Haar verven met pure henna – Vragen en antwoorden

Gepubliceerd: 20 augustus 2022 |Gemiddelde leestijd: 15 minuten | Bijgewerkt op: 21 september 2022| Geplaatst in Haarverzorging op natuurlijke wijze

Wil je je haar op een 100% natuurlijke manier verven? Wil je een natuurlijke haarkleuring die niet schadelijk is, maar je haar juist sterker en glanzender maakt na elke haarbehandeling? In dit artikel vind je de meest gestelde vragen en antwoorden over de beste manier om je haar met pure, biologische henna te verven én waarom.

hoge kwaliteit henna uit India Rajasthan. Zowel de nerven als het blad bevatten warmoranje kleurmoleculen.  Pure henna versterkt je haar en maakt het glanzend.

Blad van de Hennastruik in Rajasthan, Noordwest-India. Met name de nerven, maar ook het blad van Henna Lawsonia, bevatten siennakleurige moleculen. Deze versterken de keratinelaag en verven je haar permanent met een semitransparante, roodbruine kleur (sienna - burnt sienna).

Uit welk land komt de henna van Louland?

 

Noordwest India. Wij betrekken onze bio hennapoeder sinds 2015 rechtstreeks van onze fabrikant Cultivator Natural Products in de deelstaat Rajasthan. Dit gebied heeft het ideale klimaat voor een sterke kleurontwikkeling van de hennabladeren. In Rajasthan is de gemiddelde jaartemperatuur 33°C en er valt jaarlijks gemiddeld slechts 212 mm regen. Het is gemiddeld 289 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 37% en een UV-index van 7. 

Wat is de kwaliteit van deze henna?

 

De Hennapoeder die wij verkopen is 100% puur, vers en biologisch gecertificeerd door Ecocert.

 

Cultivator Natural Products, onze producent, verbouwt in Rajasthan biologische henna op eigen landbouwvelden. Hier worden ook al onze andere biologische plant- blad- en fruitpoeders verbouwd. CNP beschikt als één van de weinige fabrikanten in heel India over een héle speciale hightech verwerkingsmachine. Daarbij is het gehele productieproces, van de oogst tot en met het eindproduct is in eigen beheer.

bio pure henna, vers met een sterke kleuring. Spoelt gemakkelijk uit.

Onze bio henna staat bekend om zijn ultrafijne gemalen blaadjes, versheid en vele warme kleurmoleculen. Voor een zachte, romige pasta die gemakkelijk uitspoelbaar is en je haar voorziet van een schitterende glanslaag in de kleur burnt sienna als je de hennapasta puur gebruikt.

Het resultaat:

 

  • een henna met een warme, sterke kleuring door het perfecte klimaat;
  • een zeer zachte hennapasta die, door de ultrafijne maling en het zeven, zeer gemakkelijk uitspoelt;
  • zeer verse henna. De henna wordt meerdere malen per jaar geplukt en direct verwerkt in de hightech fabriek van Cultivator India Products;
  • hennapoeder met een PH 4,8 na aanmaak met bronwater. Geen citroensap meer nodig om de pasta zuurder te maken;
  • de henna wordt in twee vacuüm getrokken zakken luchtdicht en lichtvrij verpakt;
  • de henna is minimaal twee jaar houdbaar vanaf datum aankoop;
  • de henna is altijd van dezelfde hoge kwaliteit;
  • CNP is biologisch én Fair trade gecertificeerd.
onze hennapastsa heeft een PH-waarde van 4,8 na aanmaak met water. Gebruik de pasta als deze oranjebruin is geworden.

De bovenstaande zachte en gladde pasta is bezig zijn kleur te ontwikkelen. Pas als de pasta niet meer groenig maar oranjebruin is geworden, is deze klaar voor gebruik.

Wat is de beste manier om de hennapasta aan te maken?

