Home » Blog » Was je haar met natuurlijke shampoo » Haarzeep Veelgestelde Vragen

Haarzeep Veelgestelde Vragen

Gepubliceerd op 11 november 2013 om 17:13

Lees de antwoorden op jullie meest gestelde vragen over haarzeep. 

Waarom zou ik kiezen voor een natuurlijke shampoo in plaats van een reguliere shampoo?
Natuurlijke zeep voor je haar bevat alleen natuurlijke ingrediënten. De meeste reguliere shampoos niet! De haarzepen van Chagrin Valley bevatten slechts die bestanddelen die echt nodig zijn.

Waarom zou ik kiezen voor een natuurlijke shampoo in plaats van een reguliere shampoo?
Natuurlijke zeep voor je haar bevat alleen natuurlijke ingrediënten. De meeste reguliere shampoos niet! De haarzepen van Chagrin Valley bevatten slechts die bestanddelen die echt nodig zijn. Dus bijvoorbeeld geen conserveermiddelen. Wist je dat de meeste reguliere shampoos voor 97% uit water bestaan? Dat is dan ook precies het probleem: omdat er water aan is toegevoegd (nodig om een shampoo vloeibaar te maken), zijn er ook weer stoffen nodig om het water goed te houden. Daarom zijn echte haarzepen zo fijn: pure ingrediënten, niet verdund en geen chemische (conserveer)middelen.


Natuurlijke haarolie blijft behouden


Gewone shampoos bevatten bijna nooit zeep, maar wel veel vaker oplosmiddelen, synthetische stoffen, chemische stoffen en reinigers en stabiliserende stoffen. Deze werken ronduit agressief op je haar en hoofdhuid en strippen alle vetten en oliën (natuurlijke voeding van je eigen huid) compleet uit je haar ! Ja, natuurlijk, zonder je eigen oliën en vetten uit je haar grijp je naar de conditioner. En deze conditioners leggen weer een laagje om je haar en maken het zwaar.
Geen SLS of synthetische parfums


De meeste reguliere shampoos gebruiken agressieve actieve stoffen die lekker veel schuim produceren. Een voorbeeld is hiervan sodium laurel sulfate (SLS). SLS wordt in huidverzorgingsproducten gebruik omdat het heel goedkoop is en een kleine hoeveelheid geeft een heleboel schuim. En wanneer er ook nog eens zout aan wordt toegevoegd, wordt de SLS dik en lijkt de shampoo dik, rijk en duur te zijn. SLS is ooit bedacht en om vettige vloeren van garages schoon te krijgen, motoren te ontvetten en auto’s mee te wassen. SLS droogt huid en haar uit. SLS geeft irritatie van je hoofdhuid en kan haarverlies veroorzaken. Ook tref je vaak synthetische parfums of “natuur identieke” oliën, conserveermiddelen, kleurstoffen en andere toevoegingen aan, die je hoofdhuid kunnen irriteren. Door wat natuurlijke kruidenextracten toe te voegen aan de chemische formule heb je al snel een “natuurlijke Shampoo”….hmmmmm. Lees daarom altijd het etiket voor je een product koopt! De bars van Chagrin Valley bevatten geen SLS, geen DEA (diethanolamide) of andere chemicaliën en conserveermiddelen. De haarzepen van Chagrin Valley zijn mild geparfumeerd met biologische etherische oliën van pure kruiden. Chagrin Valley gebruikt 100% pure planten-oliën die gemakkelijk worden opgenomen en je huid en hoofdhuid voeden. De bars bevatten geen dierlijke vetten, geen synthetische oliën en geen chemische middelen. De huid-eigen oliën worden niet gestript, zodat de meeste mensen dan ook geen crèmebehandeling meer hoeven te gebruiken na het haar gewassen te hebben.


Ecovriendelijk


De zepen zijn biologisch afbreekbaar zonder agressieve chemische stoffen die het water verontreinigen. Ze zijn verpakt in kleine papieren zakjes (kraftpapier), gemaakt van gerecycled papier. Chagrin Valley heeft zelf een mooi overzicht op de website staan. Lees hieronder het verschil tussen een Chagrin Valley shampoo bar en een reguliere chemische shampoo. De ingrediënten in het groen gemarkeerd, zijn de enige twee natuurlijke ingrediënten. Welke van deze twee shampoos zou jij liever gebruiken?


