Home » Blog » Was je haar met natuurlijke shampoo » Het familiebedrijf Chagrin Valley: de geschiedenis in het kort

Het familiebedrijf Chagrin Valley: de geschiedenis in het kort

Gepubliceerd op 1 november 2013 om 11:42

Chagrin Valley staat bekend als één van de beste Zeepmakers ter wereld. Ida, 60 jaar, is het creatieve brein achter Chagrin Valley. Zij is van oorsprong een kraamverzorgster, daarna lerares in wetenschap met een universitaire opleiding in biologie.

Met haar medische achtergrond begon ze zich steeds meer zorgen te maken over de hoeveelheid chemische stoffen in onze verzorgingsproducten. Ze bezocht markten waar handgemaakte zepen werden aangeboden. Maar deze bevatten toch ook weer vaak kunstmatige kleur- en geurstoffen. In 2001 begint haar succesverhaal. Ida maakte haar eerste ‘batch’ natuurlijke, ambachtelijke gemaakte zeep: zeep met geitenmelk en havermout. Niet wetende dat deze eerste productie van 8 zepen het startsein was van een wereldwijd succes.

 

Ida ontwikkelde meer recepten, leerde meer en meer en raakte gefascineerd door het proces van zeep maken. Ze bestudeerde de chemie van vetten en oliën, welke verhoudingen welke effecten hadden op de eigenschappen van haar zepen.

 

Ze was in die tijd ook lerares. Ze leerde hoe ze een website moest maken die ze nodig had voor school. Om te oefenen, maakte ze een kleine website om haar zepen te verkopen. Een jaar later kreeg Ida diverse bestellingen per week en tegen de zomer van 2005 werd haar hobby een bedrijfje. Ze besloot tijdelijk te stoppen met lesgeven, maar ze zou terugkeren naar school als lerares en het zeepmaken als extra inkomen gebruiken. Dat laatste is niet gelukt: Ida’s zepen werden zo succesvol ontvangen door klanten, dat haar zaakje snel uitgroeide tot een winstgevend bedrijf. Enigszins verscheurd tussen haar liefde voor lesgeven en haar liefde voor het opzetten van een zeep bedrijf, heeft ze, mede op advies van haar man Howard, besloten zich te concentreren op haar zaak. En achteraf gezien een hele goede beslissing!

 

In 2007 is haar zoon Sam uit Spanje teruggekomen en heeft zich bij het bedrijf gevoegd, samen met zijn vrouw Lindsey. Ook kwamen Christine (vriendin van Lindsey) en Ben (vriend van Sam) erbij. Haar man Howard doet ook mee (hij helpt, bouwt en doet herstelwerkzaamheden). En zo schrijft Ida op haar website: haar moeder Sophie van 95 jaar is ook van de partij. Ze is verantwoordelijk voor het labelen.

 

Chagrin Valley is een echt familiebedrijf. Het is een familie met een gezamenlijke liefde: passie voor pure zepen en huidverzorgingsproducten. Ze lachen veel en het atelier stroomt over van de creatieve energie die hen inspireert en motiveert. Het assortiment van oorspronkelijk alleen zepen is inmiddels uitgebreid tot een complete lijn van natuurlijke en biologische verzorgingsproducten voor huid en haar. Ze exporteren naar 80 landen.

Van links naar rechts: Anthony, Christina, Kate, Sarah, David, Sam, Ida, Howard, Ben, Lindsey, Christine, Jenna and Katie

Waarom Chagrin Valley voor Natuurlijk gaat


Onze huid werkt als een spons. De huid absorbeert tot 60% van alles wat we op onze huid smeren. Veel medicijnen worden tegenwoordig in een pleister gestopt die op onze huid wordt geplakt. Onze huid kan helaas geen onderscheid maken tussen: synthetisch en natuurlijk. Tussen schadelijk of juist goed. Tussen schadelijke chemische stoffen of natuurlijke stoffen. Alles wordt door je huid opgenomen helaas.