 

STAP 1: mix onze hennapoeder met water


Voeg per 100 gram hennapoeder: 380 gram bronwater of gedemineraliseerd of gedestilleerd water op kamertemperatuur bij.

Mix het geheel met een staafmixer (grote hoeveelheid), garde of lepel tot een romige pasta zonder klontjes.

Roer door de hennapasta totdat deze klontvrij is. Net aangemaakte pasta is groenig van kleur.
Maak Henne Rajasthani aan met een staafmixer, garde of lepel bij een  kleine hoeveelheid. Roer tot je een romige, zachte pasta hebt gekregen.

Foto hierboven: 10 gram Henna Rajasthani en 38 gram bronwater of gedemineraliseerd water

Net aangemaakte henna Rajasthani pasta. De emulsie is klontvrij en mosgroen van kleur.

STAP 2: luchtdicht overdekken


Overdek de schaal daarna luchtdicht af met folie. Druk de folie óp de hennapasta én zijwanden van je schaal. Op deze wijze is alle lucht eruit gehaald. Zie foto hieronder.

STAP 3: laten rusten, totdat de hennapasta oranjebruin is geworden

 

Aanbevolen inweektijden

 

Lente: 4-6 uur
Zomer : 1-3 uur
Herfst: 7-9 uur
Winter: 10-12 uur

 

De hennapasta moet compleet in een oranjebruine pasta zijn veranderd. Check de kleur van je pasta door tijdens de rusttijd een aantal keren te roeren. Kijk daarbij ook naar de onderlaag tijden het roeren. Zorg er wel weer voor dat je de folie na het roeren weer luchtdicht afdekt. 

De hennapasta op de foto hieronder is nog niet klaar met weken. De pasta is nog niet compleet oranjebruin.

De pasta op deze foto is nog niet oranjebruin. Dek weer luchtdicht af en check de kleur een paar uur later.

Deze hennapasta is nog niet klaar, de kleur is nog wat groenig.

De hennapasta op de foto hieronder is klaar! De pasta is compleet oranjebruin.

Deze pasta is door en door oranjebruin. Klaar om je haar ermee te verven.

Bovenstaande hennapasta is compleet oranjebruin. Ook de onderlaag. Goed doorroeren en klaar voor gebruik!

Binnen hoeveel tijd moet ik de hennapasta gebruiken?

 

De haarverf is stabiel tot 24 uur na aanmaak. Na twaalf uur zal de pasta zijn kleur wel héél langzaam verliezen. Echter bevat de pasta tot 24 uur na rusttijd nog wel het aantal benodigde aglycons om de hennakleurmoleculen te laten binden aan de aglycons van de keratine. 

 

Als je de pasta langer dan 24 uur laat rusten, binden de aglycons zich aan omliggende moleculen en aan luchtmoleculen. Er ontstaat een gebrek aan (voldoende) aglycons om de kleurmoleculen te laten binden. Hierdoor wast de kleur snel(ler) uit en wordt snel(ler) flets.

Jullie henna heeft na aanmaak met water een PH-waarde van 4,8. Hoe kan dat?

 

Recent geplukte, verse en op de juiste wijze gedroogde en verpakte hennapoeder heeft een lage PH-waarde van nature.

Waarom moet de hennapasta rusten? De chemie in het kort

 

De blaadjes van de hennastruik - inci-naam Lawsonia Inermis – bevatten een kleurstof genaamd lawson. Deze kleurstof is geen vrij beschikbare molecuul. Het is een onderdeel van het enzym hennoside te vinden in de bladnerf en het blad zelf. Hennocides worden ook wel de voorlopers van lawson genoemd. Het enzym hennoside is in de basis een glycoside opgebouwd uit een deel suiker (het glycon) en een niet-suiker deel (het aglycon genaamd).

 

Allereerst moeten de hennocides (die de kleurstof bevatten) worden losgeweekt van het plantmateriaal en in de hennapasta trekken. Tevens moet tijdens deze rusttijd de omzetting naar voldoende aglycons plaatsvinden.