Vergelijking commerciele shampoo en chagrin valley shampoo

 

Hoe vaak kun je je haar wassen met een trialzeep?


Met een trial haarzeep van 40 gram kun je ongeveer 8 (middellang haar) tot ongeveer 12 keer (kort haar) je haar wassen. Met een grotere haarzeep van 160 gram kun je 32 tot 48 keer. wel Je kunt een grote zeep in delen snijden met een scherp mes zonder kartels. Het mes eerst goed heet maken onder de warme kraan. Bewaar de overige stukken tot het eerste stuk op is. Door het gebruik van haarzepen heb je in de meeste gevallen geen extra crèmebehandelingen of maskers meer nodig. En je gooit geen plastic flessen weg. Dus ook nog goed voor onze aarde :-)

 

Hoe lang blijven de zepen goed?


Chagrin Valley adviseert de zepen binnen 2 jaar te gebruiken. Chagrin Valley werkt in kleine batches, dus de zepen die je krijgt zijn altijd vers.

 

Ik hou van schuim zoals ik het gewend ben. Schuimen de zepen van Chagrin Valley?


De zepen voor je haar van Chagrin Valley zijn gemaakt met verzeepte oliën zoals Kokosolie, Babassu-olie en Castorolie die zorgen voor een rijk en super zacht schuim.

 

Hoe gebruik ik de haarzeep?


Maak je haar goed nat. Wrijf de zeep over je hoofdhuid en haren. Je bemerkt dat het flink gaat schuimen. Masseer de zeep en het schuim goed over je hoofdhuid (en haren). Spoel daarna je haren heel goed uit. In plaats van de haarzeep over je haren te wrijven, kun je de zeep ook door je handen wrijven en vervolgens je haren en hoofdhuid met je gezeepte handen masseren.

 

Moet mijn haar aan natuurlijke zeep voor je haar wennen? En hoe lang duurt dit gemiddeld?


Ja. Zeker als je altijd chemische reguliere shampoos hebt gebruikt. Je haar zal dan gecoat zijn met stoffen die in deze chemische shampoos voorkomen. Je haar zal pas na een aantal keren wassen, compleet schoon en gevoed zijn met de natuurlijke ingrediënten van de haarzepen van Chagrin Valley. Bij de meeste mensen is na 1 tot 3 keer wassen het haar zacht en schoon. Bij een klein percentage duurt het wel 10x wassen. Hoe langer in de tijd, hoe zachter je haar zal worden. Niet alleen door de natuurlijke, voedende ingrediënten van de zeep, maar ook omdat je eigen talg- en olieproductie weer in balans komt.

 

Ik heb gelezen dat een azijnspoeling goed is voor mijn haar. Waarom is dat?


Het naspoelen met een lichtzure vloeistof geeft extra glans aan je haar en maakt het zijdezacht. Maar hoe werkt dit? De haarschacht van elke haar wordt beschermd door haarschubben. Net zoals de boomschors de bast beschermt. Deze schubben liggen bij gezond haar strak tegen elkaar aan. Als de conditie van je haar goed is, zijn de haarschubben niet gebroken en liggen ze mooi plat over de haarschacht. Je haar heeft dan een zachte look, en als het licht erop valt, weerkaatst je haar het licht. Gewoon mooi en gezond glanzend haar. De meeste van ons hebben echter het haar wel wat aangedaan over de jaren. Het haar is vaak wat beschadigd en soms droog en dof of juist heel snel weer vet. Als de haarschubben zijn beschadigd zullen deze – elke keer als je je haar wast – een beetje meer geopend blijven en minder goed sluiten. Vuil, zeepresten, kalk en mineralen blijft steken in de schubben.

