Home » Blog » Tips goede mondverzorging » Last van bloedend tandvlees en/of een slechte adem?

Last van bloedend tandvlees en/of een slechte adem?

Gepubliceerd op 21 september 2015 om 17:39

Tachtig procent van de Nederlandse bevolking heeft last van bloedend tandvlees! Van deze groep heeft 10 tot 15% zelfs last van ernstig ontstoken tandvlees (parodontitis). Dit schrijft de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten in haar persbericht van maart 2014.

Alle elektrische en supersonische technische apparaten en intelligente tandpasta’s ten spijt, het schijnt ons niet te lukken. We flossen, raggen en gaan regelmatig naar de tandarts en of de mondhygiënist en toch 80% ! Bloedend tandvlees betekent ontstoken dus. Wat ik mij niet genoeg realiseerde was dat het dus echt een ontsteking is. Bij andere ontstekingen ben je geneigd om er snel wat aan te doen. Maar bij tandvleesontsteking is de drang tot oplossen dus een heel stuk minder. Wellicht komt het omdat tandvleesontsteking in de beginfase meestal geen of weinig pijn geeft. Als het echt pijn gaat doen ben je meestal al te laat en zijn de gevolgen vaak al ernstiger.

Maar hoe erg is het eigenlijk dat je tandvlees bloedt?


Als gevolg van de ontstekingen en slechte bacteriën kunnen er holtes – pockets – ontstaan in je kaakbot. Het wordt letterlijk opgegeten. In deze pockets en onder je tandvlees komt weer vuil en tandsteen en zo nog meer bacteriën tot gevolg. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis. Bot verdwijnt en je tanden gaan los zitten of erger- vallen uit. Bovendien, het is zoals gezegd een ontsteking en dus komen er nare geurtjes bij die zorgen voor een slechte ademgeur. Maar helaas is dit nog niet alles.


Wetenschappelijk is een relatie aangetoond tussen tandvleesontstekingen en hart- en vaatziekten. De schadelijke bacteriën vinden via je bloedbaan hun weg naar je organen waar ze op langere termijn grote schade kunnen aanrichten. Ze kunnen zich bovendien hechten zich aan de wanden van je bloedvaten. Hierdoor loop je een verhoogd risico op bloedpropjes. Deze propjes kunnen leiden tot een beroerte of hartaanval. Recent onderzoek toont ook relaties aan met ernstige kwalen zoals reuma, longontstekingen, kanker, COPD en dementie.


Ook mensen met diabetes moeten extra oppassen. Diabetici hebben vaker last van een droge mond omdat ze minder speeksel produceren. Speeksel speelt een belangrijke rol bij een gezonde mondflora. Deze groep is dus nog gevoeliger voor tandvleesontstekingen en gaatjes en heeft al een verhoogd risico op hart -en vaatziekten.


Als je zwanger bent en last hebt van bloedend tandvlees moet je eigenlijk direct actie ondernemen. De miljarden schadelijke bacteriën kunnen namelijk via je bloedbaan je ongeboren baby bereiken. Dit kan dan weer leiden tot infecties of zelfs vervroegde weeën omdat ons natuurlijk afweersysteem in hoge mate stofjes gaat aanmaken om de infectie te bestrijden, echter deze stofjes kunnen mogelijk een vervroegde bevalling opwekken.

 

Poetsen we dan verkeerd?


Het is inderdaad een onderschat probleem, want zelf heb ik ook een tijd rondgelopen met bloedend tandvlees. Natuurlijk wist ik wel ergens dat het niet goed was maar ik was mij onvoldoende bewust van de echte risico’s op langere termijn.

 

Ook ik poetste en floste wat af en gebruikte meestal een fluoridevrije tandpasta. Toch bleef mijn tandvlees een beetje bloeden tijdens het flossen. Daarom toch maar eens wat meer uitzoeken. Natuurlijk begint het bij gezond eten. Dat proberen we hier zoveel mogelijk te doen. En we hebben gekeken naar onze tandpasta. Want ook tandpasta kan te agressief zijn. Ik heb eerst de ingrediëntenlijst nagekeken van mijn tandpasta. Sodium benzoate ! Ik kon het niet geloven dat ze die stof in tandpasta stoppen. Zoek het maar eens op en kijk zelf maar eens wat er over wordt geschreven.

 

Ik heb daarna heel wat afgelezen en mezelf een beetje verdiept in het zelf maken van tandpasta. Echt heel leuk. Het bloeden werd wel een stuk minder, maar was nog steeds niet helemaal weg. Via internet belandde ik ondertussen op de website van OraWellness. Wat een geluk! Via hun filmpjes kwam ik er al snel achter dat het voor een groot deel wel verklaarbaar is. Bloedend tandvlees wordt meestal veroorzaakt door een verkeerde poetstechniek en/of een verkeerde borstel. De handborstellaars onder ons zijn gewend op en neer en heen en weer te poetsen in rechte stroken. De luxere borstellaars onder ons bezitten één of andere sonische of elektrische turbo machine – vaak gespecialiseerd in cirkels en mega snelle heen en weer bewegingen.

 

Maar …..als die bacteriën dus onder de rand van je tandvlees zitten, dan moet je dus daar zijn met je borstel. En dus poetsen op een manier die ook daadwerkelijk die bacteriën daar weghaalt! En dat betekent weer – poetsen in een hoek van 45 graden met de juiste borstel en in kleine, fijne bewegingen. Dat is niks nieuws hoor want deze effectieve manier van poetsen werd uitvoerig ontwikkeld en beschreven door Dr. Charles C. Bass . Een hele eenvoudige doch effectieve poetstechniek die nu nog steeds door veel tandartsen wordt voorgeschreven.

 

Wie was Dr. Charles C. Bass en wat ontdekte hij?


