Home » Blog » Was je haar met natuurlijke shampoo » Ziziphus Spina Christi - Shampooboom uit India

Ziziphus Spina Christi - Shampooboom uit India

Gepubliceerd op 24 februari 2015 om 12:59

We verkopen sinds kort ook Ziziphus Spina Christi. Elke keer als we aan mensen uitleggen dat je het haar ook kunt wassen met Ziziphus Spina Christi roepen ze: “Zizi wattus ?!? Ziziphus is een boomsoort in o.a. India waarvan de blaadjes 4 soorten saponines bevatten. Hiermee kun je je haar wassen. 

Dit verbaasde ons net zozeer als dat het jou waarschijnlijk verbaast. Hoe kan een boom, althans de bladeren daarvan, je haar wassen? Nou het kan dus. En hoe !

 

Waar groeit Ziziphus

 

Ziziphus Spina Christi groeit in droge woestijngebieden en de fruitgevende boom kan zo’n 5-10 meter hoog worden. De actieve bestanddelen in de bladeren van Ziziphus zijn o.a. peptides en cyclopeptide alkaloïden, flavonoïden, looistoffen, betulinezuur en 4 triterpenoidal saponine glycosiden. Saponine glycosiden zijn in de natuur voorkomende natuurlijke verzepende stofjes die, wanneer deze in contact komen met bijvoorbeeld water, verzepen en in staat zijn te reinigen.

 

De Ziziphus bladeren worden tot een ultrafijn poeder vermalen. Zodra je warm water aan het poeder toevoegt, wordt Ziziphus shampoo bijna gelachtig en een zachte emulsie. Hiermee was je je haar.

 

Ziziphus een natuurshampoo


Met dit zijdezachtje goedje was je op dezelfde manier als met gewone shampoo je hoofdhuid en haren schoon. Het poeder is zo fijn gemalen dat je geen harde deeltjes of korreltjes voelt.

Zijdezachte, gelachtige emulsie na toevoeging van warm water

Ziziphus maakt je haar en hoofdhuid schoon – gemalen bladeren rechtstreeks uit de natuur ! Je hoofdhuid droogt niet uit en voelt natuurlijk gereinigd. Je haren worden super zacht, glanzend en dikker. Wat een mooie belofte houdt Ziziphus in, maar is dit ook echt zo?

 

Miranda, een enthousiaste fan van Ziziphus


We kregen van Miranda, een van onze zeer gewaardeerde klanten, een aantal enthousiaste berichten over Ziziphus. We hadden tot die tijd helaas Ziziphus nog niet zelf kunnen uitproberen. Maar na haar verslag dwong onze nieuwsgierigheid ons om direct een zakje te openen en ons haar ermee te gaan wassen. Ze had niets teveel gezegd. Ziziphus gaf ons een fantastisch lekker, schoon en natuurlijk gevoel op onze hoofdhuid tijdens en na het wassen. Na het wassen en uitspoelen zag ons haar er zacht, glanzend en voller uit.

Initieel wilden we alle berichten van Miranda over haar ervaring met Ziziphus Spina Christi op de productpagina van Ziziphus plaatsen, maar we vonden Miranda’s verslagen over  Ziziphus te bijzonder en hebben daarom besloten haar volledige verhaal in een blog te plaatsen.

 

Miranda’s ervaring met Ziziphus

 

Miranda: ” Ik heb inmiddels voor de derde keer en alleen nog maar mijn haar ‘gewassen’ met de ziziphus. Ik vind het geweldig! Eerder moest ik zo’n beetje elke 4-5 dagen mijn haren wassen en dan zet ik daarna krullen in mijn gepermanente haar met een carmenset (permanentkrul vind ik niet mooi, ik wil eigenlijk een grove krul/slag).

 

Nu heb ik mijn haar 1 x per week gewassen en vorige week kamde ik mijn haar uit voordat ik de ziziphus wilde gaan gebruiken en de krullen zaten er nog perfect in en mijn haar was nog steeds luchtig! Absoluut niet vet of slierterig. Het viel mijn man gewoon op! Hij vroeg hoe ik ineens aan zo’n bos haar kwam  Ik ga nu proberen om dit te rekken naar 10 dagen, gewoon om te zien wat er gebeurt en ik wil eigenlijk mijn lange haar zo weinig mogelijk stylen, want dat werkt natuurlijk ook niet bevorderlijk.

 

Een andere vriendin heb ik wat Ziziphus doorgeschoven. Zij heeft een schildklierprobleem waardoor haar haar steeds dunner wordt (valt uit) Ook heeft ze nog eens heel fijn haar wat heel snel vet wordt…. Binnen 1 dag al! Ze gaat zaterdag de Ziziphus uitproberen en ze wil ook de shampoobar(s) (Nettle) proberen. Ik heb haar ook gezegd om eens te kijken of de Cassia niet iets voor haar is. Ze is van nature rossig en naast dat het haar haar een boost kan geven, denk ik dat het ook een leuk effect heeft op haar haarkleur.