 

We worden continue gebombardeerd met chemische, synthetische stoffen. Ze zitten in de lucht, in het water en in je voedsel. Dus waarom zou je ook nog eens chemische stoffen op je huid smeren, terwijl je met huidverzorging een keuze hebt! De effecten van het gebruik van chemische stoffen op langere termijn zijn nog steeds niet bekend.

 

Chagrin Valley gebruikt ingrediënten die je kunt vinden in je tuin of keuken. Het zijn voedende, natuurlijke ingrediënten die overlopen van eiwitten, vitamines en mineralen.

 

 

Chagrin Valley gebruikt 4 natuurlijke basis-ingrediënten in haar ambachtelijke zepen, shampoo bars en huid- en haarverzorgingsproducten:


oliën en boters
etherische oliën
tuinkruiden
natuurlijke additieven


Chagrin Valley produkten zijn vrij van:


synthetische geuren
synthetische kleuren
kunstmatige conserveringsmiddelen
kunstmatige schuimversterkers
alcohol
petroleum derivaten
synthetische toevoegingen
GGO’s
Chagrin Valley zelf is gecertificeerd biologisch
usda organic

 


Steeds meer mensen die bewust kiezen voor hun gezondheid, geven de voorkeur aan natuurlijke huidverzorging in plaats huidverzorging gemaakt met kunstmatige en synthetische bestanddelen.


Het fijne van de Chagrin Valley producten is dat je er zeker van kunt zijn, dat de ingrediënten niet alleen natuurlijk zijn, maar ook nog eens biologisch. Biologisch gecertificeerd wil zeggen dat zowel de ingrediënten als het eindproduct worden bereid, verpakt en gedistribueerd zonder vervuilingen. Biologisch gecertificeerd garandeert ook dat de huidverzorgings-producten vrij zijn van synthetische chemicaliën.

 

Chagrin Valley Soap & Salve gecertificeerd door OEFFA (The Ohio Ecologische Food and Farm Association)

 

Deze organisatie is door de USDA geaccrediteerd. Hoe gaat zo’n certificering eigenlijk in zijn werk?


Chagrin Valley heeft het volgende moeten doen:


het indienen van de aanvraag.
fees betalen.
overleggen van een organisch veiligheidsplan, dat alle veiligheidsmaatregelen beschrijft zodat organisch materiaal op de juiste wijze wordt behandeld en gereedschap op de juiste wijze worden schoongemaakt
overleggen van de biologische certificeringen van de diverse leveranciers van elk organisch ingrediënt dat in de Chagrin Valley producten wordt gebruikt.
het aanleveren van een overzichtskaart waarin precies wordt aangegeven waar de rauwe ingrediënten worden bereid en waar de eindproducten worden opgeslagen. Bij biologische certificeringen draait het niet alleen om de compliance met NOP (National Organic Program) standaarden, maar ook om het vermogen om deze standaarden te behouden.
overleggen van een kwaliteitsplan, wat o.a. inhoudt dat personeel continue bijgeschoold blijft.
overleggen van uitgebreide plan- en logboeken, die elk jaar worden gecontroleerd, zodat precies duidelijk is waar de organische ingrediënten van elk product vandaan komen en waar het uiteindelijk in zit. Op deze wijze garandeert biologische certificering de integriteit van het product.
het jaarlijks verschaffen van geschreven productieplannen

 

Nadat al het bovenstaande is gedaan, komt een inspecteur langs. Dit gehele proces komt elk jaar weer terug!

 

Met de certificering van Chagrin Valley kun je er zeker van zijn dat de producten die je gebruikt puur en natuurlijk zijn en echt vrij zijn van: hormonen, pesticides, kunstmest, GMOs of andere kunstmatige toevoegingen.

 

Waarom zijn niet alle producten biologisch?

