en India.

 

Haren van het wilde zwijn kunnen de huideigen oliën opnemen en verspreiden. Een frequente borstelbeurt met een varkensharen borstel zorgt er op deze manier voor dat de oliën naar de lagere delen van je haar worden geborsteld. Met regelmatig borstelen verdeel je zo je eigen vetten over je lengtes van je haar en krijgt je haar een werkelijk schitterende glans.

 

Er zijn veel borstels met varkenshaar te koop. Er zijn ook borstels te koop met nylon en varkenshaar. Deze mix borstels zouden beter zijn voor het ontwarren van stug en/of klitterig haar.

 

Mijn ervaring is dat een mixborstel toch iets meer haren stuk trekt tenzij je een borstel hebt die pinnetjes heeft waar de haren niet achter blijven steken. Mijn advies is om als het even kan en je haar niet al te klitterig is, voor 100% nekhaar van het wilde zwijn te gaan. Heb je echt zeer klitterig en stug haar, kan voor sommige mensen een mixborstel een uitkomst zijn.


Er zijn een heleboel borstels met haren van het wilde zwijn te koop. Het probleem is dat er soms borstels tussen zitten die verkocht worden als varkensharen borstels, maar die toch nylon (plastic) bevatten (en soms van erg slechte kwaliteit). Het is soms lastig te zien, omdat de nylon pinnen diep verscholen liggen tussen de echte haren.

 

Zelf zijn we voor ons eigen haar (ja mijn partner heeft ook redelijk lang haar) op zoek gegaan naar kwaliteitsborstels. Er kwam een aantal fabrikanten toch wel als beste uit de bus. We hebben een aantal borstels geselecteerd en we zijn blij dat we die binnenkort voor jullie beschikbaar hebben.


Borstel nooit nat haar

 

Haar dat nat is, is kwetsbaar. Borstel daarom nooit je haar als het nog nat of vochtig is. Hoe verleidelijk het ook is om je natte (en misschien klitterige) haar hiermee te ontwarren. Nylon borstels met pinnen worden vaak gebruikt om even lekker snel je haren mee klitvrij te maken. Dit veroorzaakt echt heel veel beschadigingen.

Gebruik liever voor het doorkammen een kwaliteitskam zonder plak- of lasnaden en geschikt voor jouw haartype. Want ook een reguliere kam kan hele scherpe randjes hebben, waarmee je haar stuk gaat.

Kies voor een kam zonder plaknaden en scherpe randen

 

Bij veel kammen zie je plaknaden aan de binnenkant van elke kamnaald zitten. Deze vaak scherpe naadjes zorgen ervoor dat je haren erachter blijven steken. Gevolg: door je haar te kammen, beschadigt je haar en trek je het stuk. Je kam zit vol met losse haren na het kammen.

 

Kies voor een kam die bij jouw haartype past

 

Kies ook voor een kam die bij jouw haar past. Voor verschillende soorten haar (fijn, medium, grof, gekruld of juist stijl) zijn er geschikte kammen te vinden.


Tot onze grote schrik hadden onze eigen kammen ook die scherpe naden aan de binnenkant. Na een uitgebreide speurtocht vonden wij gelukkig een aantal goede kwalitatief hoogwaardige kammen.
Eén van de fabrikanten die ons erg aansprak is Hercules Sägemann, een Duitse fabrikant die sinds 1856 gespecialiseerd is in super kammen. Alle kammen worden met de handgemaakt.

 

We zijn daarom heel blij dat we voor jullie deze kammen binnenkort op voorraad hebben. We houden je op de hoogte.

Kam je haar voor het borstelen met een kam uit

 

In plaats van een nylon borstel of een combinatieborstel te gebruiken om je haar uit te kammen, is het eigenlijk beter om je haar vóór het borstelen, eerst behoedzaam uit te kammen.
Kam je haar plukje voor plukje uit, zonder kracht te zetten of te trekken. Begin helemaal aan het uiteinde van elk plukje. Als het in het begin niet snel gaat, ga het kammen dan niet forceren door er keihard aan te trekken. Daarmee breek je je haar af en beschadigt het! Neem de tijd om je haar zorgvuldig en met veel aandacht klitvrij te maken.

 

Na het doorkammen, borstel je daarna je het met een borstel van 100% wilde zwijnenharen glad en glanzend.

 

Technieken om goed je haar te borstelen

 

Het is belangrijk vanuit elke haargrens je haar te borstelen, zodat de natuurlijke oliën van je eigen hoofdhuid goed worden verdeeld. Ga bijvoorbeeld ook gebogen staan, gooi je hoofd naar voren en borstel je haar vanuit alle delen van je nek goed door. Als je dit goed doet, voel je de borstel vanuit je nek over je hoofdhuid gaan.
Dit zelfde principe pas je ook toe wanneer je weer rechtop staat. Kam je haren vanuit de haargrens bij je voorhoofd recht naar achteren. En kam je haren vanuit de zijkanten en boven je oren goed schuin naar achteren. Ook hier: als je het goed doet, voel je dat je hoofdhuid goed gemasseerd wordt.
Herhaal deze stappen minimaal 2 keer.

 

Meerdere keren per dag borstelen

 

Als je kunt, neem dan echt de tijd om je haar meerdere malen per dag te borstelen. Hoe meer je borstelt, hoe glanzender en gezonder het eruit zal zien.

 

Gebruik dagelijks een 1-2 theelepels MSM supplement

 

MSM is een natuurlijke bron van zwavel. Zwavel is een essentieel onderdeel bij de vorming van collageen, elastine, kraakbeen en keratine. Het geeft flexibiliteit, definitie en kracht aan spieren, botten, gewrichten en interne membranen en dan vooral die van je huid, haren en nagels.

 

Adequate niveaus van zwavel in het lichaam helpen om een ​​stralende teint, stralende huid en gemineraliseerd haar te bevorderen. Daarom wordt MSM vaak aangeduid als “het schoonheidsmineraal”. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste mensen een tekort aan zwavel hebben en dat tekort neemt met de leeftijd toe.

 

Vooral na je 40e (ben zelf 44 jaar) maakt je lichaam veel minder MSM aan. Ik gebruik dagelijks 2 kleine theelepels MSM poeder. Het goedje smaakt nogal bitter; daarom doe ik het in een smoothie van bijvoorbeeld bosbessen of aardbei/banaan. Na ongeveer 6 weken zie je je haar veranderen. Mijn haar is echt voller en glanzender geworden; verjongd en de structuur verbeterd. Je merkt duidelijk het verschil.

 

Hier kun je meer lezen over MSM: MSM het schoonheidsmineraal

 

Daarom is het aan te bevelen om MSM als voedingssupplement in te nemen. Mensen die regelmatig MSM innemen, rapporteren dat hun huid er beter uitziet en zachter is en dat hun gezondheid is verbeterd.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.