 

Ik ga nu mijn haarmaskertje inbrengen nadat ik inmiddels mijn haren 11 dagen! niet heb gewassen. Heb nu een hele maand alleen maar de ziziphus gebruikt en wilde kijken hoever ik kan gaan….. Mijn haar ziet er zelfs na 11 dagen nog niet vies uit…. Zit nog steeds goed en is nog steeds luchtig, hoewel het nu wel anders begint aan te voelen. Ik ben niet van plan om hier een gewoonte van te gaan maken, maar ik wilde gewoon eens zien wat er ging gebeuren en wat het effect is… een hele verandering dus.

 

Ik heb het nu eerst een hele maand en elke week alleen met ziziphus gedaan en nu dus – na de 4de week – afgewacht wat er gebeurt. Wat mijn Surinaamse vriendin en mij ook opviel is dat je geen schilfertjes van je hoofdhuid in je haar vindt. Helemaal niks…. Je hoofdhuid is en blijft lang schoon en de haren bij de hoofdhuid zijn schoon, glad en glanzend, zelfs na die 11 dagen nog. Al die tijd oogt en voelt het niet alleen schoon, maar mijn krullen blijven dus ook in mijn haar zitten. Het zakt niet uit. En daar ben ik juist zo erg blij mee, want ik styl mijn haar natuurlijk het liefst zo min mogelijk om mijn lange haren zo gezond mogelijk te houden.

 

Voor mijn haarlengte deel ik een zakje van 100 gram in 3 porties en dat is precies goed. Ik laat het 45-60 min in mijn haar zitten. Op de site staat korter, maar ik ben altijd van alles aan het doen, waardoor die tijd uitloopt. En ik pak mijn haren en hoofd in plastic huishoudfolie.

 

 

Gedroogde en ultrafijn gemalen Ziziphus poeder voor het wassen van je haar

O ja…. Vergeet ik te vertellen…. Na 2 weken viel het mij zelf op dat ik veel minder haar verlies…. Normaal gesproken loop ik de hele dag haren van mijn kleren te plukken als ik het los heb hangen en daar heb ik nu niet of nauwelijks meer last van! Ik merk het ook als ik het borstel dat er veel minder haren in de borstel achter blijven. Het scheelt zeker de helft of misschien zelf wel meer ! ”

 

Miranda update februari: “ik ben nog steeds helemaal weg van de Ziziphus! Ik heb het laatst zelfs gepresteerd om 14 dagen tussen de wasbeurten in te laten zitten…. Erg hè…. Maar ik wilde weten tot hoever ik kan gaan en nog was het niet vet of vies. In het begin gebruikte ik geen azijnspoeling na, maar dat doe ik tegenwoordig toch wel…. Je haar is dan toch zachter.

 

Ik gebruik de Ziziphus nu om de week… tussendoor was ik het 1 of 2 x met de zeepbar, maar dat is alleen om tijd te besparen, maar met de Ziziphus blijft mijn haar veel langer schoon en goed zitten.

 

Ben vorige week (na 8 maanden) weer eens bij de kapper geweest. Vroeger kocht ik altijd dure shampoos en verzorging bij haar, maar daar ben ik dus al een tijdje mee gestopt en ze zegt dat mijn haar er beter uitziet en gezonder en sterker is. Natuurlijk kreeg ik een wasbeurt en werd er van alles in mijn haar gesmeerd en na 3 dagen begon het er al vettig uit te zien en aan te voelen. Dan weet je het zeker…. Ik ben er echt klaar mee met al die silicone-rommel”.

 

Wij van Louland zijn Miranda heel dankbaar dat zij haar ervaringen met ons wilde delen. Dank je Miranda !

 

Hoeveel Ziziphus heb je nodig om solo je haar mee wassen?


Afhankelijk van de lengte en dikte van je haar heb je meer of minder Ziziphus Spina Christi nodig. De richtlijn is 7% op een gegeven hoeveelheid water.

Lengte haar Ziziphus in grammen Kraanwater in mls.
Kort haar 10 150 ml.
Haar tot oren 14 200 ml.
Haarlengte tot schouders 18 250 ml.
Haarlengte tot schouderbladen 21 300 ml.
Haarlengte tot middel 25 350 ml.
Haarlengte tot billen 28 400 ml.

Hoe was je je haar met Ziziphus?

 

  1. Doe de Ziziphus Spina Christi in een mengbeker. Voeg een beetje warm water bij. Roer met een garde of vork alle klontjes eruit. Voeg steeds meer water bij. Totdat alle shampoo is aangemaakt. 

  2. Giet de warme Ziziphus shampoo over je droge of natte, klitvrije haren. Je hoeft de shampoo er niet in te masseren.

  3. Laat de shampoo 10-15 minuten inwerken.

  4. Spoel hierna je haar zo lang uit, totdat het restwater dat uit je haar komt niet meer lichtgroen is, maar helder!

  5. Gebruik een azijnspoeling bestaande uit 180 ml. warm water en 20 ml. natuur- of appelzijn. Na lang uitspoelen van de ziziphus giet je langzaam het spoelwater over je haar. Een halve minuut laten intrekken en hierna kort uitspoelen.

«   »