De hoeveelheid kalk en mineralen in ons water, de zogenaamde “hardheid” van water hangt weer af van je woonplaats. Elk land en elke streek heeft een unieke waterhardheid. Hoe harder het water, hoe meer mineralen zoals calcium en magnesium het bevat. Hoe harder het water, hoe meer moeite om je haar schoon te krijgen. Hard water zorgt er namelijk voor dat de haarschubben nog wat meer open gaan staan. Hard water betekent: veel mineralen! Deze mineralen blijven op de schubben achter en zeepresten reageren met weer met de vele mineralen. Mineralen zijn niet oplosbaar in water en kunnen een zeeplaagje van o.a. kalk en magnesium op je haar laten zitten.Dit bemoeilijkt het uitspoelen, waardoor je haar ruwer en meer klitterig aanvoelt dan wanneer je met zacht water je haar uit zou kunnen spoelen. Als je weleens op vakantie bent, zal het je ongetwijfeld zijn opgevallen, dat je haar anders zit en anders aanvoelt. Terwijl je dezelfde spullen gebruikt. Dit heeft dus te maken met de Hardheid van het water.

 

En waarom dan Azijn?


Azijn heeft de wonderbaarlijke werking om op milde wijze de mineralen, het vuil en de zeepresten uit de schubben te verwijderen. Zo kunnen de haarschubben beter sluiten. Zeepresten, mineralen, kalk en vuil veroorzaken dof haar maar door de azijnspoeling worden de haarschubben echt goed schoongemaakt en sluiten ze beter. Je haar super glad en glanzend en veel gemakkelijker uit te kammen na het wassen. Azijn heeft bovendien ook nog eens een samentrekkende eigenschap waardoor de bloedcirculatie in de kleine bloedvaten, die de hoofdhuid hydrateren, wordt bevorderd.

 

Hoe is het dan met de waterhardheid in Nederland gesteld?


Nederland put zijn water uit wel 200 verschillende bronnen. In het algemeen kun je zeggen dat we in Nederland hard water hebben. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Op de volgende website kun je de waterhardheid van je woonplaats controleren: Waterhardheid woonplaats controleren Als je dus in een plaats woont waar het water erg hard is het aan te bevelen je haar na het wassen met een zure vloeistof (water+azijn of amla) na te spoelen. Of gebruik regenwater of gedestilleerd water. Dit water is “zacht”.

 

Is er een alternatief voor de azijn?


Ja. Amla is van nature lichtzuur en zit bomvol vitamine C. In plaats van natuurazijn of appelazijn maak je een hele dunne zure vloeistof aan van een 1 tot 1,5 eetlepel Amla poeder en water aan. Giet dit over je haar na het wassen en uitspoelen van de haarzeep. Minuutje laten intrekken en spoel je haar opnieuw goed uit. Amla zorgt er ook voor dat zeepresten die door het harde water blijven plakken in je haar, eruit worden gespoeld. Amla sluit net als azijn, de haarschubben. Resultaat: zijdezacht en schoon haar! Amla is een zeer fijngemalen poeder van Ayurvedisch fruit. Het zit bomvol vitamine C zit en is lichtzuur. Amla werkt net als azijn perfect om de zeepresten uit je haar te krijgen en om de haarschubben te sluiten. Amla is ook bijzonder geschikt als haarmasker en tonificerend gezichtsmasker: Amla maakt bij elk gebruik de poriën kleiner en je huid bijzonder zacht. Louland is een erg groot fan van Amla. Amla kun je hier bestellen: Amla bestellen als haarmasker, gezichtsmasker en naspoeling bij gebruik van ambachtelijke haarzeep
het schijnt dat je ook het sap van citroen kunt mengen met water. En de licht zure vloeistof over je haar gieten. Ik heb hier nog geen ervaring mee. Ik zal dit binnenkort gaan testen, zodat ik de hoeveelheden weet. Wordt vervolgd.

 

Is een licht zure naspoeling voor iedereen te adviseren?


Ja en nee: het hangt af van een aantal factoren. Mensen met kort haar hebben over het algemeen geen azijnspoeling nodig. Mensen met langer haar ervaren dat het juist fijn is, want azijn of Amla maakt hun haar zacht en glad. Zoals eerder gezegd heeft ook de waterhardheid in je woonplaats invloed op je haar.

 

Hoe vaak moet ik zure vloeistof als naspoeling gebruiken?


Sommige mensen gebruiken eenmaal in de week een spoeling. Weer anderen eenmaal gedurende twee weken. De meesten gebruiken een spoeling na elke wasbeurt (zoals ik). Nogmaals, iedere persoon heeft een unieke hoofdhuid en uniek haar. Sommige mensen produceren veel talg, anderen weer niet. Sommigen hebben veel dode hoofdhuid cellen anderen niet, sommigen hebben meer beschadigd haar, enzovoort.