 

Over de afgelopen jaren heeft Chagrin Valley steeds meer biologische producten aan haar lijn toegevoegd. Veel ingrediënten die oorspronkelijk alleen organisch waren, zijn vervangen door gecertificeerde varianten. Maar sommige producten zijn gemaakt met ingrediënten die gewoonweg niet biologisch zijn. Hoe kan dat? Op dit moment zijn er geen standaarden gemaakt voor ingrediënten die specifiek worden gebruikt in de persoonlijke huidverzorgingsindustrie. Biologische certificering van verzorgingsproducten is gebaseerd op biologische voedingstanddaarden zoals uitgegeven door de NOP van de USDA.

 

Er zijn ingrediënten, zoals cacaoboter, die zowel in de voedingsindustrie als in de cosmetische industrie wordt gebruikt. Dus biologische cacaoboter is voorhanden. Maar “cosmetische” ingrediënten zoals illipe, mango en kokum boter worden niet gebruikt in de voedingsindustrie en dus er is weinig vraag naar de certificering van deze ingrediënten.

 

Hoe wordt echte zeep gemaakt?

Even in het kort hoe echte zeep wordt gemaakt. De meeste ambachtelijk vervaardigde zepen worden door middel van de ‘koude’ methode bereid: de vloeibare en vaste vetten worden verwarmd tot temperaturen tussen 27 ° C en 38 ° C. Ook wordt sodium hydroxide (een vorm van soda) samen met water verwarmd tot diezelfde temperatuur. Wanneer beide vloeibare emulsies even warm zijn, wordt de sodium hydroxide heel langzaam aan de oliën toegevoegd en zorgvuldig gemengd. De chemische reactie die ontstaat, zorgt ervoor dat de oliën en vetten worden verzeept. De sodium hydroxide is na dit proces 100% omgezet.


Wanneer de omzetting heeft plaatsgevonden, wordt de zeep iets afgekoeld en worden diverse kruiden toegevoegd afhankelijk van de gewenste eigenschappen van die zeep.

 

De zeep is dan nog niet klaar. Wanneer de zeep bijna is afgekoeld, wordt hij in bars gesneden en moeten de bars, net als goede kaas, zo’n 8 tot 10 weken rijpen. Gedurende de rijping daalt de PH-waarde, wordt de zeep milder en hard hij uit. Daarna zijn ze klaar om te gebruiken.

 

Het mooie van een echte ambachtelijk gemaakte zeep is dat deze nog alle vitamines, mineralen, anti-oxidanten en omega vetzuren in de meest oorspronkelijke staat bevat. Deze voedingsstoffen worden tijdens het bereidingsproces niet vernietigd. Het resultaat is er dan ook wel naar: een zachte, heerlijk geurende zeep die je huid en haar voeden en zacht maken.

 

Je kunt een zeep maken die precies die hoeveelheid vetten bevat die nodig is om alle sodium hydroxide te laten verzepen. Je hebt dan een reinigende zeep. Maar voor een zeep voor je haar wordt ongeveer 3 tot 5% meer oliën en vetten toegevoegd dan de sodium hydroxide kan omzetten. Het resultaat: een vaste shampoo die na het verzepingsproces ook oliën en vetten bevat. Een shampoo bar die reinigt en voedt, met een keur aan alle benodigde voedingsstoffen voor je hoofdhuid en haar. Veilig en zacht om te gebruiken.

 

Ambachtelijke zepen voor je gezicht en lichaam bevatten procentueel nog meer voedende oliën en vetten (rond de 10%). De sodium hydroxide kan niet alle oliën omzetten, zodat er genoeg vetten overblijven voor een zeer zachte zeep voor de huid van je gezicht en lichaam.

 

Het voordeel van een shampoo bar ten opzichte van een fles shampoo is o.a. dat er geen water aan wordt toegevoegd (de meeste vloeibare fles shampoos bevatten meer dan 95% water; water moet worden geconserveerd anders bederft het en dat betekent weer conserveermiddelen! Ook bevatten ambachtelijke bereide zepen alleen in de natuur voorkomende bestanddelen en geen SLS, parabenen, fillers, chemische parfums, enzovoort.


 »