 

Wat zijn aglycons
Aglycons zijn onderdeel van de hennocides en in zijn in staat de kleurmoleculen aan keratine te binden. Hoe gebeurt dat? Door ervoor te zorgen dat de hennapasta na aanmaak een PH waarde van 4,5 – 5,5 heeft. Onze henna heeft na aanmaak met water een PH van 4,8. 

 

De lichtzure hennapasta bevat van nature veel waterstof moleculen. Deze waterstof moleculen zijn nodig om een deel van de glycosyl groep – hennocides – om te zetten in aglycons. De waterstofmoleculen zorgen er ook voor, dat aglycons stabiel blijven totdat de verf wordt toegepast op het haar. Daarnaast zorgt een lichtzure vloeistof ervoor dat de aglycons zich kunnen binden aan de aglycons van keratine. Dit proces wordt ook wel het Michael Addition mechanisme genoemd.

 

Nadat de pasta voldoende heeft gerust heeft, is deze klaar voor gebruik. De pasta moet geheel van groen naar oranjebruin zijn verkleurd.

 

Oxidatie

Na het uitwassen van de hennapasta oxideert de kleur in zeven dagen van oranje eerst naar sienna en in de laatste dagen naar gebrande sienna (burnt sienna). De kleurmoleculen zijn na oxidatie stabiel geworden en hebben zich permanent gehecht aan de aglycons van de keratine.

De semi-transparante kleur van de burnt sienna kleur mengt zich met je eigen haarkleur. Er ontstaat een samenspel van je eigen haarkleur vermengd met de warme tint van de hennakleur. Juist dit samenspel maakt met henna geverfd haar zo mooi en natuurlijk.

De kleur van henna na oxidatie is burnt sienna. Deze kleur mengt zich met de eigen haarkleur. Om die reden geeft henna zo'n mooie natuurlijke kleur aan je haar.

Links: Talitha's ongeverfde bruine tot donkerbruine haar. Daarnast diverse foto's van Talitha's haar geverfd met pure henna. Op elke foto lijkt de kleur anders door een andere lichtreflectie. Dat maakt met henna geverfd haar zo natuurlijk.

Is het nodig om citroensap toe te voegen aan de hennapasta?

 

Het is niet nodig om citroensap bij onze henna toe te voegen. Dit komt, omdat de hennapasta na aanmaak met water al een lage PH-waarde (PH 4,8) heeft. Een prima omgeving voor het langzaam laten vrijkomen van de hennocides en dus een voldoende hoeveelheid aglycons.

Hoe verser de henna, hoe lager de PH-waarde. Recent geplukte, op de juiste wijze gedroogde én verpakte hennapoeder heeft een lage PH-waarde van nature en behoudt deze.

Kan ik het proces nog versnellen?

 

Je kunt het proces wel iets versnellen. Zo kun je op koude dagen je hennapasta op een warme plek laten rusten. 

De gemiddelde weektijden / rusttijden zijn echter:

 

Lente: 4-6 uur
Zomer : 1-3 uur
Herfst: 7-9 uur
Winter: 10-12 uur

Hoe kan ik controleren of de hennapasta klaar is voor gebruik?

 

Check de kleur bijvoorbeeld in de zomer na twee rusten. Roer eerst weer goed door de pasta. Doe een klein dotje pasta op de binnenkant van je hand. Laat het vijf minuten zitten. Spoel af. De vlek moet fel oranje zijn zoals op de foto 1.

 

Zie je een lichtere oranje vlek, dek de pasta conform instructies opnieuw af. Laat de hennapasta nog een uur langer rusten. Roer goed en check weer.

Foto 1: fel oranje kleurmoleculen op de binnenkant van de hand door de hennapasta

Pas na oxidatie wordt de vlek donkerder, zoals op foto 2. De kleurmoleculen zijn inmiddels 48 uur aan zuurstof blootgesteld. De kleur verandert van oranje naar sienna (warm oranje).

