Home » Blog » Was je haar met natuurlijke shampoo » Hoe was je je haar met Aritha, Shikakai en Ziziphus?

Hoe was je je haar met Aritha, Shikakai en Ziziphus?

Gepubliceerd op 5 april 2020 om 14:25

De natuurlijke Shampoo Ziziphus Spina Christi met saponinen is al langer bij ons bekend. Vanaf nu komen daar ook Zeepnoten, Arithapoeder en Shikakai bij. We zijn er superblij mee! Waarom?

Na een aantal weken wassen met zeepnoten/reetha en shikakai is ons haar mooi glanzend, zacht, schoon en volumineus.

 

Lees hieronder onze ervaringen met zeepnoten(poeder) en Shikakai en ons advies voor een geslaagd gebruik van deze geweldige natuurproducten. Echter, voordat je nét zo enthousiast wordt als wij, is het goed om eerst het volgende te lezen.


Gebruik je shampoos en/of conditioners met siliconen?

 

Houd dan rekening met een transitiefase van enkele weken tot maanden, net als bij haarzeep. Tijdens deze transitiefase is je haar dof en wat vetter. Zeepnotenshampoo is een natuurlijke shampoo die de reststoffen van vorige shampoos er vrij lastig uitwast. Met name de siliconen blijven plakken in het haar en geven tijdelijk een doffe, vette aanslag na het wassen met een natuurshampoo.


Transitiefase versnellen of vermijden

 

Als je deze fase wilt versnellen of zelfs vermijden, is het verstandig eerst een paar keer een shampoo te gebruiken die je haar vrijmaakt van siliconen. Dit zijn zogeheten diep reinigende (clarifying) shampoos met sterke schuimvorming én siliconenvrij. Als je hieraan geen geld wilt of kunt uitgeven, kun je je haar bij hele hoge uitzondering ook 1-2 keer wassen met mild (eco) afwasmiddel. https://lifehacker.com/how-to-get-silicone-goop-out-of-your-hair-1793486093

 

Je haar wordt tijdelijk wel wat droger van diep reinigende shampoos. Deze zijn immers behoorlijk ontvettend wat ook eigenlijk moet als je snel van de oude restanten af wilt zijn. Die droogte is gelukkig tijdelijk. Na een aantal keren wassen met een sterk reinigende shampoo kun je direct overstappen op de reiniging van je haar met Ayurvedische plant- en fruitpoeders. Deze maken je haar weer zacht en glanzend als nooit tevoren!

 


Onze ervaring met zeepnoten shampoo

 

We hadden ons haar hiervoor nog nooit eerder gewassen met zeepnotenshampoo. Ik (Talitha) heb medium-lang haar en heb de eerste keer 2 zeepnoten met 300 ml. kraanwater in een fles gedaan. Na 20 minuten was het water behoorlijk schuimend. Ik heb het zeepnotenwater over mijn droge, klitvrije haar gegoten. Tien minuten laten intrekken. Daarna heb ik de shampoo uitgespoeld en het haar nagespoeld met een azijnspoeling. Ik houd de spoeling 30 seconden in mijn haar. Daarna spoel ik het kort uit. Klaar!

Het duurt wat langer voordat mijn haar na het wassen met de zeepnotenshampoo opdroogt. De Zeepnotenshampoo laat een glanslaagje (mucilage) op het haar achter dat de verdamping van het water vertraagt. Om die reden is het aan te bevelen je haar nadat na volledige droging eenmalig door te borstelen met een natuurharen borstel. De borstel verwijdert het meeste van dit (dunne) laagje (mucilage). Na die eenmalige borstelbeurt zag mijn haar er super glanzend en schoon uit. Met veel volume en m'n bleef zeker een week schoon zonder het te hoeven wassen.

Richtlijnen voor de Zeepnotenshampoo

 

Zeepnoten hoeven niet persé te worden gekookt om hun saponinen af te geven. Zodra zeepnoten in heet water liggen, geven deze schuim af. Na 20 minuten voldoende schuim om je haar mee te wassen.

 

Doe 2 zeepnoten en 300 ml. warm-heet kraanwater in een beker. Na ongeveer 20 minuten rusten is het shampoowater klaar. Je ziet dat er veel schuim in het water is ontstaan als je roert.


Giet het shampoowater langzaam en goed verdelend over droog en klitvrij haar. Je hoeft niets in te masseren.


Laat de shampoo 10 minuten intrekken. Hierna uitspoelen.


Spoel je haar na met een azijn- of amlaspoeling. Spoel na 30 seconden de azijnspoeling kort uit. 160 ml. warm water en 40 ml. natuur- of appelazijn is voldoende voor kort – medium lang haar


Laat je haar opdrogen of föhn je haar lauwwarm droog. Bij Zeepnotenshampoo duurt dit drogen langer dan bij het gebruik van Shikakai shampoo.


Als je haar eenmaal goed droog is, borstel het eenmalig heel goed uit met een borstel met natuurhaar. Dit is nodig als je met zeepnotenwater je haar wast voor een goed eindresultaat van de wasbeurt. Dit hoeft maar één keer (tenzij je gewend bent vaker je haar te borstelen). Je haar glanst en voelt luchtig aan als nooit tevoren.


Dagelijks borstelen mag uiteraard, dit is goed voor de stimulatie van de haargroei, de verdeling van de eigen talg en het stofvrij houden van je haar.