 

Wat voor azijn moet ik gebruiken?


Je kunt natuurazijn gebruiken of appelazijn. Natuurazijn is gemaakt van tarwe. Appelazijn is gemaakt van appel. Appelazijn is milder werking en geur.
Zelf gebruik ik op dit moment Amla. Maar ik gebruikte tot voor kort ook Appelazijn en Natuurazijn. Ik heb ervaren dat alle drie effectief zeepresten – mineralen verwijderen en de haarschubben sluiten. Zacht, glanzend, schoon haar als resultaat!

 

Hoeveel azijn of Amla moet ik gebruiken?


Onderstaande hoeveelheden zijn richtlijnen. Onder andere de conditie van je haar, de hoeveelheid talg die je produceert alsook de hardheid van het water zullen uiteindelijk bepalen hoeveel je nodig hebt. Je merkt dit vanzelf. Als je na een paar keer wassen met de haarzeep merkt, dat je haar vettig of plakkerig aanvoelt, neem dan de volgende keer wat meer azijn/amla in je spoeling.

Je weet dat je het goed doet als: je haar glanst als een spiegel, schoon en zijdezacht is

 

Azijn-waterverhouding voor de azijnspoeling: (mag iets meer of minder, afhankelijk van het resultaat):


Tijdens de overgangsfase: 15 – 20% appelciderazijn op een gegeven hoeveelheid water
• Voor kort haar: 30 ml. appelazijn en 150 ml. warm water
• Voor mediumlang haar: 60 ml. appelazijn met 300 ml. warm water
• Voor lang en dik haar: ongeveer 80 ml. appelazijn met 400 ml. warm water

Na de overgangsfase: 5 – 10 % appelazijn op een gegeven hoeveelheid water
• Voor kort haar: 15 ml. appelciderazijn en 150 ml. warm water
• Voor mediumlang haar: 30 ml. appelciderazijn met 300 ml. warm water
• Voor lang en dik haar: ongeveer 40 ml. appelciderazijn met 400 ml. warm water

Amla-waterverhouding voor de Amla spoeling: (mag iets meer of minder, afhankelijk van het resultaat):
• Voor kort haar: 1/3 eetlepel + 150 ml water
• Voor mediumlang haar: 1/2 eetlepel + 300 ml water
• Voor lang en dik haar: 1 tot 1,5 eetlepel + 400 ml water
tip: meet je hoeveelheden water en azijn/amla precies af, zodat de verhouding water – zuur voldoende is om de plakkende zeep- en mineraalresten te verwijderen.


Hoe gaat het spoelen met de lichtzure vloeistof in de praktijk?


Je wast je haar met één van de natuurlijke zepen van Chagrin Valley. Nadat je de zeep goed hebt uitgespoeld, giet je de azijnspoeling of Amla spoeling over je haar. Je hoofd tijdens gieten goed achterover houden. Zacht inmasseren. Daarna 1 minuut laten intrekken (zoals een conditioner). Daarna goed uitspoelen.

 

Is dat niet een heel gedoe met die azijnspoeling of Amla?


Nee het is eigenlijk erg gemakkelijk (en goedkoop). Een flesje azijn in je douche / zakje Amla naast je bad / douche zetten. En een grote beker waarin je water en azijn of amla giet. De meeste mensen gebruiken altijd al een crèmebehandeling. En dat is dus nu een spoeling geworden.

 

Gaat je haar niet stinken naar de azijn of Amla?


Azijn: Je ruikt als het mengsel in je haar zit om in te trekken, zeker azijn. Maar zodra je het hebt uitgespoeld, is deze lucht al bijna verdwenen. En.. als je haar helemaal droog is, ruik je helemaal niets meer! Gelukkig maar! Amla ruikt zeer mild, beetje naar Roosvicee en ruikt niet of nauwelijks tijdens het opdrogen.

 

Ik heb bijzonder droog en beschadigd haar. Moet ik toch nog een crèmebehandeling gebruiken?