Foto 2: warmoranje (sienna) kleurmoleculen op de binnenkant van de hand door de hennapasta na 48 uur oxidatie. De kleur oxideert 7 dagen door.

Hoeveel henna heb ik nodig?

 

Superkort haar 25 gram
Kort haar / uitgroei 2 cm. 50 gram
Haarlengte t/m oren 100 gram
Bob/korte bob 150 gram
Schouderlengte haar 200 gram
Haarlengte tot middel 300 gram
Haarlengte tot billen 400 gram


Heb je erg dik en/of veel haar, neem voor de zekerheid wat meer, zodat je de eerste keer niet tekort komt.

Welk water is het beste om de hennapasta mee aan te maken?

 

De mineralen en mogelijke verontreinigingen in hard water kunnen de kleuring beïnvloeden. Gebruik daarom zacht water.

 

Bronwater is zachter dan kraanwater
Gedemineraliseerd water is vrij van mineralen
Gedestilleerd water is gezuiverd en vrij van mineralen

 

Tip: we gebruiken soms ook het bronwater in de donkerblauwe fles van Solan de Cabras uit Spanje. Dit bronwater bevat minder calcium dan de meeste andere soorten en is behoorlijk zuiver. Oorsprong één Spaanse bron.

Moet ik nog iets extra’s zoals olie of boter toevoegen aan de hennapasta?

 

De hennapasta droogt het haar niet uit. Vanuit dat oogpunt hoef je geen olie of boter toe te voegen. Daarbij kunnen oliën en boters een volledige opname van de kleurmoleculen verhinderen. 

Mag de hennapasta na rusttijd in de koelkast worden bewaard als ik een dag later wil verven?

 

Je kunt hennapasta na de rusttijd op kamertemperatuur, maximaal tot 24 uur na aanmaak afgedekt in de koelkast bewaren. Na 24 uur zal de kwaliteit van de henna langzaam achteruit gaan. Na één week is er weinig over van de kleur van de kleurmoleculen.

Kan ik hennapasta na rusttijd van 24 uur toch langer bewaren?

 

Na maximaal 24 uur na aanmaak en rusttijd kun je de hennapasta luchtdicht in de diepvries bewaren voor de volgende keer.

Moet het haar gewassen worden voordat ik mijn haar kleur met henna?

 

Niet persé, als je haar maar redelijk schoon haar is. Was je haar wel als de haaraanzet (haar dicht bij de hoofdhuid zelf) vettig is.

Ik gebruik een siliconenshampoo. Moet ik nog ergens op letten?

 

Reguliere flesshampoos bevatten vaak siliconen en andere stoffen die in je haar blijven, ook al heb je het gewassen. Veel siliconen die een laagje vormen om je haar, kunnen een goede opname van de henna kleurmoleculen verhinderen. Je kunt je haar een aantal weken wassen met een siliconenvrije flesshampoo. Het alternatief is je haar vooraf zo’n drie keer te wassen met een eco-afwasmiddel.

Moet de hennapasta op droog of nat haar worden aangebracht?

 

Het haar mag droog of handdoekdroog zijn.

Kan ik het zelf doen of laat ik het iemand doen?

 

Je kunt de pasta zelf aanbrengen. Hoe vaker je verft, hoe beter en sneller het gaat.

Je staat boven een wasbak en smeert streng voor streng goed dik in, van wortel tot punt. Je kunt achteraan beginnen, d.w.z. met haren op het achterhoofd of in de neklijn. Vooraan beginnen kan ook. Het luistert niet zo heel nauw, als je er maar voor zorgt dat je al je haren goed dik en overal insmeert.

Hoe gaat het verven precies in zijn werk?

 

Verf je haar in de badkamer.
Trek een oud t-shirt aan.
Zorg voor rubberen handschoenen.
Henna kleurt je vingers tijdelijk dieporanje.