Aritha poeder

 

Je kunt je haar op deze manier ook wassen met gemalen zeepnoten oftewel Aritha. Het maken van de shampoo gaat sneller, omdat na toevoeging van warm kraanwater direct veel schuim ontstaat. Je kunt meteen beginnen met wassen.

Zeepnoten poeder om je haar of gezicht te wassen

Richtlijnen voor de Aritha shampoo

 

 

Doe 300 ml. warm kraanwater + 5 gram Reetha in een beker.


Het schuim ontstaat direct en je kunt het Reetha shampoowater meteen over je haar schenken.


Giet de nog warme shampoo heel langzaam en goed verdelend over droog of nat, klitvrij haar.


Laat de shampoo 10 minuten intrekken. Hierna uitspoelen.


Spoel daarna met een azijn- of amlaspoeling de harde mineralen weg. Na 30 seconden de azijnspoeling kort uitspoelen.


Laat je haar opdrogen of föhn je haar lauwwarm droog.


Als je haar eenmaal goed droog is, borstel het eenmalig uit met een borstel met natuurhaar. Dit is nodig als je met Reetha shampoo je haar wast voor een goed eindresultaat van de wasbeurt. Dit hoeft maar één keer (tenzij je gewend bent vaker je haar te borstelen). Je haar glanst en voelt luchtig aan als nooit tevoren.


Dagelijks borstelen mag uiteraard, dit is goed voor de stimulatie van de haargroei, de verdeling van de eigen talg en het stofvrij houden van je haar.


Onze ervaring met Shikakai shampoo-conditioner

 

We waren ook erg benieuwd naar de shampoo-conditioner Shikakai. Dit fruitpoeder is ook lichtzuur, wat zuurder dan Aaritha  en bevat ook saponinen die je haar mild en effectief reinigen. Ook bevat Shikakai natuurlijke stofjes die je haar verzachten. 

Shikakai peulpoeder, milde shampoo en conditioner in één

Ik heb de Shikakai poeder met warm kraanwater gemengd in een fles. De bubbels verschenen meteen. Ik heb de warme Shikakai shampoo langzaam over mijn droge, klitvrije haar gegoten. Tien minuten laten intrekken en daarna uitgespoeld. Een azijnspoeling na.

 

Mijn haar voelde tijdens en na het drogen al bijzonder zacht aan. Luchtig en schoon tegelijkertijd. Mijn haar droogde snel op. Sneller dan na het gebruik van zeepnotenshampoo. Na borstelen na volledige droging was niet nodig zoals ik na de Zeepnotenshampoo wel moest doen. Kortom, Shikakai is ook een hele fijne shampoo die je haar erg zacht, glanzend en schoon maakt.

 

Je kunt dus gemakkelijk je haar met alleen Shikakai wassen, zoals ik gedurende een aantal weken heb uitgeprobeerd. Shikakai reinigt, maar niet zo sterk als zeepnoten of ziziphus. Shikakai maakt het haar ook heel zacht.

Richtlijnen voor de Shikakai shampoo-conditioner

Lengte haar Shikakai Water
Kort haar 8 gram 150 ml.
Haarlengte tot oren 12 gram 200 ml.
Haarlengte tot schouders 16 gram 250 ml.
Haarlengte tot schouderbladen 20 gram 300 ml.
Haarlengte tot middel 24 gram 350 ml.
Haarlengte tot billen 28 gram 400 ml.
  • Doe het water en de Shikakai in een beker.
  • Shikakai shampoo-conditioning is meteen klaar voor gebruik.
  • Giet de nog warme shampoo heel langzaam en goed verdelend over droog en klitvrij haar. Je kunt het water licht inmasseren, maar het is niet perse noodzakelijk.
  • Laat de shampoo 10 minuten intrekken. Hierna uitspoelen.
  • Spoel daarna met een azijnspoeling de harde mineralen weg. Omdat Shikakai al zuur is, hoef je maar 5-10% azijn te gebruiken. Dit is 180 ml. warm water en 20 ml. natuur- of appelazijn. Na 30 seconden de azijnspoeling uitspoelen. Hoeft niet lang.
  • Laat je haar goed drogen of föhn je haar lauwwarm droog.
  • Eenmalig na-borstelen niet persé nodig.
  • Je haar glanst en voelt luchtig, schoon en zacht aan als nooit tevoren.


Onze bevindingen na 8 weken


Wij vinden Reetha (zeepnoten) en Shikakai heel fijn voor het natuurlijk reinigen van het haar met een schoon, zacht en glanzend resultaat.


Zeepnoten/Aritha reinigen het beste, maar je haar moet na het drogen éénmalig goed worden uitgeborsteld. Ziziphus als shampoo laat weinig mucilage achter.


Shikakai reinigt milder dan ziziphus en zeepnoten. Werkt tevens als een conditioner. 


Je kunt het beste kiezen voor een sterke shampoo zoals Ziziphus of Reetha, al dan niet in combinatie met Shikakai als conditioner.

 

Je hoeft geen conditioner te gebruiken als je onbeschadigd (chemisch beschadigd) haar hebt, omdat deze natuurlijke shampoo je hoofdhuid en haar niet stript van hun natuurlijke vetten. Heb je toch behoefte aan extra verzorging? Dan kun je volstaan 1-2 druppels olie zoals Arganolie of Druivenpitolie.

Wrijf de druppels door je handpalmen. Breng de olie aan op de tweede helft van je haar. Het restant op de bovenste helft van je haar aanbrengen. Kam je haar daarna goed door.


«