Dr. Bass was tandarts en had zelf een ernstige vorm van parodontitis. Hij moest eigenlijk al zijn tanden laten trekken maar daar had Dr. Bass niet zo’n trek in. Hij ging op onderzoek uit en onderzocht met zijn microscoop de bacteriën van zijn eigen tandvlees. Na langdurig onderzoek ontwikkelde hij een poetstechniek voor een gezonder gebit. Dr. Bass is uiteindelijk op hoge leeftijd gestorven met al zijn eigen tanden in zijn mond. De Bass Poetsmethode werkt en is effectief in verwijderen van de bacteriën die onder het tandvlees leven. Ook ontdekte hij dat de meeste tandenborstels teveel borstelharen hebben. Door de dichtheid kunnen de borstelharen niet effectief genoeg onder de rand van het tandvlees komen om de bacteriën te verwijderen. Hij ontwikkelde een tandenborstel met wijder uit elkaar geplaatste haarbundels die deze klus wel klaren. Langdurig microscopisch onderzoek toonde aan dat de perfecte reinigingsborstel veel minder haren heeft en dunne bundels met zachte afgeronde uiteinden. De tandenborstel van OraWellness heet de Bass Brush. Naar een ontwerp van Dr. Bass. Met minder haren en dunne bundels die veel beter tandplak onder en rond de rand van het tandvlees verwijderen.

 

OraWellness – de Bass Brush en de HealThy Mouth Blend


Wil en Susan van OraWellness wonen heerlijk op het platteland op Hawaï. Op haar dertigste kreeg Susan van haar tandarts te horen dat ze Parodontitis had. De Parodontitis bleek bovendien al in een redelijk ver stadium gevorderd en Susan had al pockets van 10 mm. Deze Pockets zijn het gevolg van terugtrekkend tandvlees veroorzaakt door bacteriën die zich letterlijk een weg eten door het tandvlees. Uiteindelijk wordt ook het kaakbot aangetast en zullen je tanden en kiezen losser geraken of zelfs uitvallen.

 

Susan begreep er niets van. Ze was pas 30 jaar. Ze reinigde haar gebit goed en ging altijd op tijd naar de tandarts. Ze had helemaal geen zin in zware behandelingen en ingrepen en zocht naar alternatieven om haar gebit te reinigen en waar mogelijk zelf te herstellen. Zo kwam Susan in haar zoektocht terecht bij de kennis omtrent poetsen van Dr. Bass.

 

Ze begon eenvoudig met zijn Poetsmethode. Bovendien kwam ze op het geweldige idee om tijdens het poetsen een speciaal samengestelde olie te gebruiken gericht op het doden van de bacteriën en de genezing van het tandvlees. Uiteindelijk heeft zij samen met haar man Wil gedurende intens onderzoek de ideale samenstelling gevonden.

 

Zo begon Susan aan haar dagelijkse routine voor een gezond gebit. Toen Susan een jaar later weer bij haar tandarts kwam keek hij stomverbaasd. De nieuwe metingen van haar pockets toonden een verbluffende 3 mm ipv 10 mm ! Haar tandvlees zag er weer gezond en strak uit. Wil en Susan vonden dat iedereen hiervan moest weten en zo werd OraWellness geboren. Inmiddels is het merk al meer dan 10 jaar wereldwijd bekend.

 

Dit en nog veel meer is te zien op het volgende introductiefilmpje over OraWellness en hoe Susan’s bezoek aan de tandarts haar leven veranderde. Het filmpje is in het Engels, helaas is ondertiteling niet beschikbaar.

 

Eigen ervaring met de Bass Brush en de HealThy Mouth Blend


Wij hebben direct na het ontdekken van OraWellness de olie en de tandenborstels voor eigen gebruik gekocht. Binnen een week waren de plekjes waar nog bloed zat, vooral achterin onze mond genezen. Ook kwam er tijdens het flossen minder bloed vrij. Onze mond voelde frisser en schoner aan.

 

Poetsen met de Bass Brush heeft echt onze ogen geopend. Je beseft door de heerlijke borstel en de genezende blend meer en meer dat de bacteriën juist onder en bij de rand / overgang van tandvlees naar tand of kies leven. Poetsen met de Bass Brush was wel even wennen, maar na een paar dagen poetsen weet je niet beter en wil je niks anders meer. Over het poetsen zo direct meer.

 

We poetsen nu al zo’n drie maanden met de olie en de borstel. Ons tandvlees ligt mooi strak en gezond om de tanden heen. Naast deze olie gebruiken we zuiveringszout (baking soda) om het oppervlak van de tanden en kiezen te reinigen. Onze tanden voelen glad en fris en ons tandvlees gezond. En als we flossen nergens meer bloed ! Wij zijn echt super verrast en zeer tevreden over de resultaten.

 

Hoe poets je nu precies met de Bass Brush en de HealThy Mouth Blend?

 

OraWellness schrijft:

 

We geloven dat om echt gezond te worden, het van essentieel belang is om geen gifstoffen meer in je lichaam te stoppen.
We geloven dat gifstoffen niet thuishoren in mondverzorgingsproducten.
We geloven dat mensen meer zelfvertrouwen krijgen als ze hun mond goed verzorgen.
Optimale gezondheid is een totaal gezond zijn. Geweldig gezond tandvlees en gezonde tanden maken deel uit van een goed functionerend immuunsysteem. Onze natuurlijke staat van zijn is een goede gezondheid. Gezonde tanden hebben is mogelijk als ons hele lichaam in optima forma kan functioneren. We voelen ons dankbaar dat we de vaardigheid en techniek hebben geleerd om een optimale gezondheid in ons leven creëren. We voelen ons verheugd om deze gereedschappen en technieken met jullie te mogen delen.


Will en Susan