Smeer wat vet (bijvoorbeeld wat crème of shea boter) op de randen van je gezicht, net onder de haargrens. Eventuele hennapasta op je gezicht veeg je er dan gemakkelijk af.

Pak telkens één dunne haarstreng en smeer deze streng van wortel tot uiteinde in met de pasta. Smeer het mengsel niet alleen aan de buitenkant van de streng, maar wrijf de pasta ook echt door de streng.

Breng streng voor streng elke keer een goede dikke laag aan. Wees niet zuinig! Alle haren, inclusief de wortels / hoofdhuid moeten zijn bedekt. Dit klusje lijkt lang te duren. Maar mijn lange haar is binnen 1 uur helemaal in de hennapasta gezet (dank je wel Henrie!). Het viel mij en hem in ieder geval heel erg mee :-)

Ook als ik het zelf doe, ben ik ongeveer in één uur klaar. Je wordt er ook steeds beter in.

Maak hierna je gezicht schoon als er wat henna op is gekomen. Hierna pak je de rol plastic folie en sla je de folie behoorlijk strak een aantal malen om je hoofd heen. Je kunt ook de rol afscheuren en weer een nieuw stuk folie plaatsen. Folie* blijft heel goed zitten. Zorg ervoor dat je haar inclusief haargrens helemaal luchtdicht is ingepakt. Hierna doe je een handdoek om je haar heen. Zet de handdoek eventueel vast met een haarklem.

 

* In plaats van een folie kun je ook een wedstrijd badmuts (zo’n hele flexibele) gebruiken.

Hoe lang moet de henna haarverf in je haar blijven?

 

Na één tot twee uur heb je al een intense kleur bereikt. Bij vier uur in het haar geeft de henna een hele intense kleur. Hoe meer kleurkleurmoleculen erin kunnen trekken, hoe verzadigder de kleur wordt met een sterke haarkleuring die lang blijft zitten.

Hoe spoel ik de hennapasta uit?

 

Spoel na één tot zes uur je haren heel goed uit totdat alle hennapasta uit je haar is. Het water dat uit je haar komt, is heel licht oranje.

Je kunt je haar hierna wassen, maar het hoeft niet. Het voordeel van het niet wassen van je haar is dat de kleur nog intenser wordt.

Trek zolang je haar nog nat is, een oud-t-shirt aan. Haar behandeld met henna lekt altijd nog wat na. Je uitgespoelde of gewassen haar geeft heel licht oranje vlekken op je t-shirt zolang het nog nat is. Als het droog is niet meer. Dit ‘nabloeden’ van henna gebeurt ongeveer 2-3 wasbeurten lang nadat je het hebt geverfd.

Heb ik na het verven en uitspoelen al meteen het goede kleurresultaat?

 

De kleur van je haar is al veranderd. Echter de kleurmoleculen moeten nog oxideren onder invloed van zuurstof. De oxidatie duurt ongeveer zeven dagen. De henna kleurt gedurende die periode van oranje naar burnt sienna.

Door veel buiten te wandelen en de wind door je haren te laten wapperen, zal de oxidatie wat sneller verlopen.

Je haar wordt warmer gekleurd, glanzender en dikker na elke haarbehandeling.

Mag ik mijn haren in deze periode wassen?

 

Was je haar na de behandeling liever niet gedurende zo’n 5 dagen als je houdt van een intens warme tint.

Vervaagt de haarkleur snel als ik mijn haar regelmatig kleur met henna haarkleuring?

Nee. Deze manier van kleuren geeft het allersterkste, meest permanente resultaat. De Henna kleur vervaagt heel langzaam. Zelfs als het een aantal jaar geleden is dat je henna voor de laatste keer hebt gebruikt, kun je de hennapigmenten nog in je haar terug vinden.

Vervaagt de henna haarkleuring snel?

