Home » Blog » Tips glanzend en gezond haar » Mijn speurtocht naar fijne haarborstels deel 2

Mijn speurtocht naar fijne haarborstels deel 2

Gepubliceerd op 2 december 2013 om 14:11

Een minder bekend merk maar volgens mij wel een heel interessant merk, is Faller uit Duitsland. Faller is in 1827 opgericht door de heer F.J. Faller. Ook dit bedrijf is gespecialiseerd in haarborstels. 

Het ligt in Todtnau. Het is één van de oudste bedrijven in het Zwarte Woud. Sinds 1974 ging het wat minder met het bedrijf. Het werd geïntegreerd in the Verenigde Borstelfabrieken Todtnau Groep, wat in 2005 leidde tot een faillissement. Gelukkig is het bedrijf in 2006 overgenomen door de familie Keller (5e generatie familiebedrijf) die ervoor gezorgd heeft dat de naam Faller niet verloren ging.

Faller heeft net als Mason Pearson en Kent honderden jaren ervaring. Ook Faller gebruikt wilde zwijnenharen in zijn borstels. Ik las op internet dat Faller gebruikt maakt van Europese wilde zwijnen die op fokboerderijen speciaal om hun haren worden gefokt. Dus op dit punt zou Faller duidelijk verschillen met de borstels van Mason Pearson en Kent. Ik heb inmiddels contact gezocht met Faller en weet inmiddels dat alle haren van het wildezwijn uit China komen. Er zijn ook Calcutta haren van het de wilde zwijnen uit India. De handgemaakt borstels van Faller hebben deze haren. Op de website kun je lezen dat al het hout voor de borstels gemaakt is van FSC hout.

Wat is FSC eigenlijk?


De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer. Dit gebeurt wereldwijd. Bossen worden beheerd waarbij goed rekening worden gehouden met de sociale, ecologische en economische aspecten die bij een verantwoord bosbeheer horen. FSC heeft dit op een hele duidelijke manier opgezet. FSC wordt door dit transparante beleid gesteund door alle grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties.

Met het FSC keurmerk weet je zeker wat je koopt: alle schakels in de handelsketen van het product moeten worden gecertificeerd. Pas wanneer een papierfabriek of in ons geval, een borstelfabrikant kan aantonen zich aan de regels van FSC te houden, kan een product als FSC worden verkocht en mag het FSC-logo op het product worden geplaatst. De certificering van deze bedrijven gebeurt door onafhankelijke certificeerders.
Hoe meer vraag er is naar FSC-producten, hoe meer hectaren bos volgens de richtlijnen van FSC beheerd zullen worden en hoe meer de mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn hiervan zullen profiteren.

 

Update 21 november: ik heb helaas nog geen reactie gehad op mijn email van 20 november aan Faller. Als ik vanmiddag nog niets hebt gehoord, zal ik morgen contact met ze gaan opnemen. Update 22 november: inmiddels heeft Andreas Keller van de fa. Faller al via email gereageerd. En heeft op mijn vraag over de herkomst van de haren geantwoord dat ook Faller de haren gebruikt van varkens die voor consumptie worden gefokt. Dus net als alle andere, gebruikt Faller haren als bijproduct van het consumptievarken. Ja je moet maar niet alles geloven wat ze over merken schrijven. Pas als je zelf hebt gesproken met de fabrikant, weet je echt zeker.

 

Faller heeft mij 2 catalogi gestuurd. Ze hebben een zéér groot assortiment borstels met werkelijk allerlei borstels voor allerlei type haar (wat mij erg aanspreekt) en ik ben héél enthousiast over dit bedrijf. Ik ga er dit weekend naar kijken en zal hoogstwaarschijnlijk snel een aantal borstels bestellen.

 

Redecker

 

Wat een keuze! Wat een mooie catalogus heeft Redecker. Een firma die al 75 jaar borstels maakt. Niet alleen voor je haar, maar ook voor het huishouden. Ik werd erop attent gemaakt door Laura, een fan van onze facebookpagina. Dank je Laura!

