Home » Blog » Natuurlijke huidverzorging » Face & Body Brushing voor een gezonde huid

Face & Body Brushing voor een gezonde huid

Gepubliceerd op 11 juli 2016 om 11:00

Prachtig hoor zo’n brush, maar waar is het nou eigenlijk goed voor, dat brushen? In mijn speurtocht naar fijne haarborstels stuitte ik ook een paar keer op het fenomeen “dry brushing” oftewel het – droog – borstelen van je huid.

 Ik had er toen geen tijd voor om uit te zoeken maar sinds een paar weken ben ik er ook mee begonnen. Ik had wel eens een keertje mijn huid geborsteld in een grijs verleden, maar ik was er niet direct enthousiast over geworden. Ik vond het wat pijn doen en niet erg prettig aanvoelen. Mijn huid zag er bovendien wat rood uit na afloop. Ik denk dat ik er daarom tot nu toe, onterecht zo blijkt, niet zo veel interesse in heb gehad.

 

Door het zoeken naar allerlei type (haar) borstels en foto’s ontkwam ik er niet aan en vlogen er op mijn scherm regelmatig ook andere type borstels dan voor je haar voorbij. Dus ook van het type lichaam -en gezichtsborstel. Omdat ik wel eens had gehoord van de voordelen en het toch kriebelde besloot ik het nog één keer een kans te geven, maar dan wel met de juiste borstel op de juiste plek. Ik borstel nu een paar weken en kort samengevat – ik ben helemaal om ! Mijn huid is zachter geworden en ik voel de energie beter stromen.

 

Een gezonde huid


We weten allemaal zo langzamerhand wel dat voldoende bewegen en een gezonde voeding essentieel zijn voor onze organen en onze gezondheid. Dit geldt daarom ook voor onze huid. Een gezonde huid beschermt je beter tegen infecties en zorgt bij voldoende zonlicht voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D hebben we nodig voor onze botten. De huid is dus een orgaan en bestaat uit lagen van cellen, zenuwen en klieren die goed beschermd en verzorgd moeten worden. Zo kunnen allerlei huidklachten en gezondheidsproblemen op latere leeftijd voorkomen worden.

 

Een gezonde huid – daar gaat het dus allemaal om. Regelmatig goed reinigen en voeden met de juiste veilige gezonde spulletjes . Maar er is dus veel meer dan dat. Dry brushing – oftewel je droge lichaam en gezicht borstelen – staat voortaan ook op mijn lijstje. Dry Brushen is gemakkelijk en echt supergoed voor je huid !

 

Borstelen goed voor een prachtige huid, een heel gezond lymfeklierstelsel en ook nog goed tegen stress.


Tja wat zeg je van een product dat altijd en direct werkt? De juiste techniek in combinatie met een goede borstel zorgen er al snel voordat je huid er na een paar keer brushen veel frisser en meer sprankelend uitziet. Omdat de dode huidcellen worden verwijderd en de bloedcirculatie verbetert, bemerk je al snel de effecten. Het lymfeklierstelsel wordt gestimuleerd zodat vuil en afvalstoffen sneller en beter worden afgevoerd.


Het borstelen helpt ook nog eens harde vetophopingen onder de huid te verzachten en zorgt er zo voordat lichte huid beschadigingen minder zichtbaar worden. Ik voel zelf nu na een aantal weken dat mijn huid beter doorbloed is langer fris oogt gedurende de dag.

Onze huid


De buitenste laag van de opperhuid wordt de hoornlaag genoemd. Hier bevinden zich de doden huidcellen. Als je jong bent verwijderen deze cellen zich in 20 tot 30 dagen maar naarmate we ouder worden duurt het steeds langer en is een extra stimulans de uitkomst . Dode huidcellen geven onze huid een doffe en ongezond look – en maken onze huidverzorgingsproducten minder effectief. Als de dode cellen zijn verwijderd is de weg vrij voor nieuwe cellen met een frisser ogende en vooral meer gezonde huid als resultaat.

 

Wat heb je nodig en wat moet je weten voordat je begint ?


Wat heb je nodig ? De juiste borstel en een beetje tijd. De juiste borstel maakt dus een wereld van verschil uit. Voor je gezicht mag de borstel sowieso nooit te hard zijn omdat je huid daar nu eenmaal veel minder dik en gevoeliger is. Het hoeft ook niet veel tijd te kosten. Even borstelen voordat je onder de douche stapt en je ziet en voelt al snel resultaat. Je huid ziet er dus veel beter uit en het biedt ook mega veel voordelen voor je gezondheid in het algemeen, want als je lymfestelsel niet goed werkt hopen afval en gifstoffen zich op. Dit kan weer leiden tot ontstekingen en nare ziektes. Door het stimuleren van het lymfesysteem en de bloedsomloop via het brushen worden afvalstoffen sneller en beter verwijderd. Door het verwijderen van de dode huidcellen kan je huid bovendien beter ademen.

 

Wat moet je weten? Nooit te hard, nooit te lang en niet te vaak borstelen. Overal waar te voor staat geldt ook hier zeker. Maak je borstel regelmatig schoon zodat je geen eigen vuil van eerdere keren verzameld en slechte bacteriën meer kans krijgen. En deel je borstel niet met anderen.

 

Je zou er lustig op los kunnen borstelen maar er is meer nodig. Omdat juist het lymfeklierenstelsel zou belangrijk is in dit verhaal en in dit stelsel extra gestimuleerd kan worden door in de juiste richtingen te borstelen, is een beetje kennis van de borstelrichting doorslaggevend voor het bereiken van de beste resultaten. Laat je niet afschrikken door alle pijlen en begin met een alleen je gezicht of je lichaam. Je krijgt het al snel te pakken.

 

En omdat het brushen gewoon heel ontspannen aanvoelt is het ook nog eens een heerlijke remedie tegen stress. Ik vind het zalig en ontspannend. Het kost niet veel tijd en de borstel doet tenslotte het meeste werk.

Hoe gaat het brushen van je lichaam in z’n werk ?


Als eerste heb je natuurlijk een goede borstel nodig, het liefst gemaakt van natuurlijke materialen. De borstel moet stevig aanvoelen en de haren stijf, maar niet hard ! Het voordeel van een borstel met een lange steel is dat je de hele rug en andere moeilijk bereikbare plekken kunt borstelen. Voor het gezicht is liever een wat zachtere borstel gewenst en zonder steel. Gelukkig maakt onze haarborstel leverancier Faller ook fantastische borstels voor je gezicht en voor je lichaam. Ik hoefde deze keer dus niet ver te zoeken.


Voor de beste resultaten borstel je maximaal twee keer per week. Vette delen van het gezicht mag je wekelijks een extra beurt geven. Onderstaand schema geeft je de gewenste borstelrichtingen aan voor het lichaam.

 

Begin bij je voeten en werk je weg omhoog langs je benen naar je armen, borst, rug en buik. Vermijd het borstelen van je gezicht of gebieden met irritaties of schaafwonden. Maak korte zachte bewegingen Het is bij brushen niet de bedoeling dat de huid wordt geschuurd, dus oefen nooit te veel druk. Stevig is het toverwoord en zeker niet hard ! Het mag sowieso nooit pijn doen dus vermijd “schrobben”. Borstel van 2 tot 15 minuten, twee keer per week. Na een paar keer brushen zie je echt al een verschil en oogt je huid veel gezonder en frisser.

Hoe gaat het brushen van je gezicht in z’n werk ?

 

Begin met maximaal 30 seconden als je voor het eerst je gezicht dry brusht. Je huid moet er ook aan wennen. Na een maand borstel je en minuutje, na twee maanden twee minuten en dan tenslotte drie minuten. Borstel je gezicht nooit langer dan 3 minuten ! Was je gezicht schoon en dep je gezicht droog met een handdoek.


Wat je moet onthouden is: niet borstelen maar strelen! Hoe minder druk je geeft, hoe zachter de borstel aanvoelt.

 

Plaats de borstel boven je linker wenkbrauw: streel met de borstel zacht van neusvleugel naar oor.


Plaats de borstel boven je rechter wenkbrauw: beweeg / streel met de borstel zacht van neusvleugel naar oor.


Plaats de borstel op de linker zijde van je neus. Beweeg / streel met de borstel zacht van neusbrug naar oor. Dit is over het gebied van het linker jukbeen.


Plaats de borstel op de rechter zijde van je neus. Beweeg / streel met de borstel zacht van neusbrug naar oor. Dit is over het gebied van het rechter jukbeen.


Op de rechterwang: borstel in kleine cirkels op zachte wijze de huid (van neusvleugel naar oor, tegen de klok in). Rek de huid niet uit.


Op de linkerwang: borstel in kleine cirkels op zachte wijze de huid (van neusvleugel naar oor, met de klok mee). Rek de huid niet uit.


Voorhoofd: vanuit het midden naar de haargrens.


Na het voltooien: masseer in kleine, opwaartse cirkels een voedende crème of olie in de huid.

Nog enkele tips voor een stralende huid


Idealiter begint een goede huidverzorging van binnenuit. Om de meest aantrekkelijke gloed te creëren voor je huid is het nodig veel groenten en fruit te eten die rijk zijn aan carotenoïden. Carotenoïden geven onze rode, oranje en gele vruchten hun kleur en doen dus ook wonderen voor je huid. Verder zo min mogelijk gifstoffen in je lichaam of op je huid want die moeten er weer uitgefilterd worden.

 

De organen die vooral verantwoordelijk zijn voor een mooie huid zijn de lever, nieren, bijnieren, schildklier, en de grote en kleine darmen. Je lever en nieren zijn de twee organen die continu onzuiverheden filteren. In de bijnieren worden veel essentiële hormonen aangemaakt zo ook in de schildklier. Bij een slecht en ongezond dieet kunnen deze organen gemakkelijk overbelast raken of uit hormonale balans. Dat kan dan weer leiden tot allerlei huidproblemen.


«   »