 

Nee. Deze manier van kleuren geeft het allersterkste, meest permanente resultaat. De Henna kleur vervaagt heel langzaam. Zelfs als het een aantal jaar geleden is dat je henna voor de laatste keer hebt gebruikt, kun je de hennapigmenten nog in je haar terug vinden.

Kan ik, als de kleur nog goed is, alleen de uitgroei verven?

 

Dat kan. Gebruik 20-30 gram voor een uitgroei van 1-2 cm. en 40-60 gram voor een uitgroei van 3-4 cm. De hoeveelheid afhankelijk van haar met dunne of juist dikke inplant (hoeveelheid haar).

Welke haarkleur of gloed krijg ik als ik pure hennapoeder gebruik?

 

Henna is semi-transparant en mengt zich met je eigen haarkleur. Onderstaande tabel zijn indicatiekleuren en kunnen afwijken van het uiteindelijke resultaat. Ook is het een heel verschil tussen je haarkleur in de schaduw of in de zon. De kleurdeeltjes in de keratine van je haar reflecteren het zonlicht en je ziet je eigen haarkleur vermengd met de warme, oranjerode tint van pure henna.

Kleuren zijn indicatief en kunnen niet precies worden voorspeld

Grijs wordt burnt sienna

blond wordt burnt sienna

midden blond wordt donker burnt sienna

donkerblond wordt warm kastanje

koper wordt warm kastanjebruin

middenbruin wordt warm bruin

bruin wordt warm donkerbruin

donkerbruin warm donkerbruin

zwart blijft zwart, maar in het licht/ de zon een donkere wijnrode gloed bij regelmatig gebruik

Hoe beïnvloed ik de kleur van de henna?

 

Laat de pasta lang in het haar (bijvoorbeeld maximaal 6 uur)

Verf je haar vaker: hoe vaker, hoe dieper en donkerder de kleur wordt.

Ga met indigo aan de slag en gebruik een henna-indigo mix voor diverse bruintinten zoals warm koper, warm middenbruin of warm donkerbruin. Deze kleuren zijn ook mogelijk voor grijzend of geheel grijs haar.

Lees ons artikel: De antwoorden op de meest gestelde vragen over Indigo om je haar samen met henna blond koper, bruin of zwart te verven.

Ik ben bang dat ik rood haar krijg. Is mijn angst terecht?

 

Sommige mensen zijn bang om henna te gebruiken. Het Het beeld bij Henna is oranje of rood. Vaak klopt dit beeld niet. Buiten het feit dat oranjerood haar prachtig kan zijn als deze kleur bij je past, bedenk dan ook dat:

Alleen wanneer je grijs of blond bent pure henna leidt tot die warm oranje haren.

Op alle andere haarkleuren (geverfd of natuurlijk) zal henna zich mengen met je eigen haarkleur en dus donkerdere tinten geven zoals koperrood, warm kastanje of warmbruin.

Grijs haar wordt heel goed gedekt door pure henna. Echter de meeste mensen kiezen voor een mix henna-indigo voor een iets donkerdere en minder opvallende tint.

Kan ik henna uitproberen en een stukje haar verven?

 

We raden je aan om plukjes haar uit je borstel te verzamelen. Verf dan conform de instructies hierboven het plukje haar met de henna. Een mix met vijf gram hennapasta en 20 gram water is meer dan voldoende voor een plukje haar.

Doe je plukje haar in het kommetje met de hennapasta.
Dek het kommetje af.
Laat het haarplukje 1 - 6 uur rusten in de hennapasta. Hoe langer, hoe donkerder.
Spoel hierna het plukje haar goed uit.
Spoel na met een azijnspoeling voor het verwijderen van de harde mineralen.
Laat het plukje haar 4-5 dagen rusten.
Na deze periode zie je hoe de kleur is geworden.

Dekt jullie henna grijs haar in één keer?

