Gezichtsmasker bij rosacea

 

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht onder vrouwen boven de 30 jaar. Het meest opvallende is de felrode kleur van de wangen en de neus. Rosacea betekent 'rood als een roos'. De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels). De roodheid wordt primair veroorzaakt door de beten van de mijten en hun uitwerpselen. Deze veroorzaken ontstekingen met een rode geïrriteerde huid tot gevolg. De initiële oorzaak van het onstaan van zoveel mijten op het gezicht is nog niet helemaal zeker. Een gewijzigde vetzuursamenstelling in ons lichaam schijnt een rol te spelen. Dat zou verklaren waarom alleen oudere mensen rosacea krijgen. 

 

Belangrijk bij de verlichting van de klachten van Rosacea is:

 

 • het eten van Omega 3 in de vorm van vette vis (zalm, makreel, haring) of algen. Zorg dat je minder omega 6 eet (in zonnebloemolie bijvoorbeeld). Eet per dag net zoveel omega 3 als omega 6 (verhouding 1:1). Of probeer in ieder geval de verhouding of 1: 2 te behalen. Eet deze vetzuren op verschillende tijden, zodat beide volledig door het lichaam worden opgenomen.
 • Zorg voor gezonde darmen. D.w.z. probeer dagelijks een kopje gefermenteerde groenten te eten. Eet alleen volkoren granen (brood, pasta, rijst). En zorg dat je zeker 4 porties groenten per dag eet (rauw, gestoomd en gebakken) voor een menu vol vezels en voedingsstoffen.
 • Let op de histaminewaarde van je voeding, zeker als je meer groenten zult eten. Een ervaringsdeskundige en voedingsexpert op dit gebied is met een goed onderzochte histamine-arme voedingslijst is Alison Vickery: https://www.alisonvickery.com/low-histamine-food-list

 

Ook belangrijk na je 40e is het aanvullen van omega 7. Dat vetzuur maken we na ons 40e minder aan. Te vinden in Duindoornbesolie en Macadamiaolie of Macadamianoten. Veel mensen die lijden aan Rosacea bereiken erg goede resultaten (duidelijke vermindering van de roodheid en gevoeligheid) door het eten van Duindoornbesolie. Duindoornbesolie bevat de meeste omega 7 https://rosacea-support.org/can-sea-buckthorn-oil-cure-rosacea-can.html

 

Om het aantal mijten op je gezicht te verminderen, kun je 3x per week een masker nemen van Neempoeder en Tea tree olie, opgelost in groene theewater. Neem flink wat tea tree olie. Neempoeder maar ook tea tree zijn in staat om de mijten te doden.

 

Bron: https://www.foodasmedicine.ca/2014/how-to-get-rid-of-rosacea/

 

Reiniging

 

Omdat de huid vaak sterk gevoelig is, kun je het beste voor een dagelijkse, milde verzorging kiezen.

 

 • met Shikakai met eventueel Shankpushi voor extra zuivering van de poriën. Opgelost in bronwater of groene thee. Maak dagelijks vers aan in een eierdopje. Roeren en vijf-10 minuten laten staan. De poeder zakt naar beneden. Giet het reinigingswater op een watje en maak hiermee dagelijks je gezicht schoon.

 

Draag je make-up zoals foundation en mascara? Reinig je gezicht dan met de oil cleansing methode. Bijvoorbeeld met Druivenpitolie en Duindoornbesolie tesamen. Hoe je dit precies doet, kun je lezen in ons artikel Reinig een gevoelige huid op natuurlijke wijze.

 

Tonen

 

Na het reinigen gebruik je een toner met Centella Asiatica en een fruitpoeder. Centella Asiatica verzacht en hydrateert de huid merkbaar. Een fruitpoeder bevat vitamine C en verzacht de opperhuid. Na meerdere keren gebruik verhoogt Shankpushpi de vochthoeveelheid in de huid. Het voorkomt degeneratie van huidcellen en heeft verjongende eigenschappen. 

 

Voeden

 

Gebruik lichte linolzuurrijke oliën als huidverzorging. Dit zijn bijvoorbeeld Druivenpitolie en Zwartzaadolie. Deze trekken redelijk snel in omdat een rosacea huid, zeker in ernstigere vorm, verdikkingen kent. Breng 8-10 druppels aan op een nog licht vochtige huid.

 

We verkopen Ayurvedische fruitpoeders die je met water aangelengd, als masker kunt inzetten. Ook is vitamine E erg goed voor je huid. Veel oliën bevatten vitamine E. Een fijne olie voor Rosacea is Druivenpitolie. Is je huid al wat ouder? Combineer Druivenpitolie met Avocado olie.

 

Maskers

 

Neempoeder gecombineerd met Tea Tree olie  werkt goed tegen de roodheid en de ontstekingen. Maak een masker met Neempoeder en tea tree olie. Van de laatste zoveel als je kunt verdragen. Gebruik het masker om de dag.

 

Zodra je merkt dat de roodheid vermindert en blijvend is, kun je het aantal maskers per week verminderen.

 

Onderstaand een selectie van de beste werkende poeders ter verlichting van Rosacea.

Wat zijn de globale verschillen?

 

 • Ashwagandha werkt zuiverend, schonend, kalmerend en verzachtend
 • Bhringraj en Brahmi hydrateren, voeden, verkoelen en kalmeren een jeukende huid
 • Centella Asiatica verzacht, kalmeert roodheid en ondersteunt in celvernieuwing
 • Neem werkt antibacterieel en ontstekingsremmend
 • Shankpushpi zuivert de huid, reguleert de talgproductie en kalmeert roodheid
 • Shikakai heeft een zacht reinigende en verzorgende functie voor de huid
 • Zoethoutwortel werkt helend bij wondjes en zuiverend. Tevens maakt pigmentvlekjes lichter en behoudt de huid haar elasticiteit langer. Anti-aging.