In principe niet. De zepen voor droog haar in combinatie met azijn / amla geeft een zijdezacht resultaat. Let op: bij zwaar beschadigd haar is azijnspoeling / amlaspoeling nog belangrijker: de zeepresten blijven juist bij dit soort haar in de beschadigde schubben plakken. De zeep voor je haar van Chagrin Valley, met name die voor droog haar, is bijzonder voedend. Desondanks kan de meest voedende en beste zeep voor je haar, soms niet voldoende zijn als je haar extreem droog en vooral beschadigd is. Dan is het wellicht verstandig om na de azijnspoeling, een extra crèmebehandeling te gebruiken. In plaats van crèmebehandeling kun je ook kiezen voor een masker of een theelepeltje arganolie of Niloticaboter/Sheaboter na het wassen. Arganolie, Sheaboter of Shea Nilotica legt een beschermend laagje over het zwaar beschadigde haar en maakt het gemakkelijker door te kammen. Breng de heel klein beetje arganolie/nilotica boter of sheaboter op nog vochtige beschadigde delen van je haar aan en kam daarna voorzichtig je haar uit met een braamvrije, gladde kam. Chagrin Valley heeft ook nog zepen voor het gezicht. Deze bevatten relatief de meeste oliën en vetten. Sommige mensen met extreem droog haar hebben baat bij het gebruik van deze voedende gezichtszepen.

 

Ik heb extreem droog en beschadigd haar. Zijn er nog andere tips om de conditie van mijn droge en beschadigde haar te verbeteren?


Wanneer je een haarzeep van Chagrin Valley gebruikt, was dan alleen je hoofdhuid met de zeep en masseer de zeep niet door je haren. Tijdens het wassen en uitspoelen zullen de drogere delen van je haar toch wel schoon worden.
Ook is het bij extreem droog haar belangrijk dat je je haar met voorzichtigheid wast. Dus wrijf niet ruw en lukraak over je haar, maar in zachte rechte lijnen. Dat voorkomt ook dat je haar gaat klitten.


Na het wassen en uitspoelen doe je een handdoek om je haar heen om het te laten drogen. Wrijf de handdoek niet over je haar. Dat veroorzaakt onnodige klitten en slijtage.


Gebruik een goede, grove kam zonder bramen en kam je hiermee voorzichtig je haar uit. Begin tijdens het kammen altijd onderaan, werk in kleine plukjes en kam de dunne plukjes cm. voor cm. uit.

 

Ik heb geverfd haar. Zijn de zepen voor je haar daar ook goed voor?


Ja. Chagrin Valley heeft veel klanten die hun haar verven en de haarzepen met plezier gebruiken. Dit komt, omdat zepen zo zacht zijn, dat de verf in hun haar veel langer blijft zitten en ze veel zachter en mooier haar ervaren. Ook klanten die hun haren blonderen, bemerken dat hun blond mooier van tint blijft (en niet meer vaal wordt). De zeep voor het haar is een echte zeep en haalt de kleur er niet uit, zoals agressieve reinigers in fles shampoos wel kunnen doen.

 

Ik heb gepermanent haar. Kan ik de haarzepen zonder probleem gebruiken?


Ook hier geldt weer: omdat de zepen zeer mild zijn, zullen ze je hoofdhuid en haren niet ontdoen van je natuurlijke, beschermende huidoliën. Hierdoor blijft de permanent in je haar langer mooi.

 

Blijven er zeepresten achter in mijn haar?


De zeep laat geen zeepresten achter. Bij hard water zoals we in Nederland hebben is een naspoeling met een zure vloeistof echter wel aan te bevelen. Zodra het haar droog is, zul je genieten van je prachtige, glanzende, gevoede en schone haren.

 

Veel Fles shampoos daarentegen met chemische ingrediënten laten wel parabenen en siliconen achter. Het advies van veel kappers is om regelmatig van shampoo te wisselen. Dit is eigenlijk heel begrijpelijk. Vaak heb je met een nieuwe flesshampoo dat je haar eerst een beetje raar aanvoelt. De week daarop ben je er ontzettend blij mee. En die week daarop is je haar weer dof en levenloos. Dit komt, omdat de nieuwe flesshampoo de oude chemische stoffen uit je haar verwijdert en een nieuwe laag (in een andere samenstelling) chemische stoffen oplegt! Je haar voelt kunstmatig zacht aan. Het mooie van een natuurlijke zeep is dat dit niet meer gebeurt!

 

Tip: gebruik de haarzeep niet maar 1 of 2 keer en besluit dat je het niets vindt! De oude chemische laag op je haar (als je tot nu toe altijd je haar met een chemische flesshampoo hebt gewassen) is er pas na een aantal keren wassen helemaal uit. Bij de meesten al na 1 tot 3 keer wassen. Je zult de eerste paar keer opmerken dat je haar heel anders aanvoelt dan met je gewone shampoo.

 

Gebruiken jullie zelf ook de zeep voor je haar van Chagrin Valley?


Ja ! We zijn een groot fan van de haarzepen! We verkopen sinds 5 november 2013 de zeep. Ikzelf heb erg lang haar, medium van dikte en droog op de lengte en de punten. Ik heb het tweemaal geverfd met pure henna (inmiddels 4 x). Verder niet chemisch geverfd of gepermanent. Ik heb daarvoor ook al haarzeep gebruikt van een ander merk. Mijn partner Henrie heeft superdik en veel haar, ongeverfd en op schouderlengte. Hij gebruikt de haarzeep ook.

 

We hebben tot nu toe de volgende shampoos voor droog haar gebruikt. We hebben allebei dus lang haar en droog aan de punten. Hieronder in het kort onze ervaringen (die heel persoonlijk zijn, want het hangt echt af van je eigen, unieke haar).

 

Butter Bar Conditioner: shampoo bar en conditioner in één. Ons haar voelt na het wassen heel zacht en schoon aan. Met recht een boterzachte shampoo! Naar ons idee geschikt voor normaal haar tot lichtdroog haar.
Babassu Marsh Mellow: shampoo bar met o.a. 8 verschillende oliën en 2 boters: ons haar voelt schoon en zacht aan. Heel goed door te kammen. Volume en glans. Is geschikt voor zeer droog en dik haar. Niet voor fijn haar. Daar is deze haarzeep te zwaar voor qua oliën en vetten.
Honey Beer & Egg: een van onze favorieten: ons haar wordt er super zacht van zonder zwaar te worden. Glanzend. Ons haar hoeft pas na 5 dagen te worden gewassen. Klanten zijn ook erg positief. Voor veel mensen (normaal en droog haar) geschikt.
Henna Auburn: een van mijn favorieten. Ik heb mijn haar met henna behandeld. Deze shampoo is ook voor droog haar en bruin haar. Geeft een lichte warme bruine gloed. Super zacht haar en schoon gevoel.
Extra Honey Beer: zware voedende zeep: voor dik en droog haar geschikt. Voor mijn haar was hij iets te voedend. Mijn haar bleef 2 tot 3 dagen goed.
Update 13 mei 2014: We hebben inmiddels weer andere zepen geprobeerd:
Carrot Milk & Honey: één van mijn favorieten. Gewoon zacht, glanzend haar, verzwaard niet, top zeep!
Soapnuts Natural Scent & Soapnuts Citrus Mint (shampoo bar voor volume): beide zepen geven een heerlijk fris gevoel op de hoofdhuid, zacht en glanzend haar. Haar blijft bijna 1 week goed. Daarna weer wassen. Superzeep.
Cafe Moreno: ook een hele fijne zeep, ook weer glanzend en zacht haar, verzwaart niet, mijn haar blijft dagenlang mooi.

 

We gebruiken na elke wasbeurt een azijnspoeling, gewoon natuurazijn of appelazijn. Omdat ons haar dan toch nog veel zachter aanvoelt dan zonder. En dat is ook wel logisch: we wonen in een plaats waar de waterhardheid behoorlijk hoog is.

 

Update 20 juni 2014: vandaag voor het eerst Amla i.p.v. azijn gebruikt. In één woord: FANTASTISCH! lichtzuur, ideaal als hulpmiddel om de zeepresten te verwijderen en de schubben te sluiten! Mijn haar voelt net als bij de azijnspoeling, zijdezacht en schoon aan. En het leuke van Amla is: je kunt er meteen wat van op je gezicht doen als Vitamine C boost voor je huid (tonificerend masker: eerst je huid heel goed schoonmaken met scrub. Daarna het masker aanbrengen. Mijn huid was al zacht, maar is nog zachter geworden. Ik ben een superfan van Amla geworden. Goedkoop, multifunctioneel met uitzonderlijk mooie resultaten voor huid en haar!


«   »