 

Ja. De henna kleurt grijs haar in één keer. De kleur die je krijgt is warm (burnt) sienna. Wil je liever een bruintint of kopertint, kies er dan voor om er wat indigo bij te gebruiken.

Hoe verf ik mijn grijze haar in een bruine haartint?


75% henna - 25% indigo warmkoper op grijs met één haarkleuring
60% henna – 40% indigo warm middenbruin op grijs met één haarkleuring
45% henna - 55% indigo warmbruin op grijs met één haarkleuring
30% henna - 70% indigo warm donkerbruin op grijs met één haarkleuring

 

Bestel hier onze Indigo uit India, van dezelfde producent

Ik heb half grijs, half gekleurd haar. Wat moet ik doen?

 

Grijs haar heeft geen eigen kleurpigmenten meer. Gekleurd haar wel. De kleur van de mix op het grijze deel zal altijd wat donkerder uitvallen dan de kleur van de mix op gepigmenteerd haar.

Het advies bij een hele haarbehandeling bij 50% grijs haar is om een verhouding te vinden die:

Je nog gekleurde haar niet al te donker verft.
Je grijze haar een dekkende kleur geeft die je aanspreekt.

Ik ben nog niet heel grijs, zo’n 10% tot 20%. Wat kan ik doen?

 

Eén optie is dat je, in plaats van 100% henna, een beetje indigo toevoegt aan je hennapasta. Tussen de 10% en 30% indigo in een mix henna-indigo zorgt ervoor dat de grijze haren meer medium koper worden. De koperen (voormalige grijze) haren vallen dan minder op tussen het warmbruin gekleurde haar. Houd er wel rekening mee, dat het overige haar wat donkerder wordt. 


Een andere optie is om de haren die al puur grijs zijn, bijvoorbeeld je bakkenbaarden, bijvoorbeeld te verven met een mix 40% henna – 60% indigo voor warmbruin in één behandeling.

Ik heb mijn haar op een chemische manier geverfd. Mag ik deze henna meteen gebruiken? 

 

Ja. De henna die wij verkopen is 100% natuurlijk zonder metalen of chemische toevoegingen waardoor je haar geen rare kleur kan krijgen. De hennakleur mengt zich met de tint van de haarverf.

Ik wil mijn haar weer chemisch verven, maar heb jullie Henna gebruikt. Mag dat?

 

Het kan als de kleur die je graag wilt, dezelfde kleur is of donkerder.

Het is niet aan te bevelen het haar chemisch lichter te verven. Je hebt in dat geval namelijk waterstofperoxide nodig. Helaas tast waterstofperoxide de keratinelaag aan om de kleur te laten verbleken.

Afhankelijk van de gewenste lichtheid van de kleur zo’n één tot zelfs drie keer een waterstofperoxide-behandeling. Hoe vaker je waterstofperoxide gebruikt, hoe meer keratine en dus de natuurlijke glanslaag en bescherming van je haar verdwijnt. Met snel breekbaar, droog en glansloos haar tot gevolg.

Ik heb gelezen dat henna het haar stijler maakt. Klopt dat?

 

Omdat Henna telkens kleurlaagjes in de keratine legt, wordt het haar sterker, maar ook wat zwaarder. Dit veroorzaakt het stijlere haar. Hoe frequenter je verft met henna, hoe stijler je haar wordt.


Verandert mijn haar zelf na het gebruik van henna? Zo ja, hoe?

 

Hoe vaker je henna gebruikt, hoe glanzender je haar wordt. Als je vaak met henna verft, wordt de keratinelaag telkens versterkt met nagenoeg onuitwasbare laagjes kleurmoleculen. Je haar zal glanzend, vol en sterk zijn.

Hoe vaak mag ik met henna verven?

 

Henna kun je met gemak twee keer per maand gebruiken. Van Henna wordt je haar sterker en glanzender en de haarkleur donkerder.

Wordt mijn haar droog van henna?

 

Of je haar wat droog is na de behandeling, hangt af van de conditie van je haar. Als je nooit chemisch hebt geverfd en je haar niet is blootgesteld aan agressieve shampoos, zal de henna ondanks de ph waarde van rond de 5,5, je haar niet uitdrogen.

Aan sommige hennaproducten wordt Sodium Picramate is toegevoegd. Dit is een sodiumzout dat ervoor zorgt dat de kleur van de henna intenser rood wordt. Dit is een hardere roodtint. Deze stof kan je haar wel tijdelijk wat uitdrogen. Pure, biologische en verse henna heeft geen toevoegingen nodig, behalve een lichtzure vloeistof (ph 5,5) en een rusttijd van 8-12 uur nodig om het haar permanent te kleuren.

Verandert mijn haarkleur als ik vaak met henna verf?

 

Ja. Hoe vaker je henna gebruikt, hoe warmer en donkerder de kleur wordt. Ook mogelijke grijze haren krijgen bij frequenter verven een meer koperrode tint.

Ik heb mijn haar gepermanent, maar wil jullie Henna gaan gebruiken. Mag dat?

 

Deze henna mag worden gebruikt als je permanent in je haar hebt. Echter in het algemeen wordt henna niet aanbevolen bij het gebruik van permanent. Henna kan ervoor zorgen dat de permanent niet pakt. Tevens wordt het haar stijler met henna.

Kan ik allergisch zijn voor henna?

 

Het komt zelden voor dat iemand allergisch is voor henna. Wij hebben het nog niet meegemaakt. Als je het zeker wilt weten, doe je een heel beetje hennapasta op je pols. Laat het daar minimaal 2 uur afgedekt zitten. Spoel af en wacht 2 dagen. Kijk of je huid er niet allergisch op heeft gereageerd (aanhoudende jeuk en roodheid, blaasjes).

Ik voel tijdens de behandeling een prikkend en/of jeukend gevoel. Is dit normaal?

 

Het komt zelden voor (wij hebben het nog niet meegemaakt) maar een klein percentage mensen kan een prikkerig of jeukend gevoel ervaren tijdens de behandeling met henna. Henna is zuur en heeft samentrekkende en antiseptische eigenschappen. Na het uitspoelen en wassen van je haar is dit gevoel weg (mocht je er last van hebben).

Mag deze henna ook voor tatoeages worden gebruikt?

 

De pure biologische hennapoeder is ook geschikt voor het zetten van tatoeages. Het is Body Art Quality henna (BAQ henna). BAQ henna is een term bedacht door Catherine Cart-Jones van Mehandi in de Verenigde Staten. Zij heeft een PHD in henna.


In welke gevallen mag henna niet worden gebruikt?

 

Als je een Glucose-6-fosfaat dehydrogenase (G6PD) Deficiëntie hebt. Meer informatie is te vinden op de site van Hematologie Nederland.

Kinderen onder de 8 jaar mogen geen hennabehandeling.


Bronnen

 

* Henna-101-dye-release-henna/
* Insight into the Biological Activity of Hennosides—Glucosides Isolated from Lawsonia inermis (henna): Could They Be Regarded as Active Constituents Instead

Bestellen

Biologisch geteelde en geproduceerde, verse Rajasthani Henna haarverf uit India! Ultrafijn gemalen, zeer zacht voor je haar of huid. Body Art Quality. Minimaal 2 jaar houdbaar in de originele verpakking.

 

Alle te bestellen hoeveelheden zijn verpakt per 100 gram. De pakjes zijn dubbel vacuüm en lichtvrij verpakt voor optimale versheid.

Indigo India

€ 6,95

Indigo India

€ 6,95

Verse Indigo haarverf India. Dubbel vacuüm en lichtvrij verpakt. Extra fijngemalen en gezeefd met sterke kleurmoleculen.

 

Je gebruikt indigo altijd samen met henna voor diverse tinten zoals blond, koper, bruin en zwart.