 

Redecker is ook een Duitse onderneming. Een echt familiebedrijf met alweer de derde generatie aan het roer. En dat ze oog hebben voor schoonheid, detail en overlopen van de creativiteit is duidelijk te zien als je hun website bezoekt. Ik ben meteen naar de borstels en de kammen gegaan. Deze zien er in de eerste plaats prachtig uit. De borstels worden ambachtelijk vervaardigd in diverse houtsoorten zoals olijfhout (hout van olijfbomen die geen olijven meer geven en die weer vervangen worden door nieuwe bomen). Het hout wordt daarna met een beschermende waxlaag afgewerkt of ingeölied.

Haarborstel van Redecker : gebakken esdoornhout met haarbundels van de nekharen van het wilde zwijn

Ook zijn er borstels gemaakt van thermowood. Thermowood is hout van de esboom dat in een grote oven op hoge temperatuur wordt gebakken. Tijdens het bakken caramelliseren de suikers van het hout: de smeltende suiker sluit alle houtporiën af. Hierdoor ontstaat een nieuw soort hout: de eigenschappen van thermowood kunnen worden vergeleken met hardhout, nauwelijks ondoordringbaar voor vocht. Ideaal dus voor de toepassing van badkamerproducten, zoals borstels. Het hout is na het bakken lichter, harder en krimpt niet. Het heeft een exotische, donkere kleur gekregen.

 

Redecker is de enige fabrikant die haarborstels levert in thermowood. Het procédé wordt binnen de eigen fabriek uitgevoerd. Na het bakken wordt het hout geölied of in de wax gezet.


De andere houtsoorten zijn beukenhout, perenboomhout en kersenhout, alle met hun eigen uitstraling en eigenschappen. De houtsoorten die Redecker gebruikt, komen, voor zover ik nu kan beoordelen, niet van bedreigde boomsoorten. Ook maakt Redecker prachtige houten kammen in olijfhout en beukenhout.

 

De borstelpinnen zijn gemaakt van varkenshaar, maar ze maken ook borstels van esdoornhout. De houten pinnen worden met een milieuvriendelijke coating afgewerkt. De pinnen hebben zachte uiteinden waardoor je haar niet wordt beschadigd. Een speciale inzet in het natuurlijke rubber maakt dat deze houten borstel met esdoorn borstelpinnen voorkomt dat er haren worden uitgetrokken. Het is volgens de Redecker catalogus een borstel geschikt voor fijn en grover haar.

Haarborstel van Redecker : gewaxed beukenhout met borstelpinnen van esdoornhout

Dus met het hout zit het volgens mij wel goed. Ze gebruiken geen bedreigde boomsoorten. Met de ervaring zit het ook goed. Ze zijn super gespecialiseerd in allerlei soorten borstels, kammen etcetera.

Ik zal contact met deze firma opnemen en navragen wat de oorsprong is van het varkenshaar dat ze gebruiken. Belangrijk om te weten, want als ik iets niet wil, is meewerken aan enige vorm van dierenmishandeling.

 

Update 21 november: ik heb deze firma in Duitsland gebeld (ja moest in mijn beste Deutsch uitleggen wie ik was en waarom ik belde). Het is aardig gelukt (met af en toe een woordje engels tussendoor  ) ik kreeg via email een formulier om in te vullen zodat ik straks wellicht een selectie kan maken uit de vele borstels die Redecker verkoopt. Ook heb ik nog nagevraagd wat de herkomst is van de haren: ook hier: de haren zijn het bijproduct van dieren die voor consumptie zijn ingezet. Dit merk biedt ook heel veel keuze, mooie eco houtsoorten en tevens ook borstels met houten pinnen. Ik ervaar het zelf als een mooi en professioneel merk. De borstels zien er gedegen uit.

 

Verder ga ik de borstels onderzoeken gemaakt van sisal. Daar binnenkort meer over.

 

Haarborstels Faller

 

Na goed lezen en lang beraad, heb ik samen met mijn partner besloten om als eerste de haarborstels van Faller in te kopen. Het zijn robuuste borstels. De Faller haarborstels kenmerken zich door stevige haren die dicht tegen elkaar aan zijn gezet. De borstels masseren hierdoor goed de hoofdhuid. En ook geschikt voor dik en lang haar. Ik ga voor het olijfhout wegens de mooie uitstraling. Tevens zullen wij een aantal handgemaakte Faller haarborstels (olijfhout) inkopen dat in het hogere prijssegment zit. We zullen de borstel bestellen en deze hopelijk snel voor jullie